A tisztító sampon fontossága

A tisztító sampon fontossága

Ma nézzük meg együtt az Agronauti Cosmetics egy érdekes témáját: Hajunk egészsége. Véleményük szerint egy egyszerű trükkel hajunk egészséges és 100%-ban természetes megjelenésű lehet.

Induljunk ki a következőkből: A haj, a bőrhöz hasonlóan számos külső és belső tényezőknek van kitéve. Ide tartozik például, hogy mit eszünk, milyen gyógyszereket szedünk, milyenek az éghajlati viszonyok (relatív páratartalom és a hőmérséklet, a levegő minősége (szmog nagyon rossz)), a hajápoló és hajformázó termékek, amit használunk (zselék, samponok, hajvax és halolaj, stb.). És a listát még folytathatnánk.

Mindezek a tényezők hozzájárulnak a haj és a fejbőr "mérgezéséhez", ezért lehet hasznos hetente egyszer egy tisztító hajkezelés.

A piacon minden sampon alapvetően három makrókategóriába sorolható.

 • Sampon napi használatra: Ezek olyan termékek, amelyek nagyon könnyen felvihetőek és egyszerűen leöblíthetőek, illetve biztonságosan alkalmazhatóak minden nap, mivel a védő filmréteget csak kis mértékben befolyásolják. Ha nincs szüksége speciális gyógyító hatásra, ez a sampon a tökéletes az Ön számára.

 • Tisztító Sampon: Ezek a samponok sokkal hatékonyabb és mélyebb tisztítást végeznek, valamint eltávolítják az összes olyan összetevőt és anyagot, amelyre a napi használatra való sampon nem képes. Gyakran erős tisztító hatásuk által megszabadítják a hajat a felesleges zsírtól is. Ezek azonban néhány esetben befolyásolják a fejbőrt is, valamint eltávolítják a természetes faggyú egy részét, így különösen oda kell figyelni sampon vásárlásakor az összetevőkre. 

 • Gyógyító sampon: Ezek a samponok olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek célzottan oldják meg a különböző problémákat (pl. korpásodás, seborrhoeás dermatitis, alopecia, stb.)

A kérdés most a következő: Készíthető a mindennapos használatra való samponból tisztító sampon?

Igen, ez lehetséges. Az Agronauti Cosmetics emberei kifejlesztettek erre egy megoldást, amelyről a #beautyhackings könyvben olvashatunk. Itt leírják, hogy miként alaktíható át egy termék egy más használatra alkalmas termékké.

Mi ezt az Agronauti SYD sampon segítségével szeretnénk bemutatni. Tehát a következőkben arról olvahat, hogy miként lehet ezt a mindennapi használtra alkalmas szert tisztító samponná alakítani.

Ehhez szükség van a következő összetevőkre:

 • SYD sampon
 • Vörös agyag Marokkóból
 • Víz
 • Bio Aloe Vera gél (igény szerint)
 • egy tál (nem fémből)
 • egy kanál (nem fémből)

Elkészítési idő: 15 perc.

Miért kell agyag?

A legtöbb 1. kategóriás enyhe sampon pH-ja 5-6, ezért ideális a bőr és a haj számára. Az agyag pH-értéke lényegesen magasabb, így tompává teheti a hajat (ez a hatás leöblítés után eltűnik). Az agyag képes a hajat a káros anyagoktól megszabadítani anélkül, hogy befolyásolná védő faggyúrétegét. Mindemellett csökkenti a fejbőr kiszáradását, javítja a haj fényét és elnyeli a maradék szennyeződést, amit az enyhe sampon nem volt képes eltávolítani.

Miért a marokkói vörös agyag a legjobb ebben az esetben?

A marokkói vörös agyag "rhassoul" néven is ismert. Ez a név az arab "Rhassala" szóból származik, amelya "mosást" jelent.

Korábban ez az agyagot az egyiptomi királyi családok használták a haj és a bőr kondicionálásához és tisztításához. Ez az egyik legritkább és legtisztább agyag a Földön. Páratlanul képes elnyelni a szennyeződéseket. Ezen kívül számos összetevőjével mineralizálja a hajat és a bőrt.

Alkalmazás

 1. Tegyen egy adag sampont, amelyet normális esetben használna, egy tálba, majd tegyen hozzá egy kanál vörös agyagot és keverje össze.

 2. Adjon hozzá vizet és esetlegesen igény szerint bio aloe vera gélt, majd keverje össze.

 3. Vigye fel hajára, majd gyengéden masszírozza el.

 4. Öblítse le haját alaposan, amíg minden samponmaradványtól mentes nem lesz.

A SYD egy enyhe sampon, amely megújítja a sérült hajat, valamint különösen hatékony a nehézfémek, a szmog és a mésztartalmú sók ellen. Ideális esténként alkalmazva, megszabadítja a hajat a nap folyamán összegyűjtött anyagoktól. Különösen kiváló uszoda vagy tengeri fürdőzés után.
A vörös agyag Marokkóból az egyik legtisztább és legritkább agyag a világon. A finom por kiváló arcra és hajra való tisztító és hidratáló maszkok előállítására. Elnyeli és eltávolítja a szennyeződéseket zsíros és olajos haj esetében.