DIY-Natúrkozmetikumok

Egy új trend, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend: házi készítésű, természetes kozmetikumok. Tudjon meg többet a témáról most!

Azok, akik igazán biztosra szeretnének menni, kozmetikai termékeiket saját maguk állítják elő. Ezáltal 100%-os bizonyosággal tudhatják, hogy ápolójuk mit tartalmaz és a nyersanyagok honnan származnak.

A Do-It-Yourself-kozmetikumok már jó néhány éve divatosak, de különösen az utóbbi időben váltak rendkívül népszerűvé. Egyre több ember álltít elő saját maga peelingeket, dezodorokat és krémeket.

Trend a saját készítés

Miért most állít elő egyre több ember saját kozmetikumokat? A trend a növekvő digitalizálással függ össze. Egyre többen dolgoznak egész napokat a számítógép előtt. Ezen emberek nagy részének hiányzik az az érzés, hogy tényleg csináljanak valamit, amelynek eredménye valóban kézzelfogható. Hosszú idők után végra újra kezdünk visszatérni a kézi gyártáshoz, amelynek keretében akár kreativitásunk is kibontakozhat.

Ezen túlmenően, az érték-orientált és fenntartható fogyasztás folyamatosan nő, ezáltal a saját előállítás nyilvánvalóan nagy szerepet játszik.

Előnyök és Vigyázat

Ma már minden bőr- és hajtípus számára megtalálhatjuk a megfelelő ápolót. A saját előállítás számos előnnyel bír, azonban nem árt óvatosknak lennünk. De nézzük meg pontosan miről is van szó:

Előnyök

 • Olcsóbb
  Alapvetően a DIY-kozmetikumok: Az összes összetevő megvásárlása után is sokkal olcsóbban jövünk ki, mintha ezeket az összetevőket tartalmazó ápolókat készen vennénk meg.
 • Kevesebb hulladék
  Sokan újra és újra felhasználják a tégelyeket és edényeket, ezáltal kevesebb hulladék keletkezik, amivel jót tehetünk a környezetért.
 • Móka
  A DIY-kozmetikumok előállítása szórakoztató.

Mire kell odafigyelni?

 • Higiénia
  Ez a legfontosabb pont a saját kozmetikumok előállítása esetében. Fontos, hogy minden felhasznált edény tiszta legyen. A mesterséges és természetes tartósítószerek hiányában a tisztátalan munka fertőzésekhez vezethet.
 • Tartósság
  Mivel a saját készítésű kozmetikumok esetében csak friss összetevők kerülnek felhasználásra, így az eltarthatóság korlátozott. Készítsen inkább többször kisebb mennyiséget.
 • Intoleranciát
  Nem mindenki tolerál minden anyagot. Így előfordulhat, hogy valakinél akár a kamilla is bőrproblémákat okozhat. Ezáltal nem lehetünk biztosak, hogy melyik összetevők okozhatnak bőrproblémákat számunkra.

Most, hogy már tudjuk a DIY-kozmetikumok előnyeit és hátrányait, íme két egyszerű recept.

Nyersanyagokat a DIY-kozmetikumokhoz itt talál.

Deo-Krém

Napi használatra alkamas dezodor.

Összetevők:

30 g Shea vaj

10 g Szőlőmagolaj

3 tk Kukoricakeményítő

3 tk Timsó por

5 csepp Teafa illóolaj

5 csepp Levendula illóolaj

Előállítás:

 1. Oldja fel a shea vajat és szőlőmagolajat vízfürdőben.
 2. Keverje össze egy konyhai géppel a kukoricakeményítőt és a timsó port.
 3. Amikor a shea vaj megolvadt és a szőlőmagolajjal megfelelően összekeveredett, adja a folyadéhoz a kukoricakeményítős-timsó poros keveréket.
 4. Keverje ezeket jól össze.
 5. Végül hagyja kihűlni a masszát, majd adja hozzá az illóolajokat.


Alkalmazás:

Vigye fel reggel szükség szerint.

Szempillaerősítő szer

Ez a recept három összetevőjével természetes módon erősíti a szempillákat.

Összetevők:

70% Ricinusolaj

25% Argánolaj

5% E-vitamin

Előállítás:

 1. Előállítása rendkívül egyszerű. Mérje ki az összetevőket, keverje össze ezeket, majd töltse a keveréket egy kis flakonba.
 2. A keverék azonnal használható.
 3. Fontos: Nagyon figyeljen a tiszta munkára!

Alkalmazás:

A legjobb, ha egy régi, megtisztított szempillaspirált használ a felvitelhez. Alternatívaként alkalmazható vattával, azonban vigyázzon, hogy szemeit mindenképpen csukva tartsa. A szer a szemöldökön is alkalmazható.

A tökéletes eredményért alkamazza lefekvés előtt, legalább két, egymást követő héten keresztül.