Táplálkozás és akné - van összefüggés?

Táplálkozás és akné - van összefüggés?

Az aknék általában tizenéves korban jelennek meg, amikor az emberek az önértékelésükkel küzdenek. A táplálkozás szerepet játszhat abban, hogy ez a bőrbetegség milyen mértékben fordul elő? Vizsgáljuk meg közelebbről.

Mi okozza az aknék kialakulását?

Az emberek többségénél az aknék tizenéves koruk végén vagy a húszas éveik elején eltűnnek. Ez azonban néhány ember esetében maradandó lehet, vagy akár az is előfordulhat, hogy a húszas évek végén, a harmincas évek elején jelenik meg először.

Ennek a pontos okai még nem ismertek. A bőrgyógyászok úgy vélik, hogy számos tényező - gén, hormon, súly, gyulladás, érzelmi stressz - befolyásolhatja az aknék kialakulását.

A British Association for Dermatologists szerint az aknékkal küzdő emberek bőrének olajtermelő mirigyei különösen érzékenyen reagálnak a fontos hormonok normál szintjére. Ennek eredményeként, ezek a mirigyek felesleges olajat termelnek.

Ezenkívül a pórusokat bélelő bőrsejtek nem válnak le megfelelően, amely elzárja a tüszőket. Az egyidejűleg olajos, valamint eltömődött pórusok támogatják az akné baktériumok szaporodását, amelyek minden ember bőrén megtalálhatóak.

Táplálkozási aknék - történelmi szempontból

Az 1800-as évek végén, és az 1900-as évek elején a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy összefüggésben áll a táplálkozás és az aknék kialakulása. Akkoriban a feldolgozott, zsírtartalmú élelmiszereket, a banánt, a diót, a csokoládét, a cukrot, a sajtot és az alkoholt tartották a bűnