A termékek címkézése 2.rész - INCI

Miután múlt héten megvizsgáltuk a kozmetikai termékek eltarthatóságát, most nézzük meg közelebbről az INCI-adatokat.

"INCI? Soha nem hallottam. Mi lehet ez?" Hát lássuk.

Az INCI egy angol rövidítés, jelentése: a kozmetikai összetevők nemzetközi elnevezési rendszere. Egyszerűen egy nemzetközileg érvényes irányvonal a kozmetikumok, tisztítószerek, mind pl. a szappanak, összetevőiről. Ez az információ minden kozmetikumon megtalálható, vagy a dobozon, vagy a csomagoláson vagy egy mellékelt papíron. (Néha mind a háromon.)

Allergiások figyelem

Az INCI különösen azok számára fontos, akik bizonyos anyagokra allergiások. Segítségével ellenőrizhető, hogy a termék tartalmaz-e valamilyen, az allergiás személy számára veszélyes anyagot. A növényi összetevők esetében szabványszerűen a növény latin nevét használják.

Előírások

Az alábbi irányelvek előírtak nemzetközileg:

  • A teljes súly hányad részét képezi az összetevő. Eszerint csökkenő sorrendben kell feltünteni. Tehát az első dolog mindig, hogy az összetevő a termék hányad részét teszi ki.

  • Az anyagnak, a tömeg legalább egy százalékának kell lenni. Ezt nem kell feltüntetni.

  • Az alkalmazott színezéknek mindig a lista végén kell szerepelnie.

  • Az illatanyagokat nem kell egyesével feltüntetni. Ennek az az oka, hogy az illatanyag akár 100 egyedi illatból is állhat. Azonban, ha valamelyik vélhetően allergiát okozhat, azt fel kell tüntetni. Jelenleg 26 ilyen illat létezik.

A fogyasztók tájékoztatása

Mivel nincs pontos százalék-megadás, így az INCI lista a fogyasztók számára elsősorban tájékoztató jellegű. A fenti információk alapján, azonban körübelül megbecsülhető, hogy a termék az egyes összetevőket milyen koncentrációban tartalmazza. Örökszabály: Ha egy termékben kevesebb összetevő van, kisebb a kockázat az intoleranciára.

Három anyagosztály

A kozmetikumokban az összetevőket három osztályba sorolhatjuk: alap-, ható- és segédanyag.

Az alapanyagok természetes módon is előfordulnak a bőrben. A bőrnek szüksége van rájuk, hogy rendesen működhessen és védelmi funkciót feltölthesse. Az alapanyagok legfontosabb komponensei a zsírok és olajok.

A hatóanyagok kiegészítik az ápoló alapanyagok hatását. Ezek közé tartoznak pl. a vitaminok, enzimek és savak.

A segédanyagok a kozmetikai termékben kiegészítő funkcióval bírnak, mint például egy kellemes illat. Ezek lehetnek: aromaanyagok, illatanyagok, emulgeálószerek, tartósítószerek, stb. Az egyes segédanyagok általában alacsony koncentrációban, de igen magas számban fordulnak elő a termékben. Számuk gyakran meghaladja az alap-és hatóanyagok számát.

Megjegyzés: Az INCI nem egy minőségi pecsét, mivel az adatok nem mindig egyértelműek (pl. parfümök).