Adománygyűjtés a 2022-es nemzetközi nőnap alkalmából

Adománygyűjtés a 2022-es nemzetközi nőnap alkalmából

Menekült nők

El tudja képzelni, hogy el kell hagynia szülőföldjét háború miatt, vagy azért, mert egy üldözött etnikai csoporthoz tartozik? Talán még éppen terhes is, vagy Önnel vannak a gyermekei? Mély aggodalommal tölt el minket, hogy a menekült nőknek min kell keresztülmenniük, ezért támogatjuk az UNHCR (az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa) menekült nőket segítő kezdeményezését a nemzetközi nőnap alkalmából, 2022. március 8-tól 10-ig.

Világszerte 82,4 millió ember kényszerült otthona elhagyására, többségük saját hazájában. Ezeknek a menekülteknek a fele nő és lány. Az Ukrajnában jelenleg zajló események megmutatják számunkra, hogy egy embert próbáló helyzetben milyen gyorsan válhat a menekülés az egyetlen kiúttá, akár Európában is.
A 82,4 millió üldözött 68%-a mindössze 5 országból származik: Szíriából, Venezuelából, Afganisztánból, Dél-Szudánból és Mianmarból. Sok esetben a nők és lányok a leginkább érintettek. Például 2021-ben Afganisztánban a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek 80%-a nő és gyermek volt.

A menekültek 85%-át viszont alacsony jövedelmű országok fogadják be. Egy tény, amit az iparosodott országok nem szeretnek tudomásul venni.

Amikor a saját élete veszélyben van, és gyermekei jövőjét is kilátástalanság jellemzi, sok nő számára csak egy kiút marad: egy másik országba vagy akár egy másik kontinensre való menekülés. Sokak már korábban hallanak erről az Európának nevezett paradicsomról, a "korlátlan lehetőségek földjéről". Ott minden jobb lenne nekik. Igen, könnyű munkát találni és tanulni is. Arról, hogy a valóság máshogy néz ki, és hogy sokan olyan menekülttáborokban rekednek, mint Mória - munkavállalási engedély és kilátások nélkül - nem mesél nekik senki. Sokak számára az Ígéret Földjére vezető út rabszolgasággal és szexuális kizsákmányolással végződik.

Senki sem önként dönt úgy, hogy elmenekül szülőföldjéről: az üldöztetés és/vagy fenyegetés kényszerít sokakat arra, hogy elhagyják otthonukat, és hogy ebbe sok pénzt, időt és szenvedést is fektessenek.

A menekülés körülményei embert próbáló​​​​​​k:

Szexuális erőszak, a védelem és higiéniai ellátás teljes hiánya, gyakran napokig nincs lehetőség élelmiszerhez jutni.

A jelenlegi COVID-19 szituáció még tovább nehezíti a helyzetet.

Akik már a pandémia előtt a társadalom peremére kerültek vagy veszélyeztetve voltak, azoknak az elmúlt két évben még tovább romlott a helyzetük. Például fokozódott a menekülő nők elleni erőszak, nemcsak hazájukban.

Sok alacsonyabb bért nyújtó szektor és informális munkaterület omlott össze teljesen a járvány következtében, és így rengeteg nő vesztette el megélhetését.

A koronavírus miatt a szegénység is növekszik számos országban. Sajnos ahol növekszik a szegénység, ott a kényszerházasságok száma, valamint a gyermekmunka és az embercsempészet mértéke is növekszik. Világszerte sok menekült lánynak abba kellett hagynia tanulmányait és helyette dolgoznia kellett.

Miért menekülnek a nők

A nőket általában ugyanazok az okok miatt üldözik el, mint a férfiakat: politikai elkötelezettség, hit vagy egy meghatározott etnikai vagy társadalmi csoporthoz való tartozás. Vannak azonban további okok, melyek a nőket és férfiakat nem ugyanolyan mértékben érintik.

A nőket érintő menekülési okok közé tartozik például a szexuális kizsákmányolás, a női nemi szerv megcsonkítása, a kényszerházasság vagy a családon belüli erőszak.

Maga a menekülés is különleges kockázatokat rejt magában a nők számára. Sokan a gyerekeikkel együtt utaznak. A menstruációs higiéniai termékekhez, pelenkákhoz és hasonlókhoz való hozzáférés gyakran problémás. A terhes és beteg nők nem részesülnek orvosi ellátásban.

A segélyszervezetek központi szerepet játszanak ezen a területen: például gondoskodnak arról, hogy a menekülés közben született gyermekek születési anyakönyvi kivonatot kapjanak. Az UNHCR azon is dolgozik, hogy a nők továbbadhassák állampolgárságukat gyermekeiknek, hogy egy gyermek se legyen állampolgárság nélküli, és hogy a menekültügyi eljárások során megfelelően figyelembe vegyék a nők sajátos szükségleteit.

Mindezen akadályok ellenére a nők és lányok nagy ellenálló képességet, találékonyságot és bátorságot mutatnak a problémák leküzdése során. Sok esetben bennük van meg az erő ahhoz, hogy ne csak saját, hanem családjuk életét is teljesen újjáépítsék.

Az UNHCR minden programjában célzottan foglalkozik a nők szükségleteivel. Ez magában foglalja a biztonságos szállás és külön higiéniai létesítmények biztosítását. Ezenkívül az UNHCR olyan programokat szervez, melyek segítenek a nőknek és lányoknak vezetői készségeik fejlesztésében, az oktatási akadályok leküzdésében és a lehetőségek kihasználásában.

Az UNHCR ezen fontos munkáját szeretnénk támogatni. És most Ön is megteheti ezt:

A nemzetközi nőnap alkalmából március 8-tól március 10-ig rendelésenként 1 euróval támogatjuk a menekült nőket segítő programokat.

Vagy használja az UNHCR hivatalos adománygyűjtő folyószámláját, ha közvetlenül szeretne adományozni:

Az UNHCR számlája a Bank Austria-nál: 0958 3600 300, BLZ 12000

IBAN: AT 3911 0000 95836 00300

BIC: BKAUATWW

Átutalási közlemény: "Menekült nők"

_____________________________________________________________________

UPDATE:

KÖSZÖNJÜK!

Nagy örömmel hirdetjük ki a március 8-10-ig tartó nőnapi adománygyűjtés eredményét. Minden, ezeken a napokon leadott rendelés után az Ecco Verde 1 eurót adományozott az Ön segítségével.

Összesen 6.237 € gyűlt össze, melyet elküldünk az UNHCR-nek a menekült nőket segítő programjai támogatására!