Bőrápolási hős: Bakuchiol

Bőrápolási hős: Bakuchiol

Ideális Anti-Aging ápolóként és a pattanások ellen

Bakuchiol - mi is ez valójában?

A kifejezést manapság mindenki használja, valamint egy divatos összetevőként dícsérik. Ez egy hatóanyag, amelyet a Psoralea corylifolia növény - más néven malájtea - leveleiből és magjaiból nyernek ki. Az egynyári növény Indiában és Srí Lankán őshonos, ahol 50-90 cm magasra nő, és szép halványlila virágokkal rendelkezik. A bakuchiol név a növény szanszkrit elnevezéséből származik: bakuchi vagy babchi.

A Psoralea corylifolia növényt Kínában és Indiában régóta használják a hagyományos orvoslásban. A növény számos fitokemikáliát tartalmaz, köztük flavonoidokat, kumarinokat és meroterpéneket. A bakuchiol egy erős antioxidáns is, amely megvédi a bőrt a szennyeződésektől és a szabad gyököktől.

A bakuchiol előnyei a bőrápolásban

Összetételének köszönhetően a bakuchiol, a retinol valódi, gyengéd és természetes alternatívája. Ez egy funkcionálisan hasonló dolog, amely felszabadítja azokat az ösvényeket, amelyek egyébként csak a retinoidokat aktiválják, még akkor is, ha az nem is retinoid. A legjobb az egészben, hogy bár különösen hasonlóan hat, nem okoz olyan problémákat, mint a retinol.

Az A-vitamin szintetikus, azonban rendkívül hatékony változataként a retinoidok számos előnyt biztosítanak az Anti-Aging ápolásban, de óvatosan kell velük bánni. Egyszerűen nem alkalmasak érzékeny bőrtípusok esetén, gyakran irritációt és fotoérzékenységet okoznak, amelyek viszont fototoxikus reakcióhoz vezethetnek a bőrön.

A bakuchiol a retinollal ellentétben egy természetes, viszonylag fiatal bőrápoló hatóanyag, azonban ugyanazokkal az előnyökkel bír, mint a retinol, az ismert hátrányai nélkül.

A következők esetén ajánlott:

  • Hiperpigmentáció - fénnyel kapcsolatos természet
  • Ráncok és finom vonalak
  • Rugalmasság- és textúravesztés
  • Matt, fakó bőrtónus
  • Pattanás

Mindenekelőtt a jó tolerancia - az érzékeny bőrrel szemben is - teszi a bakuchiolt olyan érdekessé a bőrápolásban. Ettől eltekintve nem fotoérzékenyítő, mint szintetikus rokona. Mindazonáltal - és ez semmiképpen sem maradhat szó nélkül - azt tanácsoljuk, hogy ne menjen ki napvédő használata nélkül. Az UVA-sugárzás bizonyítottan elősegíti a bőr öregedését, és napkárosodást is okozhat - ezért is szükséges egy fényvédő beépítése a mindennapos, reggeli rutinba, függetlenül attól, hogy milyen ápoló hatóanyagokat alkalmaz.

Ezenkívül a bakuchiol jó fotostabilitással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a hatóanyag nem veszíti el a hatékonyságát, valamint nem bomlik szét az UV-sugárzás hatására. Antioxidatív tulajdonságainak köszönhetően a hatóanyag védi a bőrt a szabad gyökökkel szemben.

Más hatóanyagokkal is jól tolerálható, ezért nincs korlátozás más hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumok egyidejű használatára. Egy jó tanács: bakuchiollal való ápolás során ne használjon enzimes vagy savas peelingeket, mert ez a bőr nem kívánt fotoérzékenységéhez vezethet.

A Psoralea corylifolia növényből származó kivonat támogatja az extracelluláris mátrix integritását, ezáltal egy feszesebb kötőszöveten keresztül biztosítja a bőr megerősített vastagságát, mivel serkenti a kollagénszintézist. Ugyanakkor elősegíti a bőr felső rétegeinek a regenerálódását, ami új ragyogást és egyenletességet biztosít. Így csökkennek a pigmentfoltok, valamint az egész bőr feszesebb és frissebb hatású lesz.

A bakuchiolt azonban aknék esetén is használják, és komoly konkurenciát jelentenek a jól bevált szalicilsavnak. A hatóanyag az aknés folyamat mind a négy lépésében aktív: minimálisra csökkenti a komedogén anyag felhalmozódását a pórusokban, gátolja a túlzott faggyútermelést, gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik és pozitív hatású a gyulladással összefüggő pigmentációra.

Bakuchiol a szépségápolási rutinban

A mindennapos szépségápolási rutin elengedhetetlen elemei a gyengéd, de alapos tisztítás és a jó UV-sugárzás elleni védelem! A bakuchiolt leginkább szérum formájában használják hozzáadott ápolóként, valamint egy közbenső lépésként is alkalmazható a tisztítás után és a napi hidratáló krém előtt. Ha nem akar annyi időt eltölteni a különböző ápolási lépésekkel, akkor a nappali vagy éjszakai krémbe keverhet néhány csepp bakuchiol szérumot. Ne felejtse el a fényvédőt reggelente, hogy a bőre szép maradjon!