Agyag: Színes por, mint kozmetikai csoda

2015. augusztus 10., hétfő

Agyag: Színes por, mint kozmetikai csoda

Az agyag a kozmetikai ipar egy emelkedő csillaga. Egyre gyakrabban fordul elő kozmetikai termékekben. Ez az ásványi föld, amelynek több fajtája létezik, sokoldalúan felhasználható, teljesen természetes alapanyag, amely ideális az érzékeny bőrre is.

Az agyagok az utolsó jégkorszak alatt alakult ki. Ma tíz és harminc méter mélységben bányásszák. 

Az agyag különböző ásványokban gazdag. Attól függően, hogy hol  bányásszák, tartalmazhat magnéziumot, kálciumot, vasat, szilícium-dioxidot, rezet és egy egész sor más anyagot.

Ahhoz, hogy a kozmetikai termékekben felhasználható legyen, természetesnek, baktérium mentesnek és biológiailag megfelelőnek kell lennie. Ezért speciális kemencében vagy napon kell szárítani. Ezáltal a baktériumok elpusztulnak, az agyag a hő által pasztörizált lesz.

Ennek a földnek a különleges ereje már ősidők óta ismert. A fáraók Egyiptomban antiszeptikus hatása miatt használták, valamint Hippokratész, az ókor híres orvosa belső használatra ajánlotta.

Agyag és gyógyítóföld

Néhány agyagot gyógyító földnek is neveznek. Ez egy védett kifejezés. Ahhoz, hogy ezt a nevet lehessen használni az agyagnak szigorú ellenőrzési eljáráson kell átesnie. Minden más ásványi föld emberi fogyasztásra nem jóváhagyott, de nyugodtan használhatóak a kozmetikai termékekben.

Színek

Az agyagoknak különböző színű változatai vannak. Nem festettek, mint azt sokan gondolják, hanem a bányászati hely különböző magnézium és vas-oxid koncentrációjától függnek.

Azok az agyagok, amelyek nagy arányban tartalmaznak vas-oxidot, általában rózsaszínek, pirosakak vagy néha sárgák. Ezeket kozmetikai maszkokhoz, vegyi anyagok mentes smink-kiegészítőkhöz és arctisztítókhoz használják.

A zöld ásványi föld magas réztartalmú. Közép-Európában, különösen Franciaországban fordul elő. Napon szárítják, kozmetikai maszkokhoz, tisztító krémekhez, peelingekhez, fürdő kiegészítőként és fedő kozmetikumként használják.

A ghassoul, vagy más néven mosóföld az Atlasz-hegységből származik. Szilícium-dioxid tartalma nagyon magas. Vízzel keverve tisztító ereje nagyon intenzív, ezért gyakran használják tusfürdőkbe, samponokba vagy zsíros és tisztátalan bőrre való tisztítókba.

A kaolin vagy fehér agyag, egy speciális fajta, mert ez az egyetlen, teljesen vas-mentes gyógyító föld. Fnomszemcsés szerkezetű, általában maszkokhoz vagy testpúderekhez használják. A kaolin ideális érzékeny bőrre is. 

Hatás

Mivel minden agyag 100% biológiai és kémiai adalékanyagoktól mentes, összeegyeztethetősége óriási. Ezért nyugodtan alkalmazhatóak nagyon problémás bőrre is.

A legtöbbször maszkokba, peelingekbe vagy fürdő kiegészítőként használják. A gyógyító föld orvosí jóváhagyásra be is vehető. Segít gyomorgörcs, gyomorégés, émelygés stb esetén.