Saját készítésű natúrszappan

Saját készítésű natúrszappan

Azok, akik szeretnének lemondani a szintetikus adalékanyagokról, valamint pontosan szeretnék tudni, hogy egy tisztálkodószerben mi is található, azok számára a szappan házi előállítása egy tökéletes alternatíva.

Jó szappan

A saját készítésű szappan előnye, hogy előállításához élelmiszer minőségű növényi olajokat és zsírokat is felhasználhatunk. Tehát a kiváló minőség garantált. Az olajok nedvességgel látják el és ápolják a bőrt.

A házi készítésű szappanok ezenkívül glicerint is tartalmaznak. Az ipari termelés során ezt gyakran eltávolítják. A glicerin megköti a vizet, ezáltal natúrszappanjainkat kiváló ápolóvá teszi.

Ezen felül, az illatot is saját magunk választhatjuk ki. Tehát a szappant teljesen a mi ízlésünk szerint alakíthatjuk.

Elkészítés

A szappankészítés során nagyon fontosak a megfelelő előkészületek, illetve a védőruházat biztosítása, mivel lúggal dolgozunk. Íme néhány tipp:

 1. Mindig szárazon és tisztán dolgozzunk. Mielőtt elkezdjük, mindig tisztítsuk meg a munkafelületet. Akár újságpapírral is letakarhatjuk.
 2. A folyó víz fontos a szappankészítéshez. Így szükség esetén gyorsan lemosható, ha valamit elrontunk. Tehát dolgozzon olyan helyiségben, ahol rendelkezésre áll folyó víz.
 3. A helyiség, ahol a szappant készítjük, mindenképpen jól szellőző legyen. Ezáltal nem lélegezzük be az előállítás során keletkező gőzöket.
 4. Mindent készítsen elő, amire szükség lehet. Nincs is rosszabb annál, amikor a lúg már érintkezett a kesztyűnkkel és akkor jut eszünkbe, hogy elfelejtettünk valamit. A jó előkészület rendkívül fontos.
 5. Mivel lúggal dolgozunk, szükségünk van védelemre. Kötelező a védőszemüveg és az olyan vastag kesztyű, amely lúgálló. Szánk védelme sem elhanyagolható, ugyanúgy, mint a kötény viselete, ezzel védve ruhánkat. A biztonság érdekében egy palack ecetet is bekészíthetünk, a lúg semlegesítéséhez.
 6. A tartók, eszközök és a munkaterület nem lehet alumínium, mivel a lúg ezt az anyagot tönkreteheti. A legjobb a műanyag és a rozsdamentes acél.

Alapfelszerelés

Mindenki, akik elszeretné készíteni saját szappanját, egy kicsit másképp, különböző eszközökkel dolgozik. Ezért összeállítottunk egy listát, amelyekre a védőfelszerelések mellett még biztosan szüksége lehet.

 • 4-5 literes edény
 • 1 kis edény
 • 1 főzőkanállal
 • 1 mixer
 • Műanyag, szilikon vagy fém formák. (Fontos. Amennyiben fém formákat használ, úgy azokba helyezzen frissentartó fóliát. Különben a fém reakcióba lép a lúggal és a szappan mehet a kukába.)
 • Műanyag tálak
 • 1 konyhai mérleg
 • 1 merőkanál
 • Szappanhőmérő

Fontos: Minden olyan dologot, amelyet a szappan készítéshez használt, ne alkalmazzon többet a konyhában főzéshez vagy sütéshez.

Receptek

Íme két egyszerű recept, amellyel indíthat.

Olívaolaj szappan

Itt van először is egy könnyedén előállítható szappan, amely minden erőfeszítés nélkül elkészíthető.

Összetevők:

 • 500 g Olívaolaj
 • 64 g NaOH
 • 150 g Víz

Előállítás:

Keverje össze a hozzávalókat és a kész anyagot töltse formába. (Fontos: A nátrium-hidroxidot sohasem a vízhez adja, hanem fordítva.) Körülbelül nyolc hétig hűvös, sötét és száraz helyen "érlelje". Minnél hosszabb ez az idő, annál jobb.

A szappan túlzsírosodása körülbelül 4%.

-

Illatos szappan

Amennyiben Ön egy egyszerűen elkészíthető csodálatos illatú szappant szeretne előállítani, úgy ezt a receptet mindenképpen próbálja ki.

Összetevők:

Előállítás:

Melegítse a kókuszolajat addig, amíg az folyékonnyá nem válik, majd minden összetevőt keverjen hozzá. (Fontos: A nátrium-hidroxidot sohasem a vízhez adja, hanem fordítva.)

Körülbelül nyolc hétig hűvös, sötét és száraz helyen "érlelje". Ezt követően, a szappan használatra kész.

A szappan túlzsírosodása körülbelül 6-7%.

-

Fontos a szappanosításkor: Minden olaj saját szappanosítási faktorral bír. Tehát amennyiben egy receptben a megadottól eltérő olajat szeretne felhasználni, úgy a nátronlúg mennyiségét újra kell számolni, különben sohasem lesz szappan.