Mi segít atópiás dermatitisz esetén?

Azok az emberek, akik atópiás dermatitiszben szenvednek, szó szerint szenvednek. Az állandó viszketés, a száraz bőr és a pszichés stressz teher az érintettek számára. A megfelelő ápoló megtalálása felbecsülhetetlen számukra.

Az atópiás dermatitisz egy krónikus, nem fertőző bőrbetegség, amely lassan alakul ki. Sajnos nem gyógyítható, de kezelhető. A betegség elkerülése odafigyelést igényel. Először is a következetes bőrápolásra és az olyan termékek használatára kell odafigyelni, amelyek nem irritálják a bőrt. Ezenkívül a lelki stressz elkerülése vagy gyors feldolgozása is fontos. Pszichés állapotunk erősen befolyásolja bőrünk állapotát.

Atópiás dermatitisz esetén a bőr természetes gátja rendkívül sérül. Hiányoznak a fontos zsírok és a bőr nem tud nedvességet tárolni. A bőr elveszíti azt a képességét, hogy megakadályozza a vírusok, gombák és vegyi anyagok behatolását.

A megfelelő, nem irritáló és káros összetevőket nem tartalmazó ápoló kiválasztása nagyon fontos. A megfelelő termék kiválasztásakor a következő pontokat vegye figyelembe:

 • A zuhanyozás jobb, mint a fürdés, mert a vízzel való érintkezés rövidebb. Az alapszabály: a lehető legrövidebb és nem túl meleg.
 • Szappan (túl magas pH érték) vagy agresszív tisztítószerek, például samponok vagy tusfürdők helyett jobb pH-semleges tisztítószereket használni.
 • Tisztálkodáshoz ne használjon törlőkendőt vagy szivacsot, hogy minimalizálja a bőr mechanikai irritációját.
 • Ugyanezen okból kerülje a törülközővel való dörzsölést – a gyengéd szárítkozás sokkal jobb.
 • Minden vízzel való érintkezés vagy bőrtisztítás után a bőrt megfelelő krémmel hidratálni kell. Ha a bőr még egy kicsit nedves, az ápolószer különösen jól beszívódik.
 • A szintetikus illatanyagok, színezékek és tartósítószerek nélküli termékek jobbak, mert kisebb az allergén potenciáljuk.
 • Ugyanez vonatkozik a parabénekre és az ásványi olajokra is. Az ilyen típusú anyagokat mindenáron kerülni kell, nehogy feleslegesen irritálja a bőrt.
 • A kevesebb több. Jobb, ha kevesebb terméket használ, de a megfelelőt használja.
 • A higiénia fontos. A kozmetikai termékeket használat után azonnal vissza kell zárni. Ezenkívül a termékeket mindig csak tiszta kézzel szabad használni.
 • Szintén fontos a mosószer kiválasztása, amellyel a ruhákat mossa. Alkalmasnak kell lennie érzékeny bőrre és illatmentesnek. A legjobb, ha ökológia Sensitiv mosószereket használ.
 • Végül, de nem utolsósorban a megfelelő ruházat vagy anyag is szerepet játszik. A gyapjú például irritációt okozhat. A puha pamut vagy akár selyem különösen kellemes a bőrön.

Tipp: Időjárástól függően alkalmazza a különböző kozmetikumokat. Meleg időben a magas víztartalmú enyhe ápolók a megfelelőek, mivel ezek gyorsan felszívódnak és hűsítik a bőrt. Hidegebb időben, mivel a fűtés is szárítja a bőrt, egy magasabb zsírtartalmú készítmény ajánlott. Ezek a krémek a bőr zsír-nedvességháztartását újra egyensúlyba hozzák.