Káros az alkohol a kozmetikai termékekben?

Káros az alkohol a kozmetikai termékekben?

Az alkoholt gyakran tekintik negatív összetevőként a kozmetikai termékekben. De valóban káros vagy számos fontos funkciót tölt be?

Mi az alkohol?

Nem egyfajta alkohol létezik, ez egy gyűjtőfogalom, ami alatt ezen folyadékok egész csoportját értjük. Manapság azonban az etanolt illetik ezzel a névvel. Az alkohol előállítása cukor és keményítő tartalmú bio massza erjesztésével történik.

Az alkohol kozmetikai tulajdonságai

Manapság az alkohol számos kozmetikai termékben megtalálható, mint pl. testápoló krémek, borotválkozás utáni termékek vagy illatszerek. Ennek oka tulajdonságaiban rejlik:

  • baktériumölő hatású

  • feloldja a zsírt

  • tartósítószerként szolgál és véd a szennyeződések ellen

  • csökkenti a gyulladást

  • dezodoráló hatású

  • oldószerként alkalmazzák, a vízben nem oldódó növényi anyagok nyeréséhez, mint pl. illékony illóolajok

Az alkohol káros a bőrre?

A nagy mennyiségű etanol elpusztítja a bőr faggyúrétegét. Ezen túlmenően higroszkópos tulajdonságokkal is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az etanol felveszi a vizet, ezáltal a bőr kiszárad és repedezett lesz. A hatás csökkenthető, ha vízzel keverjük.
Az olyan termékek esetében, amelyek sok etanolt tartalmaznak, gyorsan egy ördögi kör jöhet létre. Például, ha valaki vásárol egy krémet, mert száraz a bőre. Azonban a sok etanolt tartalmazó krém még jobban kiszárítja azt, ezért még többet használ belőle, ami által ismét még jobban kiszárad bőre....
Tehát a válasz arra a kérdésre, hogy az alkohol káros-e a bőrre, az attól függ, hogy a kozmetikai termék milyen alkoholt tartalmaz és milyen koncentrációban.
Az 5%-os vagy kisebb koncentráció nem jelent problémát. Az alkohol teljesen elpárolog, mialatt felviszi bőrére, így nem szárítja ki azt, azonban ez a koncentráció képes a termék tartósítására és sterilen tartására. Sokkal jobb, mintha kémiai tartósítószereket használnak. A parabének pl. egész nap a bőrön maradnak, ezáltal a szervezet felveszi azokat.

"Jó" vs. "rossz"  alkohol

Amint már említettük, számos különböző típusú alkohol létezik. A bőr számára az etanol a rossz alkoholokhoz tartozik, mivel károsítja és kiszárítja a bőrt. Gyakran előfordul az is, hogy a denaturált alkoholokat lágyítókkal (ftalátok) kevernek. Ez probléma, nagy mennyiségben terméketlenséget és diabéteszt lehet előidézni ezekkel.
Aztán ott vannak még a jó zsír- és viaszalkoholok. Ezek a növényi részekben található zsírsavakból előállítottak, azaz megújuló nyersanyagokból. Nem-ionos tenzidek formájában nem-mérgezőek, nagyon bőrbarátok, szuper kompatibilitással rendelkeznek és könnyen lebomlóak. (Ellentétben az anionos tenzidekkel, amelyeket ásványolajból nyernek).
A zsír- és viaszalkoholok erősen hidratálják és ápolják a bőrt, valamint csökkentik az irritációt. Az egyik példa a kókuszból nyert zsíralkohol. A jó alkoholokat a kozmetikumokban természetes lágyítóként és sűrítőként alkalmazzák. Csak egy hátrányuk van: vízzel ne keverhetőek. A jó alkoholok: behenil-alkohol, cetearil-alkohol, cetil-alkohol, lanolin-alkohol, sztearil-alkohol, ...

Következtetés

Annyi különböző alkoholok fajta van, hogy általánosan nem lehet megítélni őket. A legjobb, ha mindig ellenőrzi az összetevők listáját. Hányadik helyen szerepel az alkohol és milyen fajta? Ha az alkohol pl. a második, az érzékeny bőrű embereknek jobb egy másik termék alkalmazása.

Megjegyzés: Végül egy információ. Az "alkoholmentes" kozmetikumok nem feltétlenül jelentik azt, hogy nincs bennük alkohol. Az Európai Kozmetikai Rendelet szerint azon termékek viselhetik ezt a megnevezést, amelyek nem tartlamaznak "rossz", a bőrt kiszárító alkoholt. Viasz- és zsíralkoholt alklamazhatnak pl. kivonatként, oldószerként, stb....