Zero Waste & Natúrkozmetika

Zero Waste & Natúrkozmetika

Zero Waste - hulladéktermelés nélküli élet. Legalábbis elméletben. A gyakorlatban azonban ez nem ilyen egyszerű.

5 elv

A Zero-Waste-mozgalom öt elven alapszik, amelyek által a hulladéktermelés amennyire csak lehetséges visszaszorítható.
Az 5 R:

Refuse: A hulladék tudatos elutasítása. Ezen elsősorban a felesleges csomagolást és egyebeket, valamint a meggondolatlan fogyasztást értjük. Tehát minél kevesebbet és tudatosabban fogyasztunk, annál kevesebb hulladék keletkezik.

Reduce: Ez a felesleg csökkentésének az elve. Hány ruhadarabunk van, amit még sohasem viseltünk? És ez csak egy példa. A termelésben is számtalan kihasználatlan dolog van. Azok a dolgok, amelyeket már nem használunk, más emberek számára még jók lehetnek. Ebben nagy segítségünkre lehet az internet. Természetesen el is ajándékozhatjuk.

Reuse: Az elmúlt években az eldobó társadalom elképzelhetetlen csúcsokat ért el. Ez természetesen a termelőknek jó, mivel tőlük a fogyasztók folyamatosan újat vásárolnak, ahelyett, hogy valamilyen alternatívát keresnének vagy megjavítanák.

Recycle: Minden további hulladéknak be kell kerülnie az újrahasznosítási körbe, ezzel megtakarítva az erőforrásokat.

Rot: Ez egyszerűen a komposztálás. A konyhai hulladékból kiváló minőségű trágya lesz.

Natúrkozmetikumok - jobbak a környezet szempontjából?

Ezek az elvek a kozmetikumok terén is alkalmazhatóak. Sajnos itt számos műanyag hulladék keletkezik, azonban az egyes összetevők fontosak, mivel ezek nem tartalmaznak a természet számára káros anyagokat. És mindenek előtt a natúrkozmetikumok nem tartalmaznak mikroműanyagot.

Mikroműanyag - Extrém nagy probléma

A mikroműanyagok kis műanyag részecskék, amelyek számos hagyományos kozmetikumban megtalálhatóak, pl. peelingek és fogkrémek. Ezek az apró műanyagrészecskék a lefolyókon keresztül a környezetbe jutnak, ahol csak évszázadok alatt bomlanak le. A mikroműanyag sok lágyítót és ftalátot tartalmaz, amelyek hormonálisan aktívak, sőt mérgezők is lehetnek. Ezenkívül a mikroműanyag felületén számos környezeti méreg is felhalmozódik.

A természetben már annyi mikroműanyag található, hogy azok bekerülnek a táplálékláncba, sőt az ivóvízbe is!

Ezt csak a mikroműanyagok elhagyásával lehetne megállítani.

Műanyag csomagolások - Léteznek alternatívák?

Sok natúrkozmetikai gyártó újragondolta a dolgot. Amennyire lehetséges elhatárolódnak a műanyag használatától és más, biológiailag lebomló alternatívákat keresnek.

Már több olyan termék is létezik, amelyek teljesen műanyag mentesek és ezek szám folyamatosan nő. Az EccoVerde üzletében egy külön kategóriát talál a műanyag-mentes vagy kevés műanyag felhasználásával készült csomagolású termékekről - a szappanoktól a krémeken keresztül az agyagokig. Ezen termékeket itt találja.

A műanyag-mentes kategória sem áll annyira közel Önhöz? Semmi probléma! Nézze meg kínálatunkban azokat a nyersanyagokat, amelyekkel elkészítheti saját kozmetikumait és ezzel hulladékot spórolhat.

Ennek számos előnye van:

  • megspórolja a felesleges csomagolást
  • csak az kerül a termékbe, amit Ön belerak
  • szórakoztató

Következtetés

Bár a műanyag-mentes kozmetikumok száma folyamatosan nő, gyakran kell kompromisszumokat kötnünk (ha nem műanyagmentes, legalább vegán). Azonban ne felejtse, hogy a legrosszabb kompromisszum is még mindig jobb, mintha nem tennénk semmit.