Aromaterápia: Gyógyítás illóolajokkal

Aromaterápia: Gyógyítás illóolajokkal

Az illatok sok szempontból befolyásolják az embereket. Jó hangulatot teremtenek, valamint ösztönző vagy pihentető hatással bírnak. Az illatok érzelmeket, sőt farmakológiai reakciókat váltanak ki, amelyek tudományosan vizsgáltak. Az orvosok kezelésekhez is használják. De mi rejlik igazából az aromaterápia mögött?

Történelem

Az illatok hatásainak tudománya régre vezethető vissza. Már a sumérok, az egyiptomiak és az ősi kínaiak is használták az illateszenciákat, legtöbbször füstölő formájában terápiás vagy riutális célokra.

Az aromaterápia kifejezés egy francia kémikustól, René-Maurice Gattefosse-től származik. 1910-ben egy laboratóriumi baleset során megégett a keze és fejbőre. Sebeit levendulaolajjal kezelte, ami ezáltal gyorsan gyógyult és nem maradt heg. Ez felkeltett érdeklődését és kutatásba kezdett az illóolaj orvosi tulajdonságaival kapcsolatban. Könyvei, amelyben az "aromaterápia" kifejezést használta, praktikusak voltak minden későbbi felhasználó számára.

Ma az illóolajok terápiás hatását tanulmányok bizonyítják. Azonban, ezek száma még mindig nagyon csekély. Ennek oka, hogy egyes olajokat nehéz összehasonlítani. Még ha azok azonos gyártóktól származnak is, kémiai összetételük folyamatosan változik.

Mindazonáltal az aromaterápiát már évtizedek óta használják, mint kiegészítő orvosi módszer sebek, fertőzések, stb ..  kezelésére. Az alkalmazások típusai nagyon változatosak: illatlámpák, inhalálás, fürdő adalékanyag, masszázsolaj, gyógyszer, ...

Az illóolajok hatása a bennük foglalt monoterpének által bontakozik ki. Ezek másodlagos növényi anyagokként fordulnak elő a növényekben és azonnal áthatolnak a sejtmembránokon, ezért néhány perc után a vérben megtalálhatóak.

A helyes alkalmazásuk

A legfontosabb az illóolajok esetében, a gazdaságos alkalmazás. Soha nem szabad tisztán használni.

  • Az illatlámpákat gyakran helytelenül használják. Az illóolajokat vízzel kell hígítani és nem szabad égetni egész nap, mivel ez fejfájáshoz vezethet.

  • Az allergiások az illatanyagokat csak terápiához használhatják, orvosi konzultáció után. Ellenkező esetben nem kívánt hatások léphetnek fel.

  • Szájon át történő alkalmazásuk csak orvosi konzultáció után lehetséges.

  • Az illóolajok nem alkalmazhatóak hígítatlanul a bőrön. Ez irritációhoz vagy akár sérüléshez is vezethet.

Tehát soki minden függ a helyes adagolástól. Néhány adagolási javaslat:

  • Illatlámpa: körülbelül öt csepp, naponta többször

  • Illattál: ízlés szerint egy és hat csepp, 2-3 alkalommal naponta

  • Nedves alkalmazás: 3-4 csepp

  • Borogatás: 1-3 csepp

  • Fürdő: 5-10 csepp egy teljes fürdőhöz, ülőfürdő esetén a fele