Nem minden napvédő ugyanolyan

Nem minden napvédő ugyanolyan. A fényvédőszűrőknek és a fényvédőfaktoroknak különböző fajtái vannak. Itt válaszokat talál a gyakran feltett kérdésekre.

Mi a különbség a minősített natúrkozmetikai napvédők és a hagyományos termékek között?

A legnagyobb különbség a fényvédő- vagy UV-szűrőknél van, amelyek védelmet nyújtanak a káros UV-sugarak ellen. A minősített natúrkozmetikumok ásványi és növényi szűrőket tartalmaznak, míg a hagyományos termékek nagyon gyakran kémiai szűrőkkel ellátottak.

Hogyan hatnak a különböző fényvédőszűrők?

Az ásványi UV-szűrők természetes eredetű ásványi pigmentekből állnak. Ezek, a tükörhöz hasonlóan, visszatükrözik a napfényt. Ezáltal kevesebb UV-sugár hatol be a bőrbe. Ez a szűrő azonnal az alkalmazás után hat.
A növényi szűrők kiváló minőségű, koncentrált olajok, amelyek magas koncentrációjú antioxidánsaik által elnyelik a veszélyes sugarakat.
A kémiai szűrők behatolnak a bőrbe és körübelül 30 perc múlva hatékonyak.

Miért legyünk óvatosak a kémiai szűrők esetében?

A kémiai szűrők sajnos többszörösen problémásak. Tanulmányok kimutatták, hogy a szervezetben hormon-szerű hatásuk van, ami az érzékeny hormonrendszert megzavarja és bizonyos esetekben allergén potenciált jelent. Mindemellet a kémiai szűrők pusztítják a korallzátonyokat. Emiatt Ausztráliában és az USA-ban sok strandon tilos a kémiai fényvédő használata.

UVA és UVB védelem - mi a különbség?

A sugarak hullámhossza. Az UVA-sugarak hosszúhullámúak, míg az UVB-sugarak rövidhullámúak. A hosszúhullámú UVA-sugarak mélyebben behatolnak a bőrbe és elsősorban a bőr öregedéséért felelősek. Az UVB-sugarak nem hatolnak át a bőr felső rétegén. Európában, a fényvédő termékek az UV-sugarak mindkét fajtája ellen védelmet nyújtanak (javasolt arány 1: 3, UVA:UVB). Ha egy termék megfelel ezeknek a követelményeknek, a csomagoláson ezt jelzik (egy kis kör, amelybe UVA van írva).

Mikor, melyik fényvédőfaktort használjam?

100 százalékos védelmet az UV-sugárzás ellen semmilyen termék sem biztosít. A fényvédőfaktor azt jelzi, hogy egy termék mennyi ideig véd. Ez egyfajta szorzó. Napvédő használata nélkül kb. 6 percet tudunk a napon maradni, mielőtt bőrünk piros nem lesz. Tehát egy 10-es fényvédő faktorú termék ezt az időtartamot tízszeresen hosszabítja meg, azaz 60 percre. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen bekrémezzük magunkat, mivel egyszer a legjobb napvédő is elveszíti hatását. Emellett fontos a megfelelő védőruhazát is, illetve, hogy rendszeresen menjünk árnyékba.