Amit tudni kell a nap elleni védelemről

Amit tudni kell a nap elleni védelemről

Összegyűjtöttük Önnek, amit érdemes tudnia a natúrkozmetikai napvédő termékekről, valamint azok megfelelő használatáról.

20-as, 30-as vagy 50-es fényvédő faktor? Szükségem van UVA- vagy UVB-védelemre, vagy esetleg mindkettőre? Milyen gyakran kell kell bekenni magam és mennyi krémet használjak?

A nap elleni védelem sok, összetett kérdést vet fel. Ez nem meglepő, hisz rendkívül fontos, hogy megvédje magát a nap ellen. Senki sem szeretne bőrrákot kapni. A válaszokat a leggyakoribb kérdésekre itt találja.

Miért fontos a nap elleni védelem?

A Nap egy csodálatos dolog, meleget, energiát és jobb hangulatot biztosít. Azonban a sugárzása veszélyes. Az ultraibolya sugárzás két típusa, az UVA és az UVB károsíthatja a bőrünket. Az UVA-sugárzás behatol a dermiszbe, ezáltal támogatva a bőr öregedését. Az UVA-védelemmel ellátott napozó krémek az elérhető legjobb Anti-Aging termékek közé tartoznak. Az UVB-sugárzás csak az epidermisz rétegig hatol be, azonban napégést okoz.

Hatásos a napvédő az UVA- és az UVB-sugárzás ellen?

A jó napozó krémek mindkét típusú sugárzással szemben védelmet nyújtanak. Az EU-ban törvényi előírás, hogy az UVA-védelemnek az UVB-védelem legalább egyharmadát kell kitennie. Az UVA-védelem a termék csomagolásának a címkéjén található.

Csak olyan napvédő terméket szabad használni, amely egyidejűleg véd az UVA- és az UVB-sugárzással szemben.

Milyen típusú napvédők léteznek?

Különböző típusú napvédő-szűrők vannak: a legelterjedtebbek a kémiai és az ásványi szűrők. A kémiai szűrőket a bőr felszívja, majd elnyelve az UV-sugárzást, hővé alakítja azt. Ez a fajta napvédelem a natúrkozmetikumokban nem engedélyezett, mivel a kémiai szűrők elősegítik a korallok kihalását a tengerben, valamint allergiát válthatnak ki.

Az ásványi szűrők egy védőréteget képeznek a bőr felszínén, ezáltal visszatükrözve a napfényt. A múltban, az ilyen szűrőt tartalmazó termékek mindig fehéres fátyolt hagytak a bőrön. Ma azonban már sok olyan ásványi szűrőt tartalmazó termék létezik, amely nem hagy maga után fátylat. Néhány ásványi szűrő nanorészecskét tartalmaz, amelyet több kritika is ért. Vizsgálja meg alaposan a csomagoláson lévő címkét, mielőtt megvásárolja a terméket, mivel a nanorészecske használata tilos.

Mennyi ideig maradhatok a napon a napvédő használata mellett?

Ez az Ön bőrtípusától függ. A világosabb bőrű emberek körülbelül 10 percig lehetnek a napon, a közepes bőrtípussal rendelkezők kb. 15 percig, sötét bőrüek pedig 20 percig.

A használt fényvédő faktortól függően ez a szám változhat. A közepes bőrtípussal rendelkezők esetében egy 20 fényvédő faktoros napvédő kb. öt órán keresztül nyújt védelmet a napfénnyel szemben.

Ez az idő csökkenhet, ha esetleg izzad vagy vízbe megy. Tehát rendszeresen használjon napozókrémet.

Egy napozó krém teljes mértékben véd az UVA- és az UVB-sugárzással szemben?

Nem, a napozó krémek nagyon nagy részben blokkolják a káros sugárzást, azonban nem teljesen. Egy 15 fényvédő faktoros napozó krém az UVB-sugárzás kb. 94%-ával, a 30 faktoros 97%-ával, az 50 faktoros pedig 98%-ával szemben nyújt védelmet. A védőhatás a krém ismételt használatával nem növelhető.

Mennyi napozó krémet kell használni?

A teljes fényvédő faktor eléréséhez a megfelelő mennyiséget kell felvinni. Négyzetcentiméterenként 2 mg krém használata ajánlott. Ez azt jelenti, hogy több mint 30 ml krémre van szükség az egész test bekenéséhez. Ha az ember vastagon bekrémezi magát, csökkentett védőhatásra számíthat. A szabály az arc esetében: Használjon körülbelül ⅓ teáskanálnyi vagy egy ujjhossznyi krémet. Ez elegendő védelmet biztosít.

Melyik fényvédő faktort érdemes választani?

A fényvédő faktor optimális szintje számos tényezőtől függ. Ide tartozik:

  • a bőr típusa
  • a tartózkodási hely
  • a napszak
  • a napozás időtartama

A mindennapi életben a legtöbb ember számára elegendő a 15-20 fényvédő faktoros napozó krém. Ha világosabb bőrtípussal rendelkezik vagy minél délebbre utazik, használjon legalább 30 fényvédő faktoros napvédőt. Magasabb fényvédő faktor választásával, mindig biztosra mehet.

Hogyan védekezhetek még a nap ellen?

A legjobb védelem, a jó napozó krém használata mellett, a hosszú ujjú ruházat. Meleg, azonban hatásos. Ezenkívül használjon fejfedőt, valamint napszemüveget. 11 és 15 óra között tartózkodjon árnyékos helyen, és kerülje a közvetlen napfényt. Hasznos lehet, ha növeli az antioxidánsbevitelt az étkezések során.

Milyen típusú napvédőket kínálnak a natúrkozmetikai termékek?

Az utóbbi években sok változás történt. A natúrkozmetikai napvédők és a napozás utáni ápolók választéka nagyon széles lett. A klasszikus napozó krém mellett megjelentek a spray-k, a folyadékok, a gélek, az olajok és a tej változatok. Röviden: mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Fedezze fel a napozás utáni ápolók és a napvédő termékek széles választékát.