Bőrápolás tinédzsereknek

Bőrápolás tinédzsereknek

Pubertás korban gyakran fordulnak elő bőrproblémák, vagyis éppen akkor, amikor a fiataloknak egyre fontosabb lesz megjelenésük. Ebben az időszakban még jobban oda kell figyelni a megfelelő ápolásra, a nagyobb problémák elkerülése érdekében.

A pubertás a hormontermelést az egekbe emeli. Ennek különféle hatásai lehetnek a szervezetre. A bőr különösen érintett. A legnagyobb problémákat a pattanások, a tisztátalanságok és az akné okozza.

Fontos a megelőzés

A bőrápolás a megfelelő termékek kiválasztásánál kezdődik. Sok olyan összetevők van, amelyek negatív hatással rendelkezik. Íme két példa:

Illatanyag: Bizonyos illatanyag komponensek támogatják a faggyúmirigyek gyulladását.

PEG: A polietilénglikol, röviden PEG szintén problémát okozhat, mivel a káros anyagok jobban áteresztődnek.

A fiatal bőr ápolása

  • A legfontosabb a bőr levegőzése. Emiatt azok a termékek, amelyek vékony filmet képeznek, nem mindig jók. Ha a bőr nem levegőzik, akkor a nedvesség rosszul szállítódik, amely elősegíti a baktériumok kialakulását. Tehát fontos a "szabad pórusú" ápoló kiválasztása.
  • A pubertás idején a bőr zsírtermelése megnő. Ezért a zsíros ápolók használata kerülendő.
  • Az emulgálószer mentes ápolók kevésbé irritálják a bőrt, valamint az agresszív tenzidek is kerülendők.
  • Figyelmeztetés: A túl gyakori és intenzív ápolás rossz. Ezek túlterhelik a bőrt, ami pattanásokhoz és irritációhoz vezet.
  • Fontos a higiénia, de a megfelelő mértékben. Túl sok mosakodás kiszárítja a bőrt. A száraz bőr viszketést okoz, ami fertőzésekhez vezethet. Legtöbbször elegendő a vízzel való tisztálkodás.
  • A szűk ruházat hasonló hatást válthat ki, mint a felületi film. A bőr nem lesz képes lélegezni, ami által nedvesség halmozódik fel és a baktériumok elszaporodnak.
  • A divatékszerek és egyéb olcsóbb kiegészítők gyakran tartalmaznak nikkelt. Ez az izzadásal együtt erősen allergén anyagokat képezhet, amelyek bőrpírt, viszketést és hólyagosodást okozhatnak.
  • A táplálkozás is fontos szerepet játszik. Manapság már egyre többet figyelmet fordítunk alakunkra. A diéta azonban lehet a bőrproblémák okozója. A zsírsavak befolyásolják pl. a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. A túl sok rossz zsírsav és az egyoldalú táplálkozás negatív hatást gyakorol a bőrre.
  • A bőr légzése érvényes a sminktermékekre is. A jól fedő alapozó lehet hogy elfedi a tisztátalanságokat, de gyakran ez váltja ki.

A natúrkozmetikai minősítéssel rendelkező ápolók olyan problémás anyag mentesek, amelyek irritálják a bőrt. Számos márka rendelkezik kimondottan fiatal bőr ápolására való termékkel. Fedezze fel most!