Argánolaj

Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Argania Spinosa (Argan)

Az argánfa a Sapotaceae családjához tartozik és túlnyomórészt a Szahara északi részén és Marokkó dél-nyugati  részén őshonos. Extrém ellenállású a szárazsággal és aszállyal szemben, fontos árnyékadó. Gyökerei akár 30m mélyre is elérnek, védik a talajt az eroziótól. Mivel az argánfa egykor Dél-Európa és Észak-Afrika egyes részein is őshonos volt, ezért most az UNESKO védelme alatt és csak Marokkó délnyugati részén lehet felhasználni, azonban kivágni ott sem. A hagyományosan nyert olaját a fa termésének magjából préselik. A fáról leesett termést gyűjtik össze. A hagyományos olaj-előállítás nagyon fáradságos és időigényes: a magokról kézzel és kővel távolítják el a héját, megszárítják és megpörkölik. Ezután kőmalmokban őrlik és meleg víz hozzáadásával tésztaszerűen gyúrják. A folyamatos gyúrás során egyszer csak előbukkan az értékes olaj. Ezt a hagyományos olaj-előállítást, ma már modern olajpréselőkkel végzik. 
Az argánolaj az olajsav, a linolsav és a palmitinsav kiegyensúlyozott összetétele, így széles zsírsavspektrumot fed le. Támogatja a bőr természetes funkcióit és antioxidáns hatású. Sejt-stimuláló hatásának köszönhetően közkedvelt az anti-aging termékekben. Intenzív ápoló tulajdonságának köszönhetően nem csak érett, hanem száraz és érzékeny bőrre is kiváló, mivel tartósan javítja a bőr védelmi funkcióit. Szintén alkalmas bőrgyulladás, allergia esetén. A kozmetikumokban a pörkölt magok olaja az optimális. Mivel az argánolaj piaci ára nagyon magas, fontos odafigyelni, hogy a termékek valóban tartalmazzák-e.

Kozmetikai tulajdonságok:

  • antioxidatív, ideális érett bőrre
  • védő és támogató
  • különösen erős ápoló és kisimító hatású, különösen száraz bőr esetén
  • ideális beteg bőrre

Heike Käser 2010 "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Freya Verlag, 3. kiadás 2012