Ideje elgondolkodni?

Ideje elgondolkodni?

A karácsony minden évben megadja számunkra a lehetőséget a visszavonulásra és elgondolkodásra. Ilyenkor megnyugodhatunk és egy kicsit áttekinthetjük életünket.

A mai rohanó világban erre egyre kevesebb idő jut. Seneca már az ókorban megmondta:

"Nem az idő kevés, ami rendelkezésünkre áll, az idő sok, csak nem használjuk ki."
Lucius Annaeus Seneca, római politikus és filozófus

Hogyan használom az időmet?

Próbált már homokból kötelet fonni? Ez ugyanolyan lehetetlen, mint időt megtakarítani. Bár létezik az "időmegtakarítás" nyelvi kifejezés, de ez nem igaz. Nem tudunk időt takarítani, mindenkinek véges ideje van, amely egyre kevesebb lesz és egyszer csak elfogy. Mindazonáltal elhalasztjuk azokat a dolgokat, amelyek számunkra valóban fontosak. Mindig van más dolog - a munka, a legújabb tévéssorozat vagy a szociális média legújabb frissítése, tehát gyorsan elfelejthető tevékenységek és értelmetlen tennivalók. Seneca úgy vélte:

"Csakhogy nem az időnk csekély, hanem sokat elvesztegetünk belőle. Az élet elég hosszú, sőt bőségesen elegendőnek kaptuk a legjelentősebb dolgok véghezvitelére, ha az egészét jól osztjuk be; ha azonban dőzsölő és nemtörődöm magatartásunk miatt szétfolyik, ha semmi hasznos dologra nem fordítjuk, az utolsó kényszerhelyzet hatására csak a végén vesszük észre, hogy eltelt, amiről nem is fogtuk fel, hogy telik."
Lucius Annaeus Seneca

Mindannyian úgy viselkedünk, mintha örökké élnénk. De nem és nincs is végtelen időnk. Ezért kell most használnunk, később már nem biztos, hogy lesz lehetőségünk.

Rendkívül fontos, hogy rendszeresen feltegyük magunknak a következő kérdést: "Időt használok vagy pazarlok?" Ha ez utóbbi történik, akkor abba kell hagynunk, amint éppen csinálunk (televízió, számítógépes játék, egybek) és helyette valami értelmesebbet tenni, amely értékessé teszi időnket.

Ami igazán számít

Sajnos manapság túlságosan megvakít bennünket a hiúság és a mellékes dolgok - valaki egész nap dolgozik, hogy minnél több pénzt kereshessen, valaki virtuális barátok és követők után vágyik, mások pedig saját életüket teszik pokollá - így már nem látják a fontos dolgokat.

Mi tesz engem boldoggá?

Nehéz kérdés, de keresése érdemes. Az emberereknek fontos azokat a dolgokat tenniük, amelyek valóban boldoggá teszik őket. Ebbe beletartozik a kis pillanatok kiélvezése is, figyeljünk oda, hogy nevesszünk el a múltban.
Még valami olyan egyszerű is, mint egy hosszú, mély beszélgetés egy barátjával, is sok örömet okozhat. Ha jól használja ki idejét, jó élete lesz.

Az Advent tökéletes időszak egy kis megállásra és gondolkodásra. Ez egy olyan kihívás, amelyet érdemes komolyan venni és komolyan megtenni.
Kellemes karácsonyt kívánunk Önnek és élvezze ki az ünnep minden pillanatát.