A bőröregedés jelei

A bőröregedés jelei

A bőr minden ember esetében másképp öregszik, ezáltal az öregedés jelei rendkívül különbözőek lehetnek. De mik is valójában az öregedés jelei?

Változások molekuláris szinten

A külső öregedés molekuláris szinten kezdődik. Az eredmények - az ráncoktól az öregségi foltokig - jól ismertek, a kiváltó okok azonban már sokkal kevésbé. Idővel a bőr változik és a következő folyamatok zajlanak le:

  • Mikrogyulladások kialakulása
  • Kollagén és elasztin lebontás
  • A perifériás erek szűkülése
  • Lassuló sejtosztódás (30 éves kortól, de legkésőbb 40 éves kortól láthatóak a változások)

Ezek a folyamatok felelősek a bőröregedés látható jeleiért.

A bőröregedés jelei

Nézzük most át, hogy a bőr idővel hogyan is változik. Íme a legfőbb pontok:

Finom vonalak a száraz bőr által

Az életkor előrehaladtával a bőr faggyútermelése csökken. A bőr felső rétegében a kevesebb lipid és ceramid azt jelenti, hogy a bőr már nem képes olyan jól a nedvesség tárolására. Egy kiváló nedvességtartó pl. a hialuronsav. A hialuransav saját súlyának 1000-szeres vízmennyiségét képes tárolni és lassan a bőrbe juttatni.

Minél kevesebb lipid és nedvesség van a bőrben, annál több finom vonal keletkezik. Ezen túlmenően a bőr durva és hámló lehet. 

Mélyebb ráncok

A ráncosodás az UV-sugárzás által jelentősen felgyorsul, mivel sok kollagén nagyon gyors lebomlását eredményezi. Ez a bőr alatti szövetek feszességéért felelős. Hiányuk esetén bőrmátrix károk léphetnek fel, amelynek következménye a ráncok és a bőr rugalmasságának csökkenése.

Alacsonyabb rugalmasság

Korral a bőr szerkezete egyre jobban leépül. Abban az esetben, ha a kollagén nem épül be kollagén az epidermiszbe, nem mély ráncok keletkeznek, hanem a bőr meglehetősen petyhüdt lesz. Különösen a száj és a szem területén figyelhető meg ez először.

Kitágult pórusok és tisztátalanságok elszaporodása

Idősebb emberek esetében a pórusok gyakran láthatóbbá válnak. Ennek a kollagén és elasztin lebontáshoz, valamint a bőr csökkent ruggalmasságához is köze van. A pórusok ebben az esetben már nem záródnak olyan jól. 

Habár a kor előrehaladtával a faggyútermelés csökken, de nem áll le. A bőr egyre jobban elveszíti a nedvességet és a különböző enzimek rosszabbul hatnak, így elszarausodási zavarok léphetnek fel. A pórusok ezáltal eltömődnek és tisztátalanságok alakulnak ki.

Érzékenység

Ha a bőr érzékeny, akkor a növekvő szárazság és az egyre vékonyabb felső bőrréteg kombinált hatása alakul ki. A külső befolyás egyre erősebb lesz, ezáltal a bőr egyre érzékenyebb.

Couperose

Így nevezik az arcon és orron látható finom, vörös erecskéket. Az egyre vékonyodó bőr és a lelassult megújulás által a bőr nem tud olyan jól regenerálódni. Ezzel egyidejűleg a megnagyobbodott erecskék egyre jobban láthatóvá válnak.

Hiperpigmentáció

A napon barnák leszünk, mivel melanin halmozódik fel az egyes sejtekben. Azonban ezek új melanin-termelő sejteket is képeznek, amelyek továbbra is a bőrben maradnak. Sajnos azonban ez nem mindig történik így, így egyes sejtekben túl nagy arányban koncentrálódik. Így alakulnak ki a pigmentfoltok, amelyet hiperpigmentációnak is nevezünk. Minnél több UV fény nyelődik el a bőrön keresztül, annál erősebb a hatás.

Összefoglalás

Ahogy azt az elején is írtuk, minden ember másként öregszik. Ezért az egyes jellemzők egyeseknél erősebben, míg másoknál gyengébben mutatkoznak meg. Egyes emberek ráncosabbak, míg másoknak több foltjuk van vagy láthatóabbak az ereik.

Ezáltal nehéz általános ápolási tippet adni. Annyi biztos, hogy a bőr igényeinek megfelelő ápolók kiválasztása mindig egy jó kiindulási pont lehet. Azokban a krémekben, amelyek minden ellen segítenek, a hatóanyagok kisebb koncentrációban találhatóak meg. Ilyenkor a speciális termékek gyakran jobbak, mivel ezek a megfelelő hatóanyagokat, a megfelelő koncentrációban tartalmazzák és molekuláris szinten veszik fel a harcot a bőröregedéssel szemben.