Bázikus vagy pH-semleges bőrápoló?

Bázikus vagy pH-semleges bőrápoló?

Újra és újra kapunk e-maileket, hogy mi a különbség a bázikus és a pH-semleges bőrápoló termékek között, hogy a bizonyos bőrtípusokra melyik a jobb és miért vannak különböző pH-értékű termékek. A válasz erre a kérdésre nem is olyan egyszerű.

A hagyományos orvoslás a pH-semleges bőrápolók mellett érvel. Ez befolyásolja a bőr savvédő palástját, ami egy vékony, víz-zsír-film, amely faggyúból, verejtékből és kérges sejtekből áll, ezáltal biztosítva, hogy a bőr egészséges maradjon. Az alternatív gyógyászat a bázikus termékeket ajánlja, mivel ebben egyátalán nincs savvédő köpenyt. Az a tény, hogy a bőr savas pH-értékű, annak más okai vannak.

A következőkben a különböző nézőpontokat állítjuk szembe egymással*:

pH-semleges bőrápolás

A bőr enyhén savas pH-értékű. Ez a felismerés már több mint egy évszázaddal ezelőtt alakult ki. Az egészséges pH-értékű bőr átlagos értéke 5,5 (a víznek a semleges pH-ja 7), amely függ a kortól, a nemtől, stb, így ez a szám változhat. A savas környezet úgynevezett savvédő köpenyt hoz létre.

A pH-semleges kifejezés a bőr semlegességre utal. A termék tehát a bőr pH-értékehez igazított és ezáltal enyhén savas. 

A pH-semleges bőrápoló ötlete mögött az áll, hogy a bőr természetes pH-értéke mosakodás során alig változzon, így megőrizve a védelmi funkciókat.

A normál szappanok viszonylag magas pH-értékkel rendelkeznek (akár 9). Minnél magasabb az érték, annál jobban kiszárad a bőr. Korábban azt feltételezték, hogy a bőr savvédő palástja kevesebb, mint egy óra alatt újra kialakul. Tanulmányok bizonytják, hogy ez sokkal tovább tart, ezáltal a bőr sokkal tovább van kitéve a támadásoknak.

A bázikus testápolókról téves az a feltételezés, hogy a bőr savját vagy a szervezetet károsítja. A test könnyen kiegyensúlyozza a sav-bázis egyensúlyt, ahol egyszerűen semlegesíti a felesleges savakat. Ez egy mindennapos esemény, mert felesleges mennyiségű sav képződik normál vegyes étrend esetében.

A savak azonban a bőrön keresztül is kiválasztódnak. Ez arra szolgál, hogy fenntartsák a savvédő köpeny. Vizsgálatok által tudjuk, hogy a savas környezet a legtöbb baktérium fajtának és gombának kedvezőtlen, ezáltal meggátolják a szaporodást.

A savakat bázikus termékekkel semlegesíteni, tehát nem túl jó ötlet, mivel a test sok területe függ a savaktól. Ezáltal több kárt tehetünk, mint segítünk.

Bázikus bőrápolás

A hetvenes évekig csak bázikus testápolók voltak. Ez több évtizedes tapsztalatot jelent. Ezek azonban nem csak a bőr tisztítására, hanem védelmére is szolgátak. Az allergiás reakciók a pH-semleges termékek által felhalmozódnak, a bőr sérülhet. A sérült bőr kiváló táptalaja a gombák minden fajtájának, mert legjobban savas környezetben szeretnek élni. Egy kiváló testápoló mottója ezért csak ez lehet: Bázikus testápoló a savas terhelés helyett.

Egy enyhén lúgos pH-érték 7.4 nem szárítja ki a bőrt, így ideális rendszeres testápoláshoz.

A pH-semleges termékek zavarhatják a bőr természetes szabályozását. Úgynevezett savas köpeny ugyanis itt nincs. A kozmetikai ipar ezt reklámozza. Ugyanis a bőr legyen inkább alacsonyabb pH-értékű, mivel a magas sav terhelés által a felesleges savat nem képes a vese és a belek kivezetni. A savas bőrápoló termékek visszanyomják ezeket a feltörekvő savakat a testnedvekbe. Ezért ezek a termékek nem jók.

Azonban a bázikus termékek semlegesítik a savas reakciókat és ezáltal feloldják azt. Így a beágyazott savak és maradványok a sejtek savas környezetéből a bázikus környezetbe távoznak. Ha, például egy bázikus fürdő pH-ja 8,5, ez az érték jelentősen csökken egy órás fürdés alatt. A fürdővíz elnyeli a szervezetből bőrön keresztül kibocsátott savakat.

A pH-semleges testápolók zsírtalanítják a bőrt. Ezáltal a faggyúmirigyek elvesztik természetes képességeiket, amelyek a visszazsírosító folyamatokat tartják mozgásban. A bázikus testápolók serkenti a faggyúmirigyeket.

* Ebben a cikkben két nézőpont lett összehasonlítva. Mindenkinek saját felelőssége, hogy melyik vélemény alapján választja ki bőrápoló termékét.