Válaszok Kezdőknek - Natúrkozmetika

Válaszok Kezdőknek - Natúrkozmetika

Egyre többen fontolgatják a natúrkozmetikumokra való váltást. Persze bizonyos kérdések felmerülnek mindenkiben. Íme néhány válasz ezekre.

Megéri a váltás?

Arról bizonyára mindenki meg van győződve, hogy a megéri a hagyományosról natúrkozmetikumokra váló átállás, mivel ezzel nem csak bőrünkért, hanem környezetünk fenntartásáért is valami jót tehetünk.

Szerencsére manapság egyre több ember dönt a natúrkozmetikumok mellett, amelyek most már nem csak bio boltokban kaphatóak. Ezenkívül árfekvésükben is különbözőek, így mára már mindenki számára elérhetőek!

Mik az előnyei és hátrányai?

A natúrkozmetikumok számos problémás anyag mentesek. Ezek közé tartoznak pl.:

  • petróleum
  • szilikon
  • parabén
  • PEG és egyéb emulgeálószerek

Ezen túlmenően, a natúrkozmetikumok állatokon nem teszteltek és a termelés nagyon gyakran Fair-feltételek mellett történik.

Ezen termékek természetes, mégis hatékony összetevőket tartalmaznak.

A natúrkozmetikumok azonban még nem olyan régóta léteznek, ezáltal nem tudnak mindent. Íme például a vízálló szempillaspirál, amelynek natúrkozmetikai előállítása még nem lehetség. Emellett a természetes összetevők által a natúrkozmetikumok tartóssága is rövidebb, mint a hagyományos termékeké. Illetve a természetes összetevők allergiát is okozhatnak.

A hagyományos termékeről a natúrkozmetikumokra átállás néha nem olyan egyszerű. Az első hetekben előfordulhat irritáció, mivel bőrünk még nem szokott hozzá az új hatóanyagokhoz. Ez azonban legrosszabb esetben is 6 héten belül helyreáll.

Mit kell figyelembe venni a váltásnál?

A natúrkozmetikumok más összetevőket tartalmaznak, mint a hagyományos termékek. Ezekre a testnek először át kell állnia. Tehát ne felejtse el, hogy pár hét szükséges ahhoz, hogy a bőr, haj, stb. valóban profitálhasson ezek hatékonyságából.

Alapvetően a natúrkozmetikumok rendkívül jól tolerálhatóak és jót tesz a bőrnek. Azonban néhány esetben bőrirritációt okozhatnak. Az ilyen esetekben egy allergia teszt hasznos lehet, az allergiát okozó anyag elkerülése érdekében.

Amennyiben ez nem áll fenn, egyszerűen csak hagyjon időt bőrének az új anyagokhoz való alkalmazkodáshoz. Fontos, hogy legyen türelmes, mivel ez nem megy az egyik napról a másikra.

A Bio mindig Bio?

Sajnos nem ez a helyzet. A natúrkozmetikum, mint fogalom jogilag nem pontosan meghatározott. Ezért láthatunk a termékeken különböző megnevezéseket, mint pl. növényi kozmetikum, természetes ápoló vagy bio kozmetikum.

A EccoVerde üzletében csak olyan termékeket talál, amelyek valamilyen natúrkozmetikai pecséttel rendelkeznek (vagy megfelelnek ezen normáknak). Fontos, hogy vásárláskor odafigyeljen a különböző pecsétekre. A legismertebbek a Natrue, az Ecocert és a BDIH. Emellett számos más minősítés is létezik, amelyek azonban semmilyen jogi norma szerint nincsenek beállítva. A követelmények pecsétek szerint változnak (felhasznált nyersanyagok, előállítás, csomagolás, stb.).

Alapvetően, a minősített termékek nyersanyagai a természetből származnak - beleértve a természetes zsírokat, olajokat, illatanyagokat és színezékeket, illetve viaszok. Az állati eredetű nyersanyagok csak kikötésekkel alkalmazhatóak.

Emellett nem használható a paraffin, szilikon és a radioaktív besugárzás, valamint a termékek nem lehetnek állatokon teszteltek.

Amennyiben szeretné tudni, hogy mik a minimális követelmények, illetve a termékeknek milyen arányban kell tartalmazniuk bio összetevőket, úgy olvassa el részletesen az egyes minősítésekről való tudnivalókat.

A vegán kozmetikumok natúrkozmetikumok is?

Nem automatikusan. A vegán kozmetikumok állati eredetű összetevő mentesek. Azonban ez nem azt jelenti, hogy natúrkozmetikumok is, mivel a szintetikus anyagok nem állati eredetűek.

Amennyiben kétségei vannak, kérdezzen mindig utánna, illetve figyeljen az összetevőkre.