Megfelelő samponok a különbőző hajtípusokra

Megfelelő samponok a különbőző hajtípusokra

A hajtisztító és -ápoló tippek jók és szépek. Azonban nem mindig veszik figyelembe a különböző hajtípusokat. És ez baj! Ugyanis nem minden tipp jó minden hajtípusra. Most cikkünkben hajtípus szerinti tisztító és ápoló ötleteket olvashat!

A natúrkozmetikumok előnye, hogy különösen gyengédek a hajhoz és a fejbőrhöz. A megújuló nyersanyagokból származó tenzidek gyengéden tisztítják, az értékes növényi kivonatok, illóolajok és növényi zsírok pedig ápolják a fejbőr és a hajat. A natúrkozmetikumok szintetikus színezék, tartósítószer és illatanyag, valamint szilikon, PEG, szulfát, stb, mentesek. Ezen összetevőket tartalmazó termékek gyakran agresszívek és nem igazodnak a különböző haj- és bőrtípusokhoz.

Száraz, töredezett haj

Ez a hajtípus gyakori hosszú és / vagy kémiailag kezelt haj esetében. A haj érzékeny, ezáltal gyakran töredezett. Kerülje, amennyira csak lehet a hajszárító, hajvasaló, stb. használatát. Emellett a hajfesték és a szőkítő használata, valamint a hajra káros dolgok, dauer és gyakori hajvasalás is kerülendő. 

Száraz, korpás haj

A száraz, hámló fejbőr intenzív ápolást igényel. Tökéletes segítők lehetnek például a pakolások, pl. argánolaj vagy natúrjoghurt. Mindkettő kiváló korpásodásra. Az olaj intenzíven zsírosít, a joghurt nedvességet biztosít. A tökéletes eredményért minden szert röviden el kell masszírozni, majd hajunkat egy törölközőbe csavarni és fél órát hatni hagyni. Ezután vízzel öblítse le a haját, de ne mossa meg.
Ne feledje: korpásodás esetén ne használjon túl forró vizet és ne szárítsa túl forrón a haját. Emellett: a rózsavíz védi a bőrt a kiszáradástól. Különösen télen kiváló, amikor gyakran tartózkodik a szobában, amelynek levegője száraz és meleg.

Finom, vékonyszálú haj

Ennél a hajtípusnál nagyon fontos a megfelelő ápoló kiválasztása. Azonban, ha rosszul fésüli a haját, még a legjobb termék sem tud segíteni. A legjobb, ha natúrsörtéjű kefét használ. Ha több teltséget szeretne, próbálja ki a tépőzáras hajcsavarókat. Csavarja fel félig megszárított haját, majd hajszárítóval finoman szárítsa meg teljesen. 
Emellett fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Ez pozitív hatást gyakorol a testre és a hajra is. A szép hajhoz fontos a megfelelő mennyiségű fehérje, vas, cink, szilícium, valamint B- és H-vitaminok.

Festett haj

Minden hajmosás során színpigmenteket veszítünk, mivel a fejbőr hámrétege felduzzad, így a sampon behatol a hajszálakba. A színvédő termékek használata nagyon fontos, ha nem akar gyakran festetni. Ezek magakadályozzák, hogy a hámréteg nagyon kinyíljon. Kikegészítésként a védelemhez és a ragyogáshoz: a sampont hideg vízzel öblítse ki. Így a hajszálakat lezárja.

Érzékeny, viszkető fejbőr

A csillapító termékek nagyon fontosak. Tökéletesek lehetnek például a bio olajok hajpakolásként. Az optimális eredmény eléréséhez, hagyja fenn a pakolást hetente egyszer egész éjszakára.  Védje ágyneműjét: haját csavarja törölközőbe. Reggel egyszerűen öblítse ki hajából. A rózsavíz megnyugtatja a viszkető fejbőrt. Nagyon hasznos, különösen télen a fejbőr száraz szoba-levegő elleni védelméhez.