"Nikkel tesztelt" natúrkozmetikumok esetében - Mit jelent?

"Nikkel tesztelt" natúrkozmetikumok esetében - Mit jelent?

Számos olyan termék található meg az Ecco verde kínálatában, amely "Nikkel tesztelt" jelöléssel ellátott. Ez azt jelenti, hogy a termékek speciálisan a nikkeltartalomra teszteltek és biztonságosak a nikkel allergiások számára. Ezek a termékek a nikkelt a legkisebb mennyiségben tartalmazzák (kevesebb mint 0,00001%), tehát nem okozhatnak allergiás reakciókat (100% -ban soha nem zárható ki).

Sok ember szenved nikkel-allergiában a világon. Fontos, hogy az érintettek tartózkodjanak a nikkeltartalmú termékektől. De hogyan is mutatkozik meg a nikkel-allergia? Nézzük meg közelebbről az okokat, tüneteket és egyebeket.

A nikkel fém

A nikkel ezüstfehér, fényes fém. Ez az egyik kémiai elem, amely a fémötvözetek fontos része. A nikkel jelentős mértékben felhasználásra kerül az acélfinomításban és mindenekelőtt az ipari feldolgozásban. A nikkelezett fémek keményebbek és ellenállóbbak a korrózióval, azaz a rozsdával szemben.

A nikkel természetes összetevőként kimutatható a növényekben. Alapvető jelentőségű a növényi anyagcseréhez és nyomelemként létfontosságú az emberek számára. A átlagos napi nikkel igény felnőtteknél 0,2–0,5 mg. Ezt a mennyiséget általában a táplálkozás fedezi.

Nikkel dermatitisz: nikkel-allergia

A nikkel dermatitisz a test allergiás reakciója, amikor nikkellel érintkezünk. Az immunrendszer ezután tévesen károsnak sorolja a testbe belépő nikkelionokat, ami túlzott védelmi reakcióhoz vezet.

A nikkel-allergia tünetei a legtöbb esetben 12-72 óra elteltével lépnek fel és arra a területre lokalizálódnak, amely a nikkellel érintkezett. A felvétel elsősorban közvetlen bőrrel való érintkezés útján történik. Például a bizsu termékek gyakran nikkelt tartalmaznak. A bőr verejtéke savas pH-értékkel rendelkezik, így feloldja a nikkelionokat a fémből, amelyek akadálytalanul behatolnak a bőrbe. De erõs nikkeltartalmú ételeket is lehetnek az okozók. Tehát a nikkel-allergia érintkezés és étkezés által is előfordulhat.

Világszerte az emberek kb. 8% -a szenved nikkel-allergiában. Alapvetően az iparosodott országokat érinti jobban, mint a fejlődő országokat, mivel egyszerűen magasabb a nikkel-expozíció a nikkeltartalmú termékeknél. Az érzékenység mértéke az egyes országokban nagyon eltérő. Például az Egyesült Államokban a lakosság 35–40% -a allergiás a nikkelre, míg Franciaországban mintegy 14%-a.

Okai

A nikkel nyomelemként létfontosságú az emberek számára. Ha azonban az adag túl magas, allergia lép fel. Ezt mindig érzékenység előzi meg - tehát senki sem születik nikkel-allergiával. Ez mindig csak a fémmel való intenzív érintkezés által alakul ki.

Ötvözött alkotóelemként a nikkel gyakorlatilag minden fémtárgyban megtalálható (valóban nikkel-mentes csak a titán) az ékszerektől (olcsó és drága) a háztartási cikkeken keresztül a mobiltelefonokig. A döntő tényező azonban nem a nikkeltartalom, hanem az, hogy milyen magas a kibocsátás - vagyis az a mennyiség, amelyet a test felvesz. A nikkelionok felszabadulását a következő tényezők támogatják:

 • tartósítószerek
 • savak
 • izzadás
 • magas hőmérséklet

A nikkel szinte minden élelmiszerben megtalálható. A növényi termékek azonban általában több nikkelt tartalmaznak, mint az állati termékek.

Az edények kiválasztásakor óvatosan kell eljárni. Rendkívül savas ételek, például savanyú káposzta vagy paradicsomszósz, esetében a nikkelionok feloldódhatnak a fémből, amelyek felhalmozódnak az ételben. Így allergiás reakciókat okozhatnak.

A betegség kockázatát különféle tényezők is előmozdíthatják. Így a természetes bőrgátot gyengítő tényezők növelik a betegség kockázatát is. Ide tartoznak:

 • baktériumok
 • vegyszerek
 • gyulladás
 • UV-sugárzás

Tünetek

A nikkel-allergia leggyakoribb tünete az allergiás bőrekcéma. A leggyakrabban érintett testrészek:

 • Kéz és ujjak -> gyűrű, ajtófogantyú, billentyűzet
 • Köldök területe -> Nadrággomb, övcsat, piercingek
 • Csukló -> Karkötők vagy karórák
 • Fülek -> Szemüvegek, fülbevalók
 • Szájüreg -> Fogszabályozó vagy fogsor
 • Hónalj -> A táplálék által felvett nikkelionok, amelyek az verejtékmirigyeken keresztül választódnak ki

A bőrekcémát bőrpír, viszketés és duzzanat jellemzi. Ezenkívül nedvezző hólyagok vagy pustulák kialakulása is előfordulhat.

Ha gyanítja, hogy nikkel-allergiában szenved, fontos az allergiateszt elvégzése. Forduljon orvosához, hogy megtudja melyik termékeket tanácsos elkerülnie.

Kínálatunkban különféle "Nikkel tesztelt" termékeket talál: Kattintson ide.

A természetes natúrtermékek általában nem tartalmaznak nikkelt és ha egy sminktermék mégis tartalmazza, úgy százalékban annyira alacsony, hogy ártalmatlan. A natúrtermékek nagyon jól tolerálhatóak, különösen azok, amelyek allergiások vagy érzékeny bőr számára is alkalmasak. Ilyen például a Pai vagy az alva sensitiv márkák.

Biztonsági okokból tanácsos az új termékeket mini vagy utazási méretben kipróbálni, ezáltal megtudva hogyan reagál bőre. A termék alkalmazása előtt végezhet tesztet is egy kis, nem látható bőrrészen.