Március 8. - Nemzetközi Nőnap

Március 8. - Nemzetközi Nőnap

Március 8.-a a "Nők ünnep". De ez nem mindig volt így. Kb. 100 évvel ezelőtt léptek fel a nők először a férfiakkal szemben az egyenlő jogok és lehetőségek kiharcolásáért.

A nemzetközi Nőnap hagyománya a 20. század elejére nyúlik vissza. A 19. században az iparosodással kialakult a munkásosztály. A nők, akik ebbe a csoportba tartoztak a gyárakban embertelen körülmények között dolgoztak.

Ezzel kezdődött küzdelmük a munkakörülmények ellen, a magasabb bérekért, stb .. Az első nemzeti nőnapot 1909-ben az USA-ban tartották. Ott különösen a nők választójogáért propagáltak.

Egy évvel később, augusztus 27-én Koppenhágában a 2. Nemzetközi Szocialista Nők Konferencián bevezetté az éves Nemzetközi Nőnapot. Az első nemzetközi nőnapot Dániában, Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Svájcban és az Egyesült Államokban 1911. március 19-én tartották. Nők milliói vettek részt benne. A későbbiekben sosem fix időpontban, hanem mindig valaminkor márciusban vagy áprilisban rendezték meg.

Csak 1921-ben véglegesítették március 8.-át a Nemzetközi Nőnap dátumának. A központi követelések ebben az időszakban: a nők választójoga, a nyolc órás munkaidő naponta, valamint a megfelelő anya- és gyermekvédelem, a munkavédelem és a minimálbér lefektetése.

A két világháború közötti időszakban a követelések megváltoztak. Főleg az abortusz legalizálása, valamint az anya és a terhesek védelme volt a legfontosabb pont. A náci megszállás idején a Nemzetközi Nőnapot betiltották és az Anyáknapjával helyettesítették. A következő évtizedekben is csak nagyon kis szerepet kapott.

A hetvenes években egy új nőmozgalom alkault meg a női szolidaritás napjáért. A '80 -as években újra megalakult a Nemzetközi Nőnap, ugyanúgy, mint  2. világháborúban a munkások küzdelme idején.

Azonban a tendencia egyre jobban negatív irányba gyengült és az eredeti célkitűzések, nevezetesen a kizsákmányolás elleni harc elve, elveszett. Ma sok országban a március 8.-át a "női szabadságért" folytatott harc egy halvány visszatükröződéseként ünneplik. (Habár sajnos még nem minden kontinensen sikerült ezt megteremteni).

Mindazonáltal vannak olyan szervezetek és magán kezdeményezések, amelyek célja, a nők helyzetének javítása. Az Ecco Verde számos márkájának gyártója támogatja a helyi női kezdeményezéseket, hozzájárulva ezzel a nők megélhetéséhez világszerte.