Saját készítésű natúrszappan

Azok, akik szeretnének lemondani a szintetikus adalékanyagokról, valamint pontosan szeretnék tudni, hogy egy tisztálkodószerben mi is található, azok számára a szappan házi előállítása egy tökéletes alternatíva.

Jó szappan

A saját készítésű szappan előnye, hogy előállításához élelmiszer minőségű növényi olajokat és zsírokat is felhasználhatunk. Tehát a kiváló minőség garantált. Az olajok nedvességgel látják el és ápolják a bőrt.

A házi készítésű szappanok ezenkívül glicerint is tartalmaznak. Az ipari termelés során ezt gyakran eltávolítják. A glicerin megköti a vizet, ezáltal natúrszappanjainkat kiváló ápolóvá teszi.

Ezen felül, az illatot is saját magunk választhatjuk ki. Tehát a szappant teljesen a mi ízlésünk szerint alakíthatjuk.

Elkészítés

A szappankészítés során nagyon fontosak a megfelelő előkészületek, illetve a védőruházat biztosítása, mivel lúggal dolgozunk. Íme néhány tipp:

  1. Mindig szárazon és tisztán dolgozzunk. Mielőtt elkezdjük, mindig tisztítsuk meg a munkafelületet. Akár újságpapírral is letakarhatjuk.
  2. A folyó víz fontos a szappankészítéshez. Így szükség esetén gyorsan lemosható, ha valamit elrontunk. Tehát dolgozzon olyan helyiségben, ahol rendelkezésre áll folyó víz.
  3. A helyiség, ahol a szappant készítjük, mindenképpen jól szellőző legyen. Ezáltal nem lélegezzük be az előállítás során keletkező gőzöket.
  4. Mindent készítsen elő, amire szükség lehet. Nincs is rosszabb annál, amikor a lúg már érintkezett a kesztyűnkkel és akkor jut eszünkbe, hogy elfelejtettünk valamit. A jó előkészület rendkívül fontos.
  5. Mivel lúggal dolgozunk, szükségünk van védelemre. Kötelező a védőszemüveg és az olyan vastag kesztyű, amely lúgálló. Szánk védelme sem elhanyagolható, ugyanúgy, mint a kötény viselete, ezzel védve ruhánkat. A biztonság érdekében egy palack ecetet is bekészíthetünk, a lúg semlegesítéséhez.
  6. A tartók, eszközök és a munkaterület nem lehet alumínium, mivel a lúg ezt az anyagot tönkreteheti. A legjobb a műanyag és a rozsdamentes acél.

Alapfelszerelés

Mindenki, akik elszeretné készíteni saját szappanját, egy kicsit másképp, különböző eszközökkel dolgozik. Ezért összeállítottunk egy listát, amelyekre a védőfelszerelések mellett még biztosan szüksége lehet.

  • 4-5 literes edény
  • 1 kis edény
  • 1 főzőkanállal
  • 1 mixer
  • Műanyag, szilikon vagy fém formák. (Fontos. Amennyiben fém formákat használ, úgy azokba helyezzen frissentartó fóliát. Különben a fém reakcióba lép a lúggal és a szappan mehet a kukába.)
  • Műanyag tálak
  • 1 konyhai mérleg
  • 1 merőkanál
  • Szappanhőmérő

Fontos: Minden olyan dolgot, amelyet a szappan készítéshez használt, ne alkalmazzon többet a konyhában főzéshez vagy sütéshez.

Receptek

Íme két egyszerű recept, amellyel indíthat.

Olívaolaj szappan

Itt van először is egy könnyedén előállítható szappan, amely minden erőfeszítés nélkül elkészíthető.

Összetevők:

  • 500 g Olívaolaj
  • 64 g NaOH
  • 150 g Víz

Előállítás:

  • Először oldja fel a NaOH-t vízben. Ehhez a port adja a vízhez kis mennyiségben, és ne fordítva, különben "robbanás" következhet be.
  • Reakcióként az oldat most felmelegszik.
  • Hagyja lehűlni kb. 40 °C-ra.
  • Közben az olajat is melegítse fel gyengéden vízfürdőben 40°C-ra, és keverje össze az oldattal. Egy botmixer kiváló ehhez.
  • Ha a massza pudingszerű, krémes konzisztenciát vett fel, beleöntheti egy formába.
  • Az esetleges légbuborékokat a forma gyengéd mozgatásával vagy kopogtatásával lehet eltávolítani.
  • A gélfázis serkentése érdekében fedje le a formát egy kartonnal vagy törölközővel.
  • 24 óra elteltével a szappan kivehető a formából és felvágható. Ehhez mindenképp viseljen kesztyűt!
  • A szappant most körülbelül nyolc hétig kell hűvös, sötét és száraz helyen "érni" hagyni. Minél tovább tárolja a szappant, annál jobb lesz.
  • A szappan túlzsírosodása körülbelül 4%.

Illatos szappan

Amennyiben Ön egy egyszerűen elkészíthető, csodálatos illatú szappant szeretne előállítani, úgy ezt a receptet mindenképpen próbálja ki.

Összetevők:

Előállítás:

  • Először oldja fel a NaOH-t vízben. Ehhez a port adja a vízhez kis mennyiségben, és ne fordítva, különben "robbanás" következhet be.
  • Reakcióként az oldat most felmelegszik.
  • Hagyja lehűlni kb. 40 °C-ra.
  • Közben a kókuszolajat vízfürdőben gyengéden olvassza fel, és a többi növényi olajjal elkeverve 40°C-ra melegítse fel. Az olajkeveréket ezután összekeverheti az oldattal. Ehhez kiváló egy botmixer.
  • Amint a szappanmassza sűrűsödni kezd, hozzáadhatja az illóolajokat.
  • Ezután folytassa a szappan keverését.
  • Amint a massza pudingszerű, krémes konzisztenciát vett fel, beleönthető egy formába.
  • Az esetleges légbuborékokat a forma gyengéd mozgatásával vagy kopogtatásával lehet eltávolítani.
  • A gélfázis serkentése érdekében fedje le a formát egy kartonnal vagy törölközővel.
  • 24 óra elteltével a szappan kivehető a formából és felvágható. Ehhez mindenképp viseljen kesztyűt!
  • A szappan túlzsírosodása körülbelül 6-7%.

Fontos a szappanosításkor: Minden olaj saját szappanosítási faktorral bír. Tehát amennyiben egy receptben a megadottól eltérő olajat szeretne felhasználni, úgy a nátronlúg mennyiségét újra kell számolni, különben sohasem lesz szappan.