Hajhullás ősszel - én is tollat váltok vagy mi?

Hajhullás ősszel - én is tollat váltok vagy mi?

Naponta akár 100 hajszálat is elhullajtunk. Sok ember észreveszi, hogy ősszel sokkal több hajszálnak mond búcsút. De miért van ez?

Ősszel a "rossz haj" felhalmozódik. Ez egy bizonyos idő után rémálommá válik. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy mint az állatok egyfajta vedlésen mennek keresztül és "lecserélik bundájukat". Az állatoknál ez a folyamat zajlik, az tény, az emberek esetében ilyen folyamat nincs.

Akkor sok embernél miért gyakoribb a hajhullás ősszel, mint máskor?

Egész egyszerűen különbüző haj-ciklusok vannak, amelyben a növekedési és a nyugalmi fázis cserélődik. Nézzünk meg közelebbről egy tipikus hajgyökeret, amelyet nevezzünk Karlnak. Karl a növekedési szakaszban új hajakat termel. Ez a szakasz 4-6 évig tart. Aztán Karl elfárad és regenerálódásra van szüksége. Ez a nyugalmi fázis, az úgynevezett telogén, ami alatt a megtermelt hajat eltaszítja. 2-4 hónap alatt Karl újra fitt lesz és elindul egy új növekedési fázis.

A kritikus pont az, hogy a telogén hajszálak nagyon könnyen kihullanak. Nyár végén és ősszel a telogén hajszálak felhalmozódnak, így több haj hullik ki. A felhalmozódás oka az intenzív napsugárzás nyáron. Ezért körülbelül 3-4 hónappal később, ősszel, ezek a hajszálak kihullanak. A hosszabb haj és fejbőr jobban ki vannak téve a napnak nyáron, ezért hullik ki ősszel több hajszál. Mivel a hajnövekedés is bizonyos ciklusok eredménye, ezért tavasszal is előfordulhat a telogén hajszálak felhalmozódása.

Ellenintézkedések

A nap okozta "megnövekvő" hajhullás (a telogén hajszálak így vagy úgy, de egyébként is kihullanak) csak egy értelmes ellentevékenység: A következő évben nyáron, ha többet hordunk sapkát vagy többet vagyunk árnyékban, akkor a telogén hajszálak felhalmozódását csökkenthetjük.

Természetesen vannak más típusú hajhullások is, pl. hormonális vagy stressz okozta. Ha a haj nem nő vissza télen újra, akkor szakemberhez kell fordulni.