A tökéletes alapozót keresi?

Egy alapozót tekintve a leggyakoribb kívánságok: Szeretnék egy alapozót, amely egyenletes fedést biztosít, de nem kelti maszk hatását. Hogy mi is valójában egy alapozó és hogy lehet megtalálni a megfelelő terméket - ehhez adunk néhány tippet és információt.

Alapozók és natúrkozmetikumok

Alapozó alatt értjük azokat a kozmetikai termékeket, amelyek alapot és optikailag egyenletes arcszínt biztosítanak. Ellentétben a hagyományos kozmetikumokkal a natúrkozmetikai alapozók nem tartalmaznak szilikont vagy szintetikus filmképzőt. A kellemes textúra megteremtéséhez ezért, például feldolgozott növényi olajokat használnak, amelyek a szilikonhoz hasonlóan nagyon könnyedek a bőrön. Nagyon kedveltek a natúrkozmetikában a púderes ásványi alapozók is, amelyek egyszerű összetevőket tartalmaznak és természetesen szép hatást keltenek.

Textúrák, fedés és befejezés

Sokféle textúrája alapozó áll rendelkezésre: ott vannak például a klasszikus krémes alapozók amelyek nem csak színt, hanem ápolást is biztosítanak. A folyékony alapozók alig érezhetőek a bőrön. A kompakt alapozók praktikusak utazáshoz, szilárd, mégis nagyon selymes textúrájúak. A púderes alapozók alatt általában a laza ásványi alapozókat értjük. A színválaszték esetében nagyon széles skála áll rendelkezésre, amelyek természetes hatást keltenek. Csak két-három évvel ezelőtt jelentek meg a BB-kémek és CC-krémek: Az a színezett nappali krémek különlegességei, hogy további fényvédővel vagy speciális hatóanyagokkal felszereltek.

A legtöbb natúrkozmetikai alapozó enyhe vagy közepes, de néhány esetben akár erős fedést is biztosít. A púderes ásványi alapozók vékonyan akár több rétegben is felvihetőek. A "befejező" kifejezés azt jelenti, hogy egy alapozó matt hatást (kombinált vagy zsíros bőr) kelt vagy ragyogtatja az arcot (száraz vagy érett bőr esetében). Ennek a hatásnak a fokozásá érdekében egy matt vagy egy csillámló púdert alkalmaznak az alapozó fölé.

Találja meg a megfelelő árnyalatot

A alapozó ne legyen túl sötét, de ne keltsen meszes hatást sem. A legjobb, ha az alapozót először vékonyan az áll vonalába viszi fel, így megkeresve a megfelelő átmenetet.

Egy kis gyakorlás és tudás által könnyen megtalálhatja online üzletünkben a bőrének megfelelő alapozót. A nagyon világos bőrre alkalmas alapozk általában "Fair" szóval ellátottak. A "Light" szó általában a világos, kissé napbarnított bőrt jelöli. A "Medium" a közepes bőrtónust, tehát az enyhén barna, közép-erópai bőrszínhez kiváló. A "Tan" pedig a barna, dél-európai típushoz. A legsötétebb árnyalat a „Dark“.

Tipp: A legtöbb nő télen világosabb tónusú alapozót használ, mint nyáron. A két árnyalattal megfelelő átmenetet képezhet.

A megfelelő alapozó kiválasztásánál nem csak a színt, hanem az ún. felhangot is figyelni kell: itt különbség van a rózsaszínes hűvös és a sárgás meleg bőrtónus között. Különösen Dél-Európában lehet a felhang olíva zöldes is. Amikor a rózsaszín és sárga árnyalatok kiegyensúlyozottan vannak jelen, akkor beszélhetünk semleges bőrtónusról.

Felviteli technika

A szakemberek javaslata szerint először primer alapozót kell használni, a sima arcbőr érdekében. Az ápoló is befolyásolhatja az alapozó felvitelét. Nem szabad elfelejteni mindemellett a megfelelő eszköz kiválasztását sem: a krémes, folyékony vagy kompakt púdereket felvihetjük ujjhegyünkkel is, a test melege támogatja a bőr és az alapozó kapcsolatát. Az ecsetekkel egyenletesen eloszlathatóak a púderes alapozók. Aki szereti, használhat szivacsot is.

Nem szabad egyszerre nagy mennyiségű alapozót felvinni. Sokkal jobb, ha először kézfejére teszi és onnan egy kis mennyiséget ecset, ujjai vagy szivacs segítségével visz fel az arcára. Először a kivörösödött helyekre vigye fel.

A púderes ásványi alapozót egy vastagabb ecsettel, mint a Kabuki vagy egy akár szivaccsal is alkalmazható. A púder felvétele után mindenképp rázza meg az ecsete, nehogy túl sok kerüljön az arcra. Ha az eredmény túl poros, permetezzen egy lehelet virágvizet arcára.

Tipp: A bőr különösen természetes lesz, ha először egy BB-krémet vagy egy könnyű alapozót használ, majd a kivörösödött területeket egy korrektor vagy fedő alapozó segítségével korrigálja.

Alapozó minden bőrtípusra és minden évszakban

A száraz vagy érett bőrre ápoló krémes és kompakt alapozó, illetve egy BB krém vagy CC krém rendkívül kiváló. Alatta egy púderes ásványi alapozó a nappali krémmel összekeverve ezeknek a bőrtípusoknak az esetében megfelelő ápolást biztosít. Kombinált és zsíros bőrre a púderes ásványi alapozó vagy egy könnyed folyékony alapozó a megfelelő választás. Az érzékeny bőr is profitálhat az ásványi alapozó tiszta összetevőiből.

Tipp: Télen a bőr általában több zsírt és ápolást igényel. Ezért ilyenkor a krémes és kompakt alapozók használata ajánlott. Nyáron a bőr több faggyút termel, így a púderes alapozó a jobb.