A bőr egészsége: alvás kérdése

A bőr egészsége: alvás kérdése

A jó, mély alvás egyet jelenhet az egészséges, ragyogó és egyenletesen szép bőrrel. Ha alváshiánytól szenvedünk és túlterheltek vagyunk, testünk több stresszhormon kortizolt termel. A megnövekedett kortizonszint fokozott stresszt, valamint gyulladásokat okozhat, amelyek befolyásolják bőrünk minőségét.

Az egészséges, szép bőr és a jó, mély alvás hiánya közötti kapcsolat azonban ördögi kör lehet. Ez különösen igaz, ha olyan megbetegedésekben szenved, mint az atópiás dermatitisz vagy ekcéma.

A rossz alvásminőséget ma már olyan tényezőnek nevezik, amely növeli a gyulladásos bőrbetegségek súlyosságát. Ez fokozott viszketéshez vezet, amely befolyásolja az alvást. Így egy ördögi kör alakul ki, amelyben a bőr egészsége és az alvás minősége fokozatosan romlik, mivel az egyik erősíti a másikat. Ezzel szemben a jó alvás és az egészséges bőr támogathatja egymást. Egy jó alvás segíthet a testnek a bőr tisztításában és javíthatja a bőr egészségét.

Még nem tudtuk teljesen meggyőzni? Íme hat ok, amelyek miatt a túl kevés alvás befolyásolja a bőr egészségét és általában az egészséget:

 1. A túl kevés alvás súlyosbítja a meglévő bőrproblémákat
  Megnövekedett gyulladásos reakciók fordulhatnak elő, amelyek által gyakoribbak a pattanások, megnövekszik a bőrérzékenység, illetve fokozott allergiás kontakt dermatitisz és irritáló dermatitisz léphet fel. A gyakoribb megbetegedések gyakoribb kezelést és több ápolást igényelnek.
 2. A nem megfelelő alvás befolyásolja a bőr természetes szépségét.
  A megnövekedett szintű gyulladás a bőrben a kollagén és a hialuronsav fokozott lebomlásához vezet, azaz azoknak az anyagoknak, amelyek ragyogást és rugalmasságot biztosítanak a bőr számára.
 3. A nem megfelelő alvás súlyosbíthatja az immunrendszerrel kapcsolatos bőrproblémákat.
  A megnövekedett gyulladásos szint befolyásolja a test képességét az immunrendszer szabályozásában. Ez nemcsak gyakoribb betegségekhez vezet, hanem az immunrendszerrel összefüggő bőrbetegségekhez, például az atópiás dermatitisz vagy a psoriasis, is. A psoriasis nemcsak bőrbetegség, hanem a fokozott gyulladási érték mutatója is, amely viszont a szívroham megnövekedett valószínűségét jelzi.
 4. A nem megfelelő alvás a nedvességháztartás egyensúlyának elvesztéséhez vezet
  Alvás közben a test kiegyensúlyozza nedvességháztartását. A bőr visszanyeri a nap folyamán elvesztett nedvességet. A fölösleges vizet viszont eltávolítja. A rossz vagy túl kevés alvás rossz vízháztartáshoz vezet, amely kedvez a szem alatti karikák és táskácskák, valamint a ráncok kialakulásának és a bőr kiszáradásának.
 5. A nem megfelelő alvás felgyorsítja az öregedési folyamatot
  A mély alvás során növekszik a sérült sejteket javító növekedési hormonok koncentrációja. Ezen mélyebb alvásfázisok nélkül azonban az ilyen sejtek nem javulnak, ezért az idő múlásával zavarokat okozhatnak. Ezek az öregedés látható jeleiben mutatkoznak meg.
 6. A nem megfelelő alvás hozzájárul a súlygyarapodáshoz.
  A jó alvás segít a súlycsökkentésben, ami bőrünknek is jó. A jó alvás visszaszorítja az éhséget és feltölti az akarataerő-tartalékokat. Ennek eredményeként az ember könnyebben ellenállhat a nassolásnak.

Tippek a jó éjszakai alváshoz

Íme néhány tipp az Ön számára, hogyan aludhat jól éjjel, ezáltal hogyan tehet valami jót bőréért.

 • Ne egyen túl sokat vacsorára.
 • Igyon sok vizet a nap folyamán, de késő este ne.
 • Aludjon meleg takaróval, nagyon sötét, hűvös szobában.
 • Távolítson el minden elektronikus eszközt a hálószobából (kivéve esetleg az ébresztőórát).
 • Használjon légáteresztő pamut ágyneműket és rendszeresen mossa ki azokat, hogy atkák és baktériumok ne rakódjanak le bennük.
 • Ne használjon erős illatú tisztítószereket, mivel ezek az illatanyagok irritálhatják a bőrt.

Következtetés

A szépségalvás nem egy régi klisé, hanem kötelező, ha megszeretné őrizni bőre szépségét és ragyogását. Tehát bőre hálás lesz, ha eleget és jól alszik.