Mi okozza az aknét, illetve az aknés heget?

Mi okozza az aknét, illetve az aknés heget?

Az aknénak különböző fajtái vannak, azonban lefolyásuk minden esetben azonos: A pórusok eltömődnek, begyullad, heges lesz, majd meggyógyul. De nézzük meg pontosan, miért is alakul ki az akné.

Mennyire rossz?

Az akné fajtáninak osztályozása kutatási szempontból elengedhetetlen, de az érintetteken sajnos nem segít. Akinek aknéja van, annak nem számít milyen fajta. Fontos, hogy akinek a bőre aknés, minden esetben tegyen valamit ellene és ebben az esetben gyakran a legegyszerűbb a legjobb. Nagyon aknés bőr esetén az orvosi segítség a legmegfelelőbb lehetőség.

Akné okai

Az, hogy valakinek a bőre aknés vagy nem, különböző tényezőktől függ. Íme a legfontosabbak:

Genetika

Az örökölt gének, mint az emberek 90% -a esetében a legrosszabb, mivel ezek a gének nem tűnnek el.

Továbbá, a hegesedésre való hajlam is genetika. Egyes emberek bőre kisebb sérülések esetén a megfelelő ápolás ellenére ugyanúgy heges lesz. Másoknál azonos fokú akné esetében sincs hegesedés.

Táplálkozás

Az akné okozója a Dihydrotestosteron (DHT) hormon. A DHT aktiválódik és a megfelelő androgén receptorokhoz kapcsolódik. Olyan ez, mintha egy kulcsot tennék a kulcslyukba, az ajtó kinyitásához. A receptornak (= a kulcslyuk) szabadnak kell lennie, hogy a kulcsot be lehessen dugni. A szabad kulcslyuk inzulint, illetve inzulinszerű növekedési faktort igényel.

Ez megtalálható a tejben és a tejtermékekben. Azonban ezek más hormonokat is tartalmaznak, amelyek androgének lesznek és az androgén maga aktiválja az aknét. A cukor is növeli az inzulinszintet, ezáltal hozzájárul a receptorok megnyitásához. Ugyanez érvényes azokra az élelmiszerekre, amelyek gyorsan cukorrá alakulnak.

Tehát fogyasszon kevesebb tejterméket, valamint magas glikémiás indexű élelmiszert. Ezáltal az akné megelőzhető.

Hormonok

Nincs hormon, nincs akné. Sajnos, ez nem teljesen praktikus, mivel a hormonok a szervezet számos létfontosságú folyamatáért felelősek. Mindazonáltal a nőknek különösen odakell figyelniük, milyen hormonkat (pl. fogamzásgátló tabletta) juttatnak be.

Stressz

A fokozott stressz szintén az akné kiváltója lehet, illetve a már meglévő aknét is rosszabbá teheti. Sajnos az emberek gyakran stresszesek. Egy teljesen stresszmentes élet azonban szintén lehetetlen, mivel agyunkat egyszerűen úgy "tervezték", hogy érzékeny legyen a stresszre.

Mindazonáltal, ez nem teljesen reménytelen, mivel sok mód van a stressz feloldására. Jóga, sport vagy relaxációs technikák.

Mi van az eltömődött pórusokban?

Az eltömődött pórusokban baktériumok, élesztőgombák, néha kicsi atkák, valamint elhalt hámsejteket, haj vagy irritáló vegyi anyagok találhatóak.

Az aknés hegek fő okai

Hegek általában akkor keletkeznek, ha valaki nem elég korán vagy nem megfelelően kezeli az aknét. A megfelelő és időben elvégzett ápolás rendkívül fontos. Nagyon aknés bőr esetén az orvosi segítség a legjobb lehetőség.

Tisztító és ápoló termékek az akné ellen