Mi a teendő a korpával szemben?

A korpásodás oka és mit tehetünk ellene

Az egészséges és ápolt haj vonzerőt és jól ápolt megjelenést biztosít. A korpásodás sok ember szemében az ápolatlanság benyomását keltheti, habár ennek a hajproblémának semmi köze a nem megfelelő ápoltsághoz.

Mi a korpa?

Korpa alatt a fejbőr elhalt hámsejtjeit értjük. Mivela bőr folyamatosan megújul, az elhalt hámsejteket a szervezet "elbocsájtja". Normál esetben a bőrsejtek olyan kicsi, hogy azok szabad szemmel nem láthatóak. De ha ezek a bőrsejtek "összetapadnak", akkor nagyobbak lesznek és láthatóvá válnak, ez nevezzük korpának.

Mi okozza a korpásodást?

A korpa kialakulásának több oka is lehet. Itt vannak a leggyakoribbak:

Száraz fejbőr:

Ha korpa fehér és száraz, akkor a probléma oka általában a száraz fejbőr.
Különösen a hideg évszakban - köszönhetően a helyiségekben lévő száraz, meleg levegőnek - kell harcolni a korpásodás ellen. Ebben az esetben a hajmosáshoz száraz fejbbőrre való speciális sampont kell használni. Ezek kiváló hidratáló összetevőket tartalmaznak és visszazsírosítják a bőrt.
A lényeg, hogy jól öblítse le a haját és ne túl melegen szárítsa meg. Ne mossa haját naponta egynél többször, mivel a hajmosás gyakorisága is száríthatja a fejbőrt.

Mikroorganizmusok által:

Korpásodást okozhat a mikroorganizmusok megnövekedett előfordulása a fejbőrön. Ezek a gombák és baktériumok a faggyúmirigyek zsírjából táplálkoznak, ami a faggyú túltermelést  eredményez. Ennek eredményeként a fejbőr irritált lesz és túlságosan sok bőrsejtet taszít ki.
Ebben az esetben spaciális ápolószer alkalmazása ajánlott, amely megakadályozza a mikroorganizmusok elszaporodását a fejbőrön.

Megbetegedések vagy pszichológiai okok:

A korpásodás egészségügyi probléma miatt is kaialakulhat. Ez lehet szervi betegség, gyógyszer mellékhatása, stressz vagy  pszichológiai problémák, örökletes betegség, faggyúmirigy zavar vagy betegségek, például ekcéma vagy pikkelysömör. Ezekben az esetekben ki kell kérni a szakorvos véleményét és célzott kezelést végezni.

Következtetés:

Bárkinek, aki korpában szenved nem kell egyszerre a legrosszabbat feltételezni. Gyakran egy átmeneti kezeléssel és egy megfelelő ápolóval megoldható a probléma.