Maca - A bőrápoló gyökér

Maca - A bőrápoló gyökér

A Maca vagy a Lepidium meyenii egy olyan gyökér, amely Dél-Amerikában, pontosabban az Andokban, Peruban nő 3500 és 4500 méteres magasságban. A "Maca" név az őshonos Ketschua nyelv két szavából származik. "Ma a" hegyekben termesztett ", a "ca" pedig a" táplálék, amely erősít ".

A növény a keresztesvirágúak rendejébe és a káposztafélék családjába tartozó zsázsák nemzettségének a tagja. A növény olyan magason terem, ahol szélsőséges időjárási viszonyok is vannak. Erre a magasságra erős hőmérséklet-ingadozások, állandó erős szél és intenzív UV-sugárzás jellemző. Ezáltal a növény rendkívüli ellenállóképességgel bír.

A Maca gyökeret mintegy kétezer éve használják az őslakos perui törzsek, hogy növeljék energiájukat és állóképességüket. A Maca nemcsak erősítő hatású, hanem bőrünk számára is jó. Kimutatták, hogy a Maca növeli a bőr ragyogását és annak fényerejét. Emellett a Maca restrukturáló hatással is bír. Ez azt jelenti, hogy a növény csökkenti a ráncok megjelenését és serkenti a sejtek megújulását, ezáltal az érett, száraz vagy fáradt bőr ápolóinak tökéletes összetevője.

Ez a perui növény segít a bőr szép öregedésében - így az még sok éven át természetes módon jól nézhet ki.

Nagyszerű, mint élelmiszer

A maca gyökér nemcsak a bőrnek tesz jót, hanem fogyasztásra is alkalmas. Dél-Amerikában a gyökeret nyersen, főzve vagy szárítva fogyasztják A gyökerek magas tápértékkel és néhány stimuláló tulajdonsággal bírnak. A Maca fehérjében, összetett szénhidrátokban, ballasztanyagokban, különböző vitaminokban, foszforban, vasban és rézben gazdag. Ezenkívül a gumók számos másodlagos növényi anyagot is tartalmaznak.

A Maca azonban por formájában is fogyasztható. A Maca por kissé földes, diós ízű, kiválóan alkalmas smoothie-k, gyümölcslevek, müzlik összetevőjeként, valamint pékárukhoz vagy energia szeletekhez. Ha szeretné megkóstolni a Maca gyökeret, íme egy egyszerű Smoothie recept:

Maca-Super-Smoothie

Hozzávalók

  • 250 ml növényi tej (mandula-, szója- vagy zabtej)
  • 2 nagy banán (kérésre fagyasztva is)
  • 1 evőkanál Maca por
  • 1 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 vaníliahüvely

Elkészítés

  • Vágja fel a vanília hüvelyét hosszában és szedje ki a belsejét.
  • Tegye ezt, valamint a többi hozzávalót a turmixba.
  • Keverje ezeket össze, amíg a folyadék krémes textúrájú nem lesz.
  • Élvezze.