SANTE & WWF - együtt a hiúzok védelméért

SANTE & WWF - együtt a hiúzok védelméért

A német natúrkozmetikai márka, a SANTE számára a természetvédelem és a fajok sokszínűségének megőrzése különösen fontos. Ezért a márka az elmúlt évtizedekben különböző állatvédelmi projekteket támogat. A németországi WWF stratégiai partnerségének köszönhetően egy lépéssel előbbre haladtak a hiúzok és a kihalófélben lévő állatok élőhelyének védelmét tekintve.

A hiúz a macskafélék családjába tartozik. Az eurázsiai hiúz Európától Ázsiáig, míg az ibériai hiúz csak az Ibériai-félszigeten található meg; két másik hiúzfaj, a kanadai hiúz és a vörös hiúz Észak-Amerikában őshonos.
Az állatok 120 centiméter hosszúak, marmagasságuk max. 70 centiméter, súlyuk pedig 7 és 37 kilogramm között van. Jellemző megjelenés: pofaszakáll, bojtos fül, többnyire foltos szőr, fekete farokvég. Különböző élőhelyeken található meg, azonban főleg az erdőben él, és vadászik emlősökre - nyulaktól kezdve, a rágcsálókon át, a gímszarvas méretű állatokig. A menedékekben, hasadékokban, bozótokban vagy a fák üregeiben a nőstény hiúz évente 2-4 kölyköt hoz a világra.

A hiúz a biológiai sokszínűség szempontjából nagyon fontos, mivel őzekre és szarvasokra vadászik, így nagy mértékben hozzájárul az erdők ökológiai egyensúlyának fenntartásához. Ezt hangsúlyozza a WWF Németország projektmenedzsere, Moritz Klose is.
Sajnos az emberek a hiúzra közvetlen fenyegetés jelentenek. A vadászok és a gazdák ragadozóként tekintenek rájuk, néhol még a bundájukra is vadásznak, ezért az élőhelyük erősen korlátozott. Az intenzív mezőgazdasági és erdőgazdálkodási, valamint a közúti és a vasúti terjeszkedés, a rágcsálóirtók vagy akár a kutyák veszélyeztetik a hiúzpopuláció szaporodását és életét.

Jelenleg mintegy 140 állat él Németországban. A SANTE támogatja a WWF hosszú távú tervét, amelynek célja a hiúzok számának 300 állatra való növelése, valamint a német erdők biológiai sokféleségének védelme. A WWF munkájának fő célja az állatok vándorlásának kutatása a modern technológia által és a vadászatuk felszámolása, mivel sajnos a lakosság körében még mindig hiányzik az elfogadás, különösen a gazdák, az állattartók és a vadászok esetében.

SANTE - CARE FOR YOU AND THE WORLD!