A termékek címkézése - A minimális eltarthatóságról

A termékek címkézése - A minimális eltarthatóságról

A legtöbb kozmetikai csomagolás hátoldala valahogyan mindig ugyanúgy néz ki. Az ok egyszerű: ez előírás. Itt fel kell tüntetni a származási országot, a névleges tartalmat, az esetleges óvintézkedéseket, valamint az eltarthatóságot. Az utolsónak két különböző fajtája létezik: a minimális eltarthatóság és a felhasználási időtartam. Nézzük meg pontosan mit is jelentenek ezek.

Minimális eltárolhatóság

Az EU-ban, ha egy kozmetikai termék harminc hónapnál tovább nem tartós, akkor a fel kell tüntetni a minimális eltarthatóságot. Ezt a homokóra szimbólummal jelzik, amelyet a dátum követ.

A minimális eltarthatóság azt mutatja meg, hogy a termék a megfelelő tárolás melett, meddig őrzi meg funkcióját és sajátosságait. Ez nem a lejárati dátum. Tehát a termék, ezt az időszakot követően is vészély és probléma nélkül használható.

Felhasználási időtartam

A használati időtartamot azokon a termékeken kell feltüntetni, amelyek több, mint harminc hónapig eltarthatóak, az időpont a termék felbontásától számít. Ezt a nyitott krémestégely szimbólummal jelzik, amely mellet megtalálható egy szám, ami azt mutatja, hogy a termék felbontása után a termék még hány hónapig használható fel.

A termék már nem használható?

Azt, hogy a terméket már nem szabad használni, viszonylag könnyen kideríthető. Egyszerűen tegye fel a következő kérdéseket:

  • Az egyes összetevők el vannak választva pl. krém?

  • Másként néz ki a termék? Optikailag megváltozott? Optikailag hibás?

  • Jó még az illatat?

2. Megjegyzés:

  1. A legtöbb termék elromolhat látható változások nélkül is.

  2. A natúrkozmetikumok alapvető összetevői sokszor elkülönülnek és csak összerázásukkal keverednek össze. Ez a csomagoláson azonban fel van tünteve.