Téli napápolás

Téli napápolás

Megfelelő védelem a hideg évszakban is

A napok egyre rövidebbek, és a nap ereje is csökken. Bár ősszel és télen nem süt olyan kitartóan, mint nyáron, az UV-sugarak mégis elérik a Földet. A fényvédelem tehát nem csak nyári téma - a bőrt télen is megfelelően kell óvni az UV-sugárzástól.

Legyen szó síelésről, snowboardozásról vagy túrázásról - különösen az arcnak és ajkaknak van szükségük még télen is elegendő védelemre a napsugárzás ellen. Egy jó fényvédő ezért éppúgy a felszerelés része, mint a sisak, a sapka és a kesztyű. Mert még ha a nap télen nem is érződik olyan melegnek, az UVB- és UVA-sugárzás intenzitása 100 méteres magasságonként körülbelül 20 százalékkal nő. Így a leégés kockázata egy téli napon a hegyekben gyakran nagyobb, mint egy nyári nyaraláson a tengerparton. Ráadásul a hó az UV-sugárzás akár 90 százalékát is visszaveri, így az alulról és oldalról is éri a bőrt.

Milyen fényvédő faktorra van szükségem?

Hóban és a hegyekben a nyárhoz kell igazodni, és 50-es fényvédő faktorú naptejet kell felvinni. Emellett alacsony hőmérsékleten különösen fontos, hogy olyan napvédőt használjon, amely kevés vizet tartalmaz, hogy megvédje a bőrt a hidegtől.
Ne feledkezzen meg az ajkakról: Ezek nem rendelkeznek sem faggyúmiriggyel, sem saját fényvédelemmel. Az UV-védelemmel ellátott, zsírtartalmú ajakápoló ezért minden magasságban ajánlott.

Vastagon bekrémezve a hüttében?

A vastag naptejréteg a hideg ellen is véd - a krémréteg azonban a meleg kunyhóban gyakran nagyon kellemetlennek érződik, mivel az alatta lévő bőr izzadni kezd. Ezért a legjobb, ha a krémréteget egy puha kendővel eltávolítja, és a következő ereszkedés előtt újra bekenekedik frissen.