Táplálkozás és akné - van összefüggés?
Az aknék általában tizenéves korban jelennek meg, amikor az emberek az önértékelésükkel küzdenek. A táplálkozás szerepet játszhat abban, hogy ez a bőrbetegség milyen mértékben fordul elő? Vizsgáljuk meg közelebbről.
Mi okozza az aknék kialakulását?
Az emberek többségénél az aknék tizenéves koruk végén vagy a húszas éveik elején eltűnnek. Ez azonban néhány ember esetében maradandó lehet, vagy akár az is előfordulhat, hogy a húszas évek végén, a harmincas évek elején jelenik meg először.
Ennek a pontos okai még nem ismertek. A bőrgyógyászok úgy vélik, hogy számos tényező - gén, hormon, súly, gyulladás, érzelmi stressz - befolyásolhatja az aknék kialakulását.
A British Association for Dermatologists szerint az aknékkal küzdő emberek bőrének olajtermelő mirigyei különösen érzékenyen reagálnak a fontos hormonok normál szintjére. Ennek eredményeként, ezek a mirigyek felesleges olajat termelnek.
Ezenkívül a pórusokat bélelő bőrsejtek nem válnak le megfelelően, amely elzárja a tüszőket. Az egyidejűleg olajos, valamint eltömődött pórusok támogatják az akné baktériumok szaporodását, amelyek minden ember bőrén megtalálhatóak.
Táplálkozási aknék - történelmi szempontból
Az 1800-as évek végén, és az 1900-as évek elején a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy összefüggésben áll a táplálkozás és az aknék kialakulása. Akkoriban a feldolgozott, zsírtartalmú élelmiszereket, a banánt, a diót, a csokoládét, a cukrot, a sajtot és az alkoholt tartották a bűnösnek.
Az 1960-as években azonban a két ismertté vált tanulmány szerint nincs összefüggés az aknék kialakulása és a táplálkozási szokások között. Ennek eredményeként a tankönyveket átdolgozták, valamint a bőrgyógyászok is úgy vélték, hogy a szóbeszéd nem tudományos eredetű.
Ma azonban ismert, hogy ez a két tanulmány néhány hibát tartalmazott, amelyek téves következtetésekhez vezettek, aminek köszönhetően 40 évig nem folytak kutatások ezen a területen. Csak a közelmúltban fordítottak hangsúlyt az aknék kialakulása és a táplálkozás közötti öszefüggések kutatására.
A legújabb kutatások
Az aknék kialakulása és a táplálkozás közötti összefüggés 2002-ben jelent meg újra, amikor a tudósok arról számoltak be, hogy az aknék a nem nyugati társadalmakban gyakorlatilag nem is léteznek. A kutatók megfigyeléseik alapján arra következtettek, hogy a modern és a nem nyugati társadalmak között, az aknék előfordulásának különbségei nem kizárólag a génekre vezethetőek vissza. Más környezeti tényező is szerepet játszik - talán a táplálkozás.
A vizsgált nem nyugati társadalmak főként növényi alapú, feldolgozatlan, alacsony glikémiás élelmiszereket fogyasztottak. ( A tanulmány a link alatt érhető el.)
Ha a táplálkozás szerepet játszik az aknék kialakulásában, akkor ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy egyes ételek támogatják az aknékat előidéző, komplex folyamatokat. Az eddig leginkább érvényes feltételezések a tejtermékekre és a glikémiásan terhelt élelmiszerekre vonatkoznak.
A következő bejegyzésben részletesebben megvizsgáljuk a két elméletet, valamint néhány tippet hozunk, amelyek segíthetnek az aknék leküzdésében.
Utoljára értékelt
- 4.3 (35)
Bioearth Intensive Hydratation Anti-Aging maszk, 15 ml
- Érett, matt és száraz bőrre
- Növényi cellulózból készült
- Hialuronsavval
2.540 Ft (169.333 Ft / l)Szállítás eddig: szeptember 20.
- 4.1 (270)
MÁDARA Organic Skincare CITY CC Anti-Pollution CC krém FF15, Medium (40 ml)
-30%- Medium
- Light
- Beige
- Tan
- Minden bőrtípusra
- Kiegyensúlyozza aza rcszínt
- Hialuronsavban gazdag
9.601 Ft 13.790 Ft (240.025 Ft / l)Szállítás eddig: szeptember 20.
- 4.9 (20)
Arista Ayurveda Ayurvédikus réz nyelvkaparó
- Megakadályozza a rossz leheletet
- Eltávolítja a lerakódásokat a nyelvről
- Praktikus pamut tasakkal
2.580 FtSzállítás eddig: szeptember 20.