Füstölők

Füstölők

A füstölés és a története

Úgy tartják, hogy a füstölés kéz a kézben járt a tűz "felfedezésével", valamint abból fejlődött ki, hogy a különböző fafajták különböző illatot bocsátottak ki égéskor, miközben az emberek a tűz körül ültek. Azonban nem csak az aromák különböztek egymástól - a füstölés hatással volt a hangulatra is. Minél jobban kezdték az emberek megérteni a természetet és az őket körülvevő gyógynövényeket, valamint minél hamarabb megismerte a gyógyító tulajdonságokat és az illatokat, a füstölés annál gyorsabban épült be a rituálékba. Az egyik füstöt betegségekre használták, másokat kikapcsolódásra, az istenek megszólítására, amelyekben a füst kapcsolatot teremtett a halandók és az istenek között.

Már az ókori Rómában "per fumum" - füsttel - küldték az istenekhez az egészségre, a betakarítási áldásra vagy az utódokra vonatkozó kéréseket. Ebben az összefüggésben nem tűnik meglepőnek, hogy a "parfüm" kifejezés ebből fejlődött ki. A füstöléshez használt áruk virágzó és jövedelmező kereskedelme Észak-Afrikában, Görögországban és Rómában alakult ki. Az értékes gyantát Afrikából és az arab térségből hozták Európába az úgynevezett Tömjénúton.

Főleg a középkorban volt nagy kereslet a füstöléshez használt áruk iránt, miután a városok és a települések rohamosan növekedtek, valamint a higiéniás viszonyok enyhén szólva katasztrófálisak voltak. A betegségek elleni védekezés vagy az amúgy is burjánzó járványok megszüntetése érdekében kísérletezni kezdtek a „kifüstölésükkel”. El kell űzniük a "betegségdémonokat" a levegőből. Ehhez kellemes illatuknak köszönhetően elsősorban a szantálfát és a fűszernövényeket, mint a kakukkfüvet, borókát, babérlevelet, zsályát és rozmaringot használták fel.

A füstölést a legkülönfélébb kultúrákban még ma is alkalmazzák az ősökkel való kapcsolatteremtésre, meditációra vagy az otthon és a psziché tisztító szertartásaira. Erre különleges napok vagy bizonyos események vannak, például napforduló, telihold, születés, esküvő vagy halál. A füstölés rituáléként is nagyon népszerű az úgynevezett "füstös éjszakákon", karácsony és vízkereszt közötti éjszakákon. Azonban egyes kultúrákban szerelmi létre is használják. Az aromáknak romantikus hangulatot kell teremteniük, és fokozniuk kell az erotikus hangulatot.

Hatás

A növények égése során különleges illatmolekulák szabadulnak fel, amelyek a belélegzett levegőn keresztül jutnak be a szervezetbe. Az érzékelő sejtek befogják őket és üzeneteket küldenek az agynak. Az idegrendszer megfelelő területeire továbbítva ez akár a hormonális egyensúlyt is befolyásolhatja. Ennek eredményeként olyan hangulatok és érzések alakulnak ki, amelyek az ember egészére hatnak: a testre, a tudatalattira és a lélekre. Mivel a füstöléshez nyugalmat teremt, a füst belégzése mély ellazuláshoz vezethet.

Mi is pontosan a füstölő?

Minden olyan anyag összessége, amely a füsttel együtt illatanyagot is bocsát ki az égés során, a füstölő fogalom alá tartozik: függetlenül attól, hogy gyantákról, fáról vagy gyógynövényekről van szó. Illóolajokban gazdagok, tiszta anyagok (gyanták, gyógynövények, fák vagy növényi részek), valamint füstölőkeverékek, vagy füstölőrúd formában kaphatók.

Füstölési módszerek

Szenes füstölés

Fontos a megfelelő parázs, ami nem lehet túl forró, különben ráégnek a füstölésre használt áruk. Ha fehér hamuréteg keletkezett, akkor a parázs tökéletes. A füstölő elhelyezésének sorrendje is fontos: először a gyantát tegye a füstölőbe, majd a gyógynövényeket, hogy ne égjenek el túl gyorsan. A legjobb, ha kemény, száraz gyantát használ, amelyet évek óta szárítanak.

Ha nincs tűzhelye, akkor használjon speciális szenet vagy előre gyártott füstölő tálat. Tűzvédelemként homok vagy apró kövek haszálata ajánlott. Ideális esetben a gyanták füstölődnek, amely ehhez a típushoz különösen alkalmas, mivel csak a parázs hevében tudják teljesen kifejteni jellegzetes aromáikat.

Melegítő és szita

A melegítővel és szitával való füstölés elve nem különbözik az illatlámpáktól. Az olajos tál helyett a szűrőt a füstölőkeverékkel a melegítőre helyezzük, ahol rendkívül lágyan izzani kezd. A módszer nagy előnye, hogy a füstképződés különösen jól szabályozható a szita és a láng távolságával. Különösen alkalmas gyógynövények és füstölőkeverékek készítésére is. Ezek ne égjenek, hanem lassan és finoman füstöljenek.

Füstölőrudak és -kúpok

A füstölés legegyszerűbb és legpraktikusabb módja a kész füstölőrudak vagy -kúpok használata. Csak egy megfelelő tartóra van szükség, amelyben a füstölő biztonságosan izzhat. Egyszerűen gyújtsa meg a végét, fújja el a lángot, és hagyja, hogy a pálcika füstöljön. Így egyenletesen oszlatja el aromás illatát a helyiségben, amíg teljesen le nem ég.

Fontos kiemelt figyelmet fordítani a füstölők minőségére! Mivel a szintetikus összetevőket tartalmazó olcsó áruk esetenként akár az egészségre is veszélyesek lehetnek. Ezért érdemes a drágább termékeket megvásárolni, vásárlás előtt tájékozódni, és jól ismert márkákat választani. A minőségről a származási ország is tud tájékoztatást adni, mert a tapasztalatok szerint Japánból, Nepálból és Tibetből származnak a legjobb minőségű termékek. Kiemelendő a svájci farfalla márka minősége, amely a Faircense füstölőkkel nemcsak a természetes és minősített alapanyagokat garantál, hanem szigorú fair trade irányelveket is.

Nem szabad túl gyakran és túl sokáig használi a füstölőket - a kevesebb néha több. A szellőztetés is elengedhetetlen, hogy a füstölők ne okozzanak egészségügyi problémákat. Győződjön meg arról, hogy a nyitott ablakokon és ajtókon keresztül jó levegőáramlás jut be, hogy a füst el tudjon oszlani. A füstölők kültéri használatra is ideálisak.

Füstölő termékek kategóriánkban mindent megtalál, ami a füstöléshez kell.

Megjegyzés:

  • Füstöléskor ügyeljen arra, hogy tűzálló alapot használjon!
  • Soha ne hagyja felügyelet nélkül a füstölőt és ne használja a füstölőt gyúlékony tárgyak közelében!
  • Ne füstöljön gyermekek, terhes nők vagy állatok jelenlétében!