Co-Washing & Squish to Condish

Co-Washing & Squish to Condish

Tökéletes ápolás a göndör haj számára

Hangsúlyozza ki loknijai szépségét - a co-washing és squish to condish (STC) technikákkal

Hallott már a Curly Girl Method-ról (CGM)? Ha göndör haja van, valószínűleg találkozott már a kifejezéssel. Van egy érdekes blogbejegyzésünk, amely áttekintést ad erről a hajápolási módszerről. A CGM egyik legfontosabb alappillére az, hogy ismerje loknitípusát, és hogy ügyeljen arra, hogy elkerüljön számos káros anyagot, ami előfordulhat a kozmetikumokban.

Ezzel el is érkeztünk a tényleges és legfontosabb témához: a haj megtisztításához nem szabad sampont használni. Helyette kondicionáló vagy co-wash alkalmazása ajánlott. Ez utóbbi gyengéden tisztít és ápol egyszerre. Ennek előfeltétele, hogy CGM-kompatibilis legyen a termék. Ez azt jelenti, hogy az összetevők a Curly Girl Method szempontjából "tiszták". Az úgynevezett co-washing a "conditioner washing" rövidített formája, mely segít a lehető legkíméletesebben megtisztítani a loknikat - sampon és káros szulfátok nélkül.

Ugyanis a samponok gyakran tartalmaznak káros anyagokat, például durva tenzideket, amelyek igazán jó szolgálatot tesznek abban, hogy eltávolítsák a természetes olajokat a hajból. Ez elsőre nem tűnik rossznak, azonban károsíthatja a hajszálakat, mivel a tisztító hatás túl erős a fejbőr és a haj számára. Különösen azért, mert a lokniknak a sajátos hajszerkezetük miatt különleges ápolásra van szükségük, hogy ne tűnjenek fénytelennek és száraznak, valamint ne veszítsék el rugalmasságukat. Szerencsére a co-washing sokkal kíméletesebb.

Melyek az előnyei?

A göndör és szöszös haj szárazabb, mint az egyenes. Ez a hajszerkezetükből adódik, mivel a fejbőr által termelt természetes olajoknak sokkal hosszabb időbe telik, mire bejutnak a szálakba. Ha tehát folyton samponnal mos hajat, akkor haja és fejbőre kiszáradhat, valamint fejbőre viszkethet is.

A co-washing előnyei a következők:

  • A fejbőr és a haj nedvességháztartása megmarad.
  • Több fényt és kevesebb szöszösödés.
  • Nagyobb definíció a loknik számára.
  • Új simaság, kevesebb hajtöredezés és jobb fésülhetőség.

Kik számára ideális a co-washing és az STC-módszer?

A legjobb, ha ismeri lokni- és hajtípusát, mivel akkor tudja a lehető legjobban ápolni haját is.

A squish to condish és a co-washing alapvetően szinte minden hajtípus számára alkalmas - a vastagtól a száraz és porózus hajig. Intenzíven hidratál és tisztít anélkül, hogy kiszárítaná a hajat.

Azonban zsíros hajra például nem feltétlenül ideális a módszer - még zsírosabbnak tűnhet tőle a haj, mivel a természetes olajok feleslegét nem tudja teljesen eltávolítani. Károsodott, törékeny haj esetén a co-washing szintén nem ajánlott. Ugyanis a kondicionáló célja a haj puhítása, és az erőtlen, törékeny hajat még puhábbá tenni nem jó ötlet. Ezekre a hajtípusokra léteznek speciális helyreállító termékek , amelyeket érdemes használni.

Valószínűleg ismeri hajtípusát, de ismeri loknitípusát is?

Elképzelhető, hogy találkozott már olyan kifejezésekkel, mint a 2c- vagy 3b-loknik. Ez valójában a loknitípusra utal, és ebből több is létezik - a 2a-tól kezdve lágy hullámokkal, egészen a 4c-ig a legerősebb szöszösödéssel. Ezt szépen szemlélteti grafikánk:

Megtalálta loknitípusát? Ne aggódjon, ha nem csak egy van. Valójában a legtöbb ember két vagy több különböző típusból álló kombinált típussal rendelkezik.

Hogyan működik a co-washing?

Ehhez a módszerhez alkalmasak a saját co-wash termékek vagy a szulfát- és szilikonmentes, könnyebb kondicionálók. A különbség az, hogy az előbbiek tartalmazhatnak enyhe tisztító/felületaktív anyagokat, amelyek azonban lényegesen gyengédebbek, mint a samponokban lévők, így terméktípusukat tekintve inkább hasonlítanak a kondicionálóhoz. A kondicionálók ezzel szemben általában nem tartalmaznak felületaktív anyagokat, ezért kevésbé aktívak a tisztítás során.

Nem tanácsos hajmaszkokat vagy intenzív hajpakolásokat használni a co-washinghoz. Ezek a termékek túl nehezek, és nem alkalmasak heti többszöri használatra.

