Milyen kozmetikai termékeket használhatnak a terhes nők?

2018. augusztus 30., csütörtök

Milyen kozmetikai termékeket használhatnak a terhes nők?

Sok várandós nőben merül fel az a kérdés, hogy minden kozmetikai terméket biztonságosan alkalmazhat-e. Jogosan.

A terhes nőkön szó szerint látszik a boldogság, smink nélkül is ragyognak. Azonban mivel a bőr a terhesség idején a hormonok miatt változik, így a tisztátalanságok és foltok megjelenése erősödhet, sőt az akné sem kizárható. Ezenkívül a bőr erős feszülése sem elfelejtendő (terhességi csíkok). Így nem csoda, ha a nők a terhesség idején is megfelelően szeretnék ápolni bőrüket, annak szépsége megőrzése érdekében és, hogy újra jól érezhessék magukat bőrükben, mivel a pozitív érzés a magzatra is kihat. A kérdés már csak az, hogy minden kozmetikum alkalmas ez idő alatt is?

Nagy várakozás, sok kis bizonytalanság

Nincs alkohol, dohányzás, csak egészséges táplálkozás - ez a három alappillér jól ismert. Fontos, hogy a terhes nők megfelelően gondoskodjanak magukról, a kicsi egészséges fejlődése érdekében.

A terhesség idején azonban a kozmetikumokra is fontos odafigyelni. Sok várandós anyukában felmerül a kérdés, hogy azok az ápolók, amelyeket eddig minden nap használtak, károsíthatják-e a magzatot. Gyakran hallható és olvasható a médiában, hogy sok termék problémás anyagokat tartalmaz. A zavar és a bizonytalanság nagy. A felvetés azonban, hogy biztonságosan használható-e bármilyen kozmetikai termék, illetve, hogy nem káros-e a magzatra, teljesen jogos.

Az igazság

Az igazság az, hogy ezek az aggodalmak nem megalapozottak. Számos, kereskedelemben és online forgalomban kapható termék tartalmaz potenciálisan káros anyagokat, amelyek ténylegesen befolyásolhatják a meg nem született gyermekek fejlődését. Tehát fontos, hogy a termék választásnál szigorúbb szabályokat állítsunk és pontosan megvizsgáljuk, hogy egyes termékek milyen anyagokat tartalmaznak. Ha szükséges, alternatívákat kell választani, amelyek nem tartalmaznak problémás összetevőket.

Greenwashing

Napjainkban gyakorlatilag minden kozmetikai terméket, legyen az kenőcs, sampon vagy smink, természetesként hirdetnek, attól függetlenül, hogy kémiai összetevőket is tartalmaznak. Ez mindig attól függ, hogy milyen kozmetikumokról van szó. A hagyományos kozmetikumok számos olyan anyagot tartalmaznak, amelyek a vizsgálatok során problémásnak bizonyultak, pl. potenciálisan rákkeltő lehet. Azonban a törvény szerint ilyen anyagokat csak bizonyos mennyiségben tartalmazhatnak a hagyományos kozmetikumok.

Gyakran azonban nem tartják azt, amit a reklámokban ígérnek. A Greenwashing fogalommal kapcsolatos probléma az, hogy a "természetes" kifejezés nem védett, tehát bárki használhatja, még akkor is, ha kevés természetes összetevőt tartalmaz a termék.

A bizonytalanságnak vége

Fontos, hogy kritikusan megkérdőjelezzük a reklámokat és ne csak ezekre támaszkodjunk. Az összetevők vizsgálata mellett, a minősítés sem elhanyagolható. A minősített natúrkozmetikumok nem tartalmazhatnak semmilyen vegyszert, így mentesek:

  • kémia tartósítószerek
  • mesterséges színezékek
  • kémiai UV szűrők
  • PEG és PEG származékok
  • paraffinok és más kőolaj alapú zsírok

A terhesség idején a bio- és natúrkozmetikumok vásárlásakor figyeljen oda a valódi minősítésekre. Így biztos lehet benne, hogy a termék nem tartalmaz a magzat számára káros összetevőt.

Az Ecco Verde üzletében a nemzetközi gyártók bio- és natúrkozmetikumainak széles választékát találja, amelyeket kifejezetten terhes nők számára kifejlesztettek és megfelelnek a természetes kozmetikumok kiváló színvonalának.

Ezenkívül itt megtekinteheti az összes natúrkozmetikai minősítést.