DIY-kozmetikumok - Illóolajok

DIY-kozmetikumok - Illóolajok

Az illóolajok nem csupán illatanyagként alkalmazhatóak. A rendkívül hatékony esszenciák a kozmetikai termékekben is felhasználhatóak, mivel értékes tápanyagokkal látják el a bőrt. Azonban legyen óvatos: az illóolajokat sohase alkalmazza tisztán bőrén.

Miért használnak illóolajokat a kozmetikumokban?

Az illóolajokat elsősorban a natúrkozmetikai termékekben alkalmazzák, gyulladásgátló, antibakteriális és antivirális tulajdonságaik miatt. Ezek tehát teljesen természetes tartósítószerek és rendkívül sokoldalúan hatnak az emberi szervezetre.

A saját készítésű kozmetikumok esetében rendkívül fontos odafigyelnünk az illóolajok minőségére. Csak a teljesen tiszta illóolajok képesek a megfelelő hatás biztosítására. Azonban legyen óvatos! Az illóolajok irritálhatják a bőrt, valamint allergia kiváltói is lehetnek.

Hogyan hatnak az illóolajok?

Az illóolajok rendkívül aktív anyagok, amelyek felhasználása megfelelő körültekintést igényel. Számos különböző olaj létezik, számos különböző hatással:

Az olajok illata az agy limbikus rendszerére hat, ahol pl. az érzelmek kerülnek feldolgozásra. Néhány olaj ezáltal biztosít hangulatemelő hatást.

Egyes molekulák a bőrön keresztül a véráramba kerülnek, ahol a sejtmembránokba integrálódnak. Ezek a molekulák így tudnak hozzájárulni a sejtek újraképződéséhez és az anyagcsere folyamatok támogatásához.

Alkalmazási tippek saját készítésű kozmetikumok esetén

Az illóolajok sohase érintkezzenek a nyálkahártyával vagy ne kerüljenek szembe. Emellett a bőrön tiszta alkalmazásuk is kerülendő. Feldolgozásukkor használjon védőszemüveget és kesztyűt. Az illóolaj koncentráció a krémekben nem haladhatja meg a 0,5 százalékot.

Bizonyos emberek esetében erős reakció alakulhat ki. A következő személyek ne használjanak illóolajokat:

  • allergiás
  • epilepsziás
  • terhes nő
  • csecsemők és gyermekek
  • idősek és / vagy legyengült személyek
  • emberek a magas vérnyomás

Az illóolajok használata előtt kérdezze meg háziorvosát - akár a kockázati csoportba esik, akár sem.

Melyik olaj mikor használandó?

A következő táblázatban azon illóolajok listáját találja (nem teljes), amelyek általában jól tolerálhatóak és csak kevéssé irritálóak. Mindazonáltal egyes esetekben allergiás reakciók léphetnek fel. Ezért mielőtt egy kozmetikai termékben felhasználná, mindenképpen kérdezze meg orvosát, illetve a gyártót.

Felhasználási terület

Megfelelő olajok

normál bőrre

Levendula

Rózsa

Rózsamuskátli

zsíros és kombinált bőr

Szuhar

Mirtusz

Rózsamuskátli

Vetiver

tisztátalan bőr és akné

Manuka

Mirha

Mirtusz

Rózsafa

Teafa

száraz, érett bőr

Sárgarépamag

Linaloe

Rózsa

Rózsamuskátli

Rózsafa

Vetiver

Tömjén

Ylang-ylang

irritált bőr

Benzoe Siam

Olasz szalmagyopár

Manuka

Pacsuli

Rózsamuskátli

Cickafark

narancsbőr

Vérnarancs

Niaouli

Pálmarózsa

Rozmaring

Szantálfa

Boróka

Ciprus