Duzzanatokat és sötét karikák: mit tegyek?!

A szem alatti sötét karikáknak és duzzantoknak okaként a hosszú éjszakai ébrenlétet tartják. Azonban ez csak egy ok a sok közül. De mit tegyünk ellene?

A duzzanat és a sötét karika két különböző jelenség, amely a szem ugyanazon a területén jelenik meg.

- A duzzanatoknak semmi közük nincs a könnyzsákokhoz. Ez egy zsír-felhalmozódás, amelyet nyirokáramlási zavar okoz.

- A szemkörnyéki karikák azonban akkor jelennek meg, amikor folyadék halmozódik, így kékes elszíneződés jön létre.

Az oka, hogy mindkét jelenség itt fordul elő nagyon egyszerű. Ezen a részen a bőr háromszor vékonyabb, mint a bőr más területein, illetve 6-szor vékonyabb, mint a fejbőrön, tehát rendkívül érzékeny.

A táskás szem oka egyszerű hajlam is lehet, de valamilyen betegséget is jelezhetnek. A kevés alvás vagy mozgás, valamint a cigaretta és az alkohol miatt is előfordulhat. Mindezek mellett a kor is szerepet játszhat. Minnél idősebb valaki, annál valószínűbb az előfordulása, mivel a kötőszövetek és az izmok idővel egyszerűen "elhasználódnak".

Mit tehetünk ellene? A sötét karikák ellen sajnos nem sokat. A duzzanatok esetében azonban lehetnek megoldások:

  • A hűsítő szerek nagyon jók, mivel rendszeres alkalmazással csökkenthetik a duzzanatokat. Próbálkozhat több dologgal is. Például jégkockával, de kiváló lehet a híres uborka is, a hűtött, használt teafilter vagy túró. A legjobb, ha ezeket 20 percig hagyja szemén hatni.

  • Igyon sokat. Ez nem csak a duzzanatok ellen jó, hanem egészséges is.

  • A sóbevitel csökkentése.

  • Az elegendő alvás fontos a szervezet számára. Alváshiány esetén a szevezet nem mindig működik megfelelően, így duzzanatok alakulhatnak ki. 

  • Burgonyaszeletek a szemre: A burgonya katekolázt tartalmaz, amelyet gyakran használnak bőrápoló termékek összetevőjeként, kiváló a szem alatti táskák ellen.

  • A kenőcs is megoldás lehet. Gyakran, de nem mindig. Ezek általában növelik a bőr víztartalmát, ami általa a bőr feszesebb lesz.

  • A masszázs is a szem alatti terület javulásához vezethet. Egyszerűen két ujjával, körkörös mozdulatokkal masszírozza ezt a területet. Csak enyhe nyomást gyakoroljon. Még jobb hatás érhető el, ha ujjai kissé hidegebbek.

  • Jelenleg nagyon trendi: Yotox. Az arc jógája. Erre az interneten sok különböző gyakorlatot talál, amelyek segítenek a sötét karikák és a duzzanatok eltüntetésében.