Pálmaolaj - A nagy ellenség

Pálmaolaj - A nagy ellenség

A pálmaolaj ipart régóta bírálják, káros hatásainak listája nagyon hosszú. Sokan hallottak már róla, de csak kevesen tudják, hogy a pálmaolaj miért is olyan problémás. Nézzük meg részletesebben most:

Délkelet-Ázsia fő gazdálkodási területei

A globálisan előállított pálmaolaj mintegy 85% -a két termelőországból származik: Malajzia és Indonézia. A pálmaolaj ipar ezeken a területeken számos, hatalmas probléma okozója. Ezek közé tartoznak:

Környezeti károk
Az esőerdők irtása manapság fenyegető méreteket öltött. A pálmaolaj iparnak egyre több gazdálkodási területre van szüksége, mivel a világ éhes a pálmaolajra. Tehát az esőerdőket monokultúrák váltják fel. Ezáltal minden órában 300 focipálya méretű esőerdő területet veszítünk el. Természetesen nagy mennyiségű üvegházhatású gázokat bocsájtanak szabadon és számtalan állatfaj élőhelyét zavarják. A károk általában visszafordíthatatlanok. Ha ez így folytatódik, ezeken a területeken 2022-re a pálmaolaj ipar miatt a legtöbb őshonos esőerdő megsemmisül.

Állatokra gyakorolt hatások
Több mint 300.000 különböző állatfaj él Délkelet-Ázsiában az esőerdőkben. Sokak közülük a pálmaolaj ipar okozta erdőirtások miatt megsérülnek, elpusztulnak vagy elvándorolnak. Ezek az állatok között számos veszélyeztetett faj, mint pl. az orangután és az ázsiai elefánt, van. Az elmúlt két évtizedben, például, több mint 50.000 orangután pusztult el a pálmaolaj ipar okozta károk miatt. Gyakran ezeket az állatokat macsétáikkal megsebesítik vagy élve eltemetik. Ehhez jönnek még az orvvadászok és csempészek is.

Társadalmi hatások
A gyermekmunka sajnos a pálmaolaj ipar területén nagyon gyakori. Ezek a gyerekek, ahelyett, hogy az iskolákban tanulnának, mindennap órákon át a fákra felmászva gyümölcsöket takarítanak be, mindezt könyörtelen körülmények között, amiért nagyon gyakran még fizetést sem kapnak. Ez azonban csak egy azok közül, amelyekkel az emberi jogokat megsértik. Ehhez jön még pl. az őslakosok kisajátítása.

Hogyan tudjuk elkerülni a pálmaolajat

A pálmaolaj számos termékben különböző néven található meg, ezért nagyon nehéz elkerülni. Ennek ellenére, néhány egyszerű lépéssel sokat tehetünk:

1. Tájékozódjon - Olvassa el a termék összetevőit, mielőtt megvásárolná azt, valamint kerülje azokat a termékeket, amelyek pálmaolajat tartalmaznak. Ez főként az élelmiszerek, kozmetikumok és tisztítószerek esetében fontos. Különösen az erősen feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak pálmaolajat.

2. Mondja el másoknak is - Minél több ember tud róla, annál hamarabb lehet ezt a pusztítást megállítani. Beszéljen családjával, barátaival és ismerőseivel a problémákról.,

3. Álljon ki nézete mellett - Írjon a kedvenc termékét előállító cégének, hogy állítsa le a pálmaolaj alkalmazását. Számos kevésbé problémás alternatíva létezik.

4. Ha semmiképpen nem elkerülhető, vásároljon olyan termékeket, amelyek minősített pálmaolajat tartalmaznak. Ezáltal biztos lehet az előírt minimális normák betartásában.

Ha el szeretné kerülni a pálmaolajat tartalmazó termékeket, akkor nálunk talál egy kategóriát, amelynek vonzó választéka fokozatosan bővül. Csak nézzen körül!