Korpa - Mit tegyek ellene?

A korpa nem néz ki jól és nehéz megszabadulni tőle. Ennek ellenére létezik néhány hatékony szer és mód.

Korpa alatt a fejbőr elhalt hámsejtjeit értjük. Mivela bőr folyamatosan megújul, az elhalt hámsejteket a szervezet "elbocsájtja". Normál esetben a bőrsejtek olyan kicsi, hogy azok szabad szemmel nem láthatóak. De ha ezek a bőrsejtek "összetapadnak", akkor nagyobbak lesznek és láthatóvá válnak, ez nevezzük korpának.

Korpásodás akkor fordul elő, amikor a fejbőr az egyensúlyából kiesik. Ezért minden kezelés célja a a fejbőr szabályozása és harmonizálása, ami által újra normálisan működhet.

Az optimális kezelés megtalálása függ az okoktól, amelyek nagyon sokrétűek lehetnek. Ha a korpa fehér és száraz, akkor a probléma oka általában a száraz fejbőr. Ennek egyik oka lehet a száraz meleg levegő, amely különösen a téli hónapokban, a túlfűtött helyiségek miatt alakul ki.

Korpásodást okozhat a mikroorganizmusok (például baktériumok és gombák) megnövekedett előfordulása a fejbőrön. Ezek a faggyúmirigyek zsírjából táplálkoznak, ami a faggyú-túltermelést eredményez.

Végül a korpásodás egészségügyi probléma miatt is kaialakulhat. Ez lehet szervi betegség vagy gyógyszer mellékhatása. Ebben az esetben a legjobb, ha orvosi segítséget kér.

A korpásodásnak különböző fajtái lehetnek. A faggyúmirigy-alulműködése esetén száraz korpa keletkezik. A túlműködés pedig zsíros korpát és hajat eredményez. Aztán ott van még egy kombináció is: túlműködés és elszarusodás. Ennek következménye a zsíros hajtő és a fejbőrgyulladás.

Mit tehetünk?

Először is figyeljünk oda az egészséges, kiegyensúlyozott és tápanyagban különösen gazdag étrendre. Már önmagában ezzel is csökkenthető a korpásodás.

Természetesen számos natúrkozmetikai sampon is segíthet ebben az esetben, mivel nem tartalmaznak vegyi anyagokat. Legyen óvatos a hagyományos, agresszív samponokkal, mivel ezek irritálhatják a fejbőrt, ami által megnőhet a zsír- és korpaképződés. Ez egy ördögi kör.

Amikor átállunk egy natúrkozmetikai samponra, néhány hétre szükség van, amíg a fejbőr megszokja azt. Tehát, ha nem ér el azonnali eredményt, az normális. A természetes összetevők másként hatnak, mint a kémiaik, így az átállás nem megy az egyik napról a másikra.

Ezen kívül sokan úgy érzik, hogy a natúrkozmetikai samponoktól más érzetű vagy zsírosabb lesz a hajuk. Ennek oka, hogy a hagyományos samponok teljesen zsírtalanítják a hajat és a fejbőrt, ami azonban gyors visszazsírosodást eredményez. A természetes samponok is zsírtalanítják a hajat, de nem olyan erőteljesen és agresszíven. Ezért tart egy pár hétig a faggyúmirigyek alkalmazkodása.

Alternatívaként a samponokhoz használhatunk agyagot is. Ez kissé zsírtalanító hatású, alapos tisztítást biztosít és természetes módon szabályozza a faggyúmirigyeket.