Bőrproblémák: A kiváltó okok felismerése

Bőrproblémák: A kiváltó okok felismerése

Tudja meg, mi terheli meg bőrét és mi vezet problémákhoz.

Érzékeny bőr esetén gyakran nehéz kitalálni mi okozza a problémákat. Ami az egyik embernél problémát okoz, az nem biztos, hogy a másik ember esetében is tüneteket idéz elő. Ez megnehezíti a megoldás megtalálását.

Vannak azonban olyan közös tényezők, amelyekről ismert, hogy bőrelváltozásokat okoznak. Ezeknek a megismerése segíthet megtalálni a bőrünket leginkább megterhelő dolgokat. Nézzük meg közelebbről ezeket a tényezőket:

Táplálkozás

Bőrünk egyik feladata a kiválasztás, tehát azon dolgok eltávolítása, amire nincs szükségünk. Így táplálkozásunk nagy befolyással lehet bőrünk állapotára.

Jelenleg számos ismert élelmiszer-intolerancia van, mint például a tej, a tojás vagy a diófélék. A lista szinte végtelen. Az erjesztett élelmiszerek például sok hisztamint tartalmaznak, amely az ekcéma vagy pikkelysömör kiváltói lehetnek. Javasoljuk, hogy vezessen étkezési naplót. Így idővel felismerhető az esetleges intolerancia.

Stressz

Ha stresszesnek vagy fáradtnak érzi magát, az gyengítheti a védekezőerőt, amely szintén problémát okozhat. Ennek oka, hogy a stressz által kibocsátott hormonok lelassíthatják a bőr funkcióit. A tartós stressz hatással lehet a bőrvédőrétegre, ezáltal érzékenyebbé válhat.

Amikor a stressz a bőrproblémák kiváltója, akkor aktív pihenésre van szükség. A meditáció, a jóga, az autogén tréning vagy egy jó könyv olvasása csökkentheti a stresszt. Emellett aludjon a lehető legtöbbet.

Hormonok

A hormonális ingadozások is befolyásolhatják a bőr egészségi állapotát. Például sok nő esetében előfordulhat a menstruáció idején. Ezután fontos, hogy figyeljen a B-6 vitamin ellátásra. Ez segíthet a hormonális egyensúlytalanságok szabályozásában. (A legjobb, ha mindig orvosi segítséget kér.)

De sok más tényező is felboríthatja a hormonokat. Az alvás hiánya és a stressz, valamint az egészségügyi problémák vagy a tabletták is szerepet játszhatnak benne.

Ha úgy gondolja, hogy a zavart hormonegyensúly felelős a bőrproblémákért, úgy beszéljen háziorvosával.

A környezet

Télen kinn hideg a levegő és a lakások rendkívül szárazak, nyáron pedig az intenzív nap teheti dehidratálttá bőrünket. Ehhez jön a levegőszennyezés, a napi szennyeződés ... Bőrünknek ezért védelmre van szüksége, valamint olyan dolgokra, amelyek elnyelik ezeket.

A megfelelő bőrápolók segíthetnek az adott évszakokban a környezet negatív hatásai ellen. Ezenkívül fontos az esti arctisztítás, a smink és a szennyeződés eltávolítása érdekében.

Vegyi anyagok

A bőrt irritáló vegyi anyagok a termékekben és a ruházatban is megtalálhatók.

A legjobb óvintézkedés az ellenőrzés. Tanulmányozza át alaposan a terméken található összetevőlistát (INCI). Csak így lehet biztos abban, mit is visz fel bőrére.

A bőr bármely összetevőre reagálhat irritációval. Ezért vezessen bőr-naplót. Írja össze, melyek azok a termékek, amelyeket naponta használ és mikor lesz kiütéses. Így idővel felismerheti, hogy melyek bőre számára problémás anyagok.

A kiváltó okok felismerése tehát nem könnyű, de reméljük, hogy ezzel a cikkel egy kicsit segíthettünk.

Emellett számos olyan natúrkozmetikai márka létezik, amelyek kimondottan az érzékeny bőrre specializálódott. Ilyen pl. a Pai Skincare. A Pai termékek nem tartalmaznak irritáló vegyszereket vagy alkoholt, megnyugtatják és regenerálják az érzékeny, valamint allergiára hajlamos bőrt.