Hajmosás - Nem muszáj mindig samponnal

Régebben ritkább volt a hajmosás

Néhány évtizede az emberek csak körülbelül kéthetente mostak hajat. Ma azonban gyakran előfordul, hogy akár minden nap, ami azonban nem túl optimális. A gyakori hajmosás irritálttá, zsírossá és korpássá teheti a fejbőrt, valamint töredezetté a hajat és a hajhullás sem kizárt. Hajunk szinte rabja a kondicionálóknak, hajmaszkoknak és olajoknak.

Ez most nem azt jelenti, hogy minden hajápoló terméket ki kell dobni azonnal, hanem, hogy létezik számos alternatíva, amit kipróbálhatunk. Klasszikus sampont már mindenki használt legalább egyszer. De mi a helyzet a szilárd samponokkal, hajtisztító porokkal, mosófölddel vagy a háziszerekkel?

Szódabikarbóna és almaecet

Kezdjük egy régi háziszerrel, amelynek összetevői nagyon sok háztartásban megtalálhatóak. Tehát hajunkat és fejbőrünket egyszerűen szódabikarbónával (nátron) mossuk meg, majd almaecettel öblítsük le. Ennek a háziszernek az előnye, hogy nem tartalmaz felesleges anyagokat, mint például szilikon, paraffin vagy mesterséges színezék és illatanyag. Ezenkívül rendkívül olcsó. A nátront nagyon jól tolerálja a bőr, ezért érzékeny fejbőr esetén is alkalmazható.

Az alkalmazás nagyon egyszerű: Egy nagy evőkanál szódabikarbónát hígítson fel fél liter langyos vízzel. Az almaecetet is langyos vízzel azonos keverési arányban hígítsa. A nátron keveréket ezután vigye fel egyszerűen fejbőrére, hagyja rövid ideig hatni, majd öblítse le az ecet keverékkel. Végül a hajat vízzel öblítse le.

Ez a háziszer puhává és ragyogóvá teszi a hajat. Azonban idő, amíg a fejbőr hozzászokik. Az optimális ápolási eredményre 4-6 hetet kell várni. Ez idő alatt fejbőre korpás, haja gyorsabban zsírosodó lehet. Festett haj esetében is fontos, hogy óvatosak legyünk, mivel a nátron kiszívja a színt a hajból.

TEA Natura Ghassoul mosóföld

Ezt a tisztán természetes agyagot Marokkóban bányásszák, és ott már évszázadok óta használják testápolásra. Ez egy teljesen ökológiai tisztítószer testre és hajra. Hajmosáshoz az agyagport egyszerűen csak pasztává kell keverni vízzel. Így eltávolítja a zsírt a hajról és fejbőrről, a haj pedig selymessé, fényessé és simává válik.

Szilárd samponok

Ezek a folyékony samponok valódi és környezetbarátabb alternatívái. Formulájuk egyáltalán nem tartalmaz vizet, azonban szinte teljesen megegyezik a hagyományos samponokéval. Így kompaktak, valamint kevesebb csomagolóanyagot és helyet igényelnek. Emellett rendkívül gazdaságosak is - átlagosan egy szilárd sampon két palack folyékony terméknek felel meg. Ráadásul a termékek utazáshoz is ideálisak, mivel egyszerre helytakarékosak és könnyen becsomagolhatóak.

Inkább a klasszikus samponoknál szeretne maradni, de vegyszerek nélkül? Akkor fedezze fel itt természetes samponjaink széles választékát!