Adománygyűjtés a 2021-es nemzetközi nőnap alkalmából

Adománygyűjtés a 2021-es nemzetközi nőnap alkalmából

Nemzetközi nőnap - adománygyűjtés a női menedékházak számára

Sajnos a nők elleni erőszak még a 21.században is egy mindenütt jelenlévő probléma, szívügyünk erre felhívni a figyelmet. Ezért az idei nemzetközi nőnap alkalmával, március 8-án egy adománygyűjtést indítunk. Rendelésenként 1 eurót szeretnénk felajánlani az Autonóm Osztrák Női Menedékázak Egyesületének, ahol az érintettek támogatást és gyors segítséget kaphatnak - mert nem fordíthajuk el a fejünket!

Minden harmadik nő fizikai és/vagy szexuális erőszak áldozata

Sajnos a statisztika megdöbbentő: valójában a nők több, mint 30%-a még mindig valamilyen fizikai és/vagy szexuális erőszak áldozata. Tehát, ha valaki két barátnőjével kávézik, akkor statisztikailag nézve az egyikük érintett. Ami még tragikusabb, hogy az összes női gyilkosság áldozatának csaknem 70% -át férfi (ex-)partnere ölte meg. Ez azt jelenti, hogy a családon belüli erőszak a nők (16 és 44 év között) elhalálozásának vagy egészségkárosodásának fő oka. Ez statisztikailag megelőzi még a rákot és a közúti baleseteket is.

Az erőszak meghatározása azonban nem ilyen egyszerű. Mikor válik egy reakció erőszakossá? Mikortól alkalmaz erőszakot a partner egy vita során? Jogilag az erőszakos bűncselekmények listája hosszú:

  • (Súlyos) testi sértés
  • Kínzás vagy elhanyagolás
  • Megfosztás a szabadságtól
  • Kényszerítés
  • Veszélyes fenyegetés
  • Kitartó zaklatás/üldözés
  • Folyamatos erőszak
  • Nemi erőszak stb.

A nők több, mint fele élete során volt már valamilyen szexuális zaklatás áldozata. Ez sok esetben nem kizárólag szexuális, hanem pszichológiai bántalmazást is jelenthet. Nem meglepő módon, egy német kutatás kimutatta, hogy a megkérdezett nők 42%-át érte már valamilyen pszichológiai bántalmazás - megfélemlítés, agresszív kiabálás, rágalmazás, fenyegetés, megalázás, pszichológia terror.

A zaklatás a nők 18%-át érinti

A hivatalos meghatározás szerint a zaklatás, más néven „kitartó üldözés” is erőszakos bűncselekmény. Feltételezhető, hogy a be nem jelentett esetek száma jóval nagyobb. Ha olyan érzése van, mintha figyelnék vagy kényelmetlenül érzi magát, akkor ezt minden esetben jelezni tudja és kell is, ezáltal gyorsabb segítséget kaphat!

Mit tehet az ember, ha egyedül van?

Ne csukja be a szemét, ha valamit lát vagy hall! Mindegy, hogy ismeri-e a személyt vagy sem. A legjobb, ha figyelemmel kíséri a helyzetet, és ha szükséges segítséget kér. Minden nőnek szüksége van a támogatásra és a segítségre!

2021. március 8. - 1 eurót adományozunk minden megrendelés után!