Gandusha - Olajos öblítés a fogak egészségéért

Gandusha - Olajos öblítés a fogak egészségéért

Az ayurvédában az olajos öblítésnek régi hagyománya van. Ezt a szervezet méregtelenítésére használják, amely Európában is egyre népszerűbb.

A Gandushanak vagy ahogy az ayurvédában nevezik, olajos öblítésnek az indiai tanításokban régi hagyománya van. Ezt már évezredek óta alkalmazzák. Az ayurvédában azonban ez nem csak a szájüreg tisztítására szolgál, hanem a szervezet anyagcsere termelése során keletkező méreg- és salakanyagok eltávolítására. Ezek ellenkező esetben a szervezetben összegyűlnek, amelyek különböző panaszokat és megbetegedéseket okoznak.

Hogyan működik a Gandusha?

Ez annyira egyszerű. Reggel, miután felkelt, vegyen 1 evőkanálnyi növényi olajat a szájába. Ezután az olajat 10-20 percig mozgassa szájában és gargalizáljon. Végezetül köpje ki az olajat és langyos vízzel öblögessen. Kész.

Az ayurvédában hagyományosan szezámolajat használnak, de más növényi olajak, mint pl. a kókusz- vagy olívaolaj, is kiválóan alkalmasak erre.

Az ayurvédikus elmélet szerint a rendszeres olajos öblögetés nagyon pozitív hatással van az egész szervezetre. A Gandusha többek között ezen esetekben segít:

 • migrén
 • tisztátalan bőr
 • gyulladás a szájban és a torokban
 • fáradtság vagy tompaság
 • végtag és ízületi fájdalom
 • reumatikus betegségek

Sajnos, kevés tudományos vizsgálat említi ennek a technikának a holisztikus hatásmódját.

Miért jó még?

A rendszeres olajos öblögetés hozzájárul a szájhigiéniához, mivel a teljes szájüregből eltávolítja a mikroorganizmusokat. Ezáltal csökken a plakk, így a fogszuvasodás, fogkő, gyulladás és a fogágybetegség is.

Miért működik ez?

A baktériumok nagyrésze, amely a foglerakódásokban előfordul, hidrofób sejtfelszínénnel rendelkezik. Az olajos öblítéssel ezek könnyen eltávolíthatóak.

Emellett számos növényi olaj antibakteriális tulajdonságokkal is bír, így plusszban jót tesznek fogunk egészségéért.

Az olajos öblítés jó fogmosás helyett is?

A jó öreg fogmosást nem hagyhatjuk el. Az olajos öblögetés azonban egy kiváló kiegészítő, amelynek segítségével még valami jót tehetünk fogunk egészségéért.

Termék kifejezetten olajos öblítéshez

Ma már számos termék létezik olajos öblítéshez. Ezek gyakran nem csak egy olajból állnak, hanem olyan illóolajokat is tartalmaznak, amelyek célzottan hatnak a különböző baktériumok ellen.

A speciálisan, olajos öblítéshez kifejlesztett olajok, gyakran további előnyökkel is rendelkeznek. A növényi olajok és illóolajok keveréke még hatékonyabb lehet, mivel aktívan megelőzik a gyulladásokat és javítják a száj általános egészségi állapotát. Potitív tulajdonságaik:

 • támogatják a sebgyógyulást
 • erősítik a fogínyt
 • csökkentik a foglerakódást
 • meggátolják a gyulladásokat
 • megnyugtatják a légutakat

Fogápoló olajak az Ecco Verde kínálatában – fedezze fel most!