Szükségem van gluténmentes kozmetikumokra?

Szükségem van gluténmentes kozmetikumokra?

Az utóbbi időben Ügyfélszolgálatunknál egyre többen érdeklődnek a következő témával kapcsolatban: glutén. Gyakori kérdések:

"Gluténallergiám / gluténérzékenységem van. Milyen gluténmentes kozmetikumok léteznek? "Vagy:" Gluténmentes kozmetikumokat kell használnom? "

A gluténmentes termék jelenleg a legújabb őrület. Néhány éve már bármelyik szupermarketben megtalálhatóak, most pedig a kozmetikai ipart is meghódítják. Egyre több márka büszkéledik csomagolásukon azzal, hogy készítményei nem tartalmazzák ezt az allergént.

Természetesen számos kérdés merül fel: A gluténmentes termékek egyáltalán hasznosak? Azon személyeknek, akik cöliákia vagy gluténérzékenység miatt szenvednek, kerülniük kell a gluténtartalmú kozmetikumokat?

A rövid válasz nem.

Természetesen a cöliákia és egyéb komoly táplálkozási probléma esetén sem szabad viccelődni. Azonban sok olyan ember is van, akik nem allergiásak a gluténra, mégis különböző okok miatt, a lehetőségek szerint el akarják kerülni.

A glutén nélküli élet valóságos életmódi kérdéssé vált, ami ma már messze túlmutat a konyhán. Azonban mielőtt abbahagyná búzacsíraolajat tartalmazó testápolójának vagy árpát tartalmazó samponjának alkalmazását, egy dolgot egyértelművé kell tenni: jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy a glutén a kozmetikai termékekben problémát okozna.

Még azok esetében sem, akik Dermatitis herpetiformis Duhring beteségben szenvednek. Ezen személyek esetében a bőrgyulladásos reakció kiváltója kizárólag az emésztésen keresztüli gluténfelvétel és az ehhez kapcsolódó autoimmun reakció. Semmi sem történik, amenyiben a glutén bőrükkel érintkezik.

Ennek oka egyszerű: a glutén fehérjemolekulái túl nagyok ahhoz, hogy a bőrben felszívódjanak. Léteznek olyan vizsgálatok, amelyek során a gluténtartalmú termékeket a kutatók cöliákiában szenvedő emberek bőrén alkalmazták. Semmilyen esetben sem észleltek tüneteket.

(Megjegyzés: hidrolizált búzaprotein - HWP vagy hydrolyzed wheat protein - kimutatták, hogy a kozmetikumokban csalánkiütést okozhat. Különösen ekcémás személyek esetén. Ez azonban nincs összefüggésben a cöliákiával vagy gluténérzékenységgel.)

Összefoglalás

A gluténtartalmú kozmetikumok nem károsak a cöliákiában szenvedő személyek számára, ha csak véletlenül le nem nyelik a termékeket. A kockázat csökkentése érdekében mindenképpen győzödjön meg arról, hogy ajakápolója, ajakbalzsamja, ajakrúzsa, szájvíze, ... gluténmentes. Emellett javasolt, hogy alapozója, illetve kéz- és körömápolója se tartalmazzon glutént, mivel a nap folyamán többször is megérintjük szánkat.

Forrás: Mayo Clinic