Milyen bőrtípusom van?

Milyen bőrtípusom van?

A bőr testünk legsokoldalúbb és legnagyobb szerve. Megvéd minket a környezeti hatásoktól, belső egyensúlyt biztosít, védőréteget képez a külvilággal szemben és visszatükrözi egészségi állapotunkat. Annyira különleges, hogy különleges figyelmet és különleges kozmetikai ellátást érdemel!

Tisztítótejek, krémek, peelingek, maszkok - tucatnyi különböző kozmetikum található meg fürdőszobaszekrényünkben. Sajnos, számos ezek közül nem mindig olyan, amelyre bőrünknek valóban szüksége van. Annak érdekében, hogy bőrünk számára optimális ellátást biztosíthassunk, fontos, hogy tudjuk valójában milyen bőrtípussal rendelkezünk. Ebből a szempontból nem csak a fürdőszobánkban megtalálható termékeket, hanem konyhánkat is ellenőrizni kell. A táplálkozással és bizonyos mikrotápanyagok segítségével sok jót tehetünk bőrünkért.

Általában három bőrtípus létezik: száraz bőr, zsíros bőr vagy ezek kombinációja. Mindhárom típus különböző igényekkel rendelkezik, így egyedi ellátást igényel.

Ahhoz, hogy Ön is megtudja, milyen bőrtípussal rendelkezik, válaszoljon rövid tesztünkre:

1. Napi tisztítás után ...

a) kellemetlen feszülést érzek

b) felfrissültnek érzem magam

c) néhány perc után bőröm fényleni kezd

2. Ha tisztítás után nem használok egy kevés krémet....

a) bőröm tompa lesz, néha hámlani kezd

b) bőröm fényleni kezd, de csak a homlok, az orr és az áll területén

c) arcbőröm krém nélkül is zsíros

3. Pórusaim....

a) alig láthatóak

b) a homlok, az orr és az áll területén láthatóak

c) jól láthatóak, különösen az arccsonton

És itt van az eredmény!

Ha "A" válaszaid száma több: száraz bőr alacsony zsírtartalommal

Ez a bőrtípus rendkívül gyakori, főként gyermekeknél és idősebbeknél fordul elő. A bőr szűk pórusokkal rendelkezik és matt. A száraz bőr akkor jelentkezik, ha a bőr faggyútermelése csökken és csak kis mennyiségű nedvesség tud csak felszívódni.

A száraz bőr általában feszül, kortól függően több-kevesebb mély ránc és vonal fedezhető fel ebben az esetben. Száraz bőrrel rendelkező személyeknek fontos, hogy naponta legalábbb kétszer használjanak Hidratálókrémet, különösen odafigyelve az egyes tápanyagok felvételére. Ugyancsak tanácsos elkerülni a tisztálkodószerek, mint a szappanok vagy tusfürdők, túlzott használatát. Fontos, hogy ne használjon tenizdeket és alkoholt tartalmazó készítményeket, illetve zsírelvonó szappanat és forró vizet, helyettük inkább enyhébb ápolókat.

A száraz bőrnek E-vitaminra (megtalálható pl. gabona, aszalt gyümölcsök, rizs és leveles zöldségek), illetve omega-3 és omega-6 zsírsavakra van szüksége. Nagyon pozitív hatású a gamma linolénsav (GLA), egy omega-6 zsírsav, ami segít a bőrön keresztül történő nedvesség elvesztéstésének csökkentését. Csakúgy, mint az anyatejben, a GLA más élelmiszerekben is előfordul, mint például a borágó- és ligetszépeolajban, valamint a kenderben és a lenben.

Ha "B" válaszaid száma több: kombinált bőr

Ahogy a neve is sugallja, a kombinált bőr a száraz és zsíros bőrre jellemző tulajdonságokkal is rendelkezik. A legtöbb esetben az arc területe viszonylag száraz, míg a homlok, az orr és áll fénylő és olajos. Az úgynevezett T-zónában jellemzőek a nagy pórusok, pattanások és fekete pontok.

Azok számára, akik kombinált bőrrel rendelkeznek, célszerű az arcbőrt egyesítő kozmetikumok használata. Fontos odafigyelni emellett a megfelelő D-vitamin, omega-3 és cink ellátásra is.

Ha "C" válaszaid száma több: zsíros bőr

A zsíros bőr általában durva pórusú, tisztátalan és aknés. Ez a bőrtípus a túlzott faggyútermelés miatt alakul ki. Léteznek olyan speciális kozmetikumok, amelyek kisimítják és megnyugtaják a bőrt. Többek között a cink nyomelem lehet hasznos a túlzott zsírtermelés szabályozásában. Ez a búzacsírában, a húsban, a gyümölcsben, a zöldségben és a hüvelyesekben található meg.

Nem talált egyértelmű választ arra, hogy milyen bőrtípussal rendelkezik, mivel minden betű egyszer szerepelt?

Ebben az esetben normál bőrrel rendelkezik.

Ön szerencsés. A normál bőr a legkevésbé igényes és nincs szükség különleges kezelésre. Ez a bőrtípus egyenletesen sima, nem termel felesleges faggyút és általában rózsás, kiegyensúlyozott arcszínnel rendelkezik.