Ha megtalálta a tökéletes kondicionálót haja számára, nedvesítse meg haját, öblítse le egyszer, majd oszlassa el haján a co-wash terméket vagy kondicionálót. Az, hogy mennyire van szüksége, a haj hosszától és a termék gazdaságosságától függ. Masszírozza be a kondicionálót hajába körülbelül 5 percig - a tövektől a végekig - ugyanúgy, mintha samponnal tenné.

A masszázs során a fejbőr gyengéden megtisztul - a termék minden szennyeződést felvesz a hajról és a fejbőrről. Hagyja hatni a kondicionálót néhány percig, mielőtt alaposan leöblítené.

Ez a folyamat megismételhető, ha úgy érzi, hogy haja még nem megfelelően tiszta.

A co-wash helyett alkalmanként egy intenzívebb tisztítást is végezhet: A heti fejbőr-peeling vagy a kéthetenkénti samponnal és kondicionálóval történő mosás jó változatosságot jelent hajtípustól függően.

Időnként szükséges lehet egy úgynevezett "clarify", tehát tisztítás is. Ha egy co-wash után haja hirtelen tónustalan, fejbőre száraz, viszket vagy akár korpásodik, és az az érzése, hogy ápolási rutinja már nem működik, akkor egy "build-up" - azaz terméklerakódás - keletkezett. Ezt egy tisztítással orvosolhatja. Ehhez egyszerűen használjon egy CGM-kompatibilis sampont - saját clarifyer samponok is léteznek, ha inkább azokat választaná.

Egy másik módja a tisztításnak a víz és a bio almaecet keveréke. Ez eltávolítja a terméklerakódásokat, valamint tisztává teszi a fejbőrt és a hajat. Ugyanakkor tápanyagokkal látja el a hajat, amelyek egészséges megjelenést kölcsönöznek neki.

Most a tényleges témához: a squish to condish technika

Lefordítva olyasmit jelent, hogy a "kondicionáló benyomkodása" -- tehát Ön vízzel együtt bedolgozik egy kis kondicionálót hajába, ezáltal intenzíven hidratálja, miközben egyúttal definiálja is.

Ehhez használja szokásos kondicionálóját vagy co-wash termékét. Általában egy kis mennyiség is teljesen elegendő. Egy kis gyakorlással hamar rájön, hogy mennyi kondicionálóra van szüksége.

Ha megmosta és kibogozta/megfésülte haját, akkor áttérhet az STC-re. Ehhez oszlasson el egy kis kondicionálót nedves haján.

Döntse előre fejét, és hagyja lelógni haját. Még nedvesnek és olyan érzetűnek kell lennie, mint a hínár - az úgynevezett "seaweed-hair": vastag, nedves tincsek, amelyek puhák és csúszósak. Ha haja nem ilyen, adjon hozzá még egy kis kondicionálót.

Most formáljon kezeiből egy kis tálkát, és fogjon fel vele egy kis vizet a zuhanyzóból.

Fektesse haját vízzel teli kezeibe, és gyengéden gyúrja be a vizet hajába alulról felfelé. A töveknél könnyű, pulzáló mozdulatokkal nyomja be a vizet. Olyan hangot kell hallania, amely a latyakban való játékra emlékezteti gyerekkorából, vagy úgy hangzik, mintha öblögetne szájával.

Majd ezt végezze el összes hajtincsével: oldalt, hátul, elől.

Ha még mindig szöszös vagy csomós a haja, akkor ismételje meg a technikát.

Akkor készült el, amikor haja már nem csöpög túlságosan. Ugyanakkor frizzmentesnek és definiált megjelenésűnek kell lennie.

Ha nem az, akkor kísérletezzen egy kicsit több vízzel vagy kevesebb/több kondicionálóval, amíg elégedett nem lesz az eredménnyel.

A kondicionálót NEM mossa ki ezzel a technikával. Csak annyi kondicionáló marad a hajban, amennyi szükséges, és a módszerrel egyenletesen eloszlik, miközben az egyes tincsek megtalálják egymást.

Az STC után haja készen áll a göndörítő gélre. Leave-in ápolószerre azonban nincs szüksége - hacsak nem szeretné.

Ezután felcsavarhatja nedves haját egy törülközővel, vagy hagyhatja levegőn száradni. Ne feledje azonban, hogy a levegőn való száradás ez után a technika után egy kicsit tovább tarthat - hiszen sok vizet dolgozott be. Emellett loknijai definiáltabb megjelenésűek és kevésbé szöszösek. Azonban nem olyan dúsak, mint szöszösödéssel.

Megjegyzés:

Elvégezett egy clarify-t és nem lesz jobb? Akkor lehet, hogy az Ön által használt termékek egyszerűen túl nehezek hajának, vagy hajának még hozzá kell szoknia a co-washinghoz. Az, hogy haja a samponról átszokik a co-washra, néhány hétig is eltarthat. Tartson ki - mindenképpen megéri.

Emellett nem szabad túl gyakran tisztítást végezni - ezzel árthat hajának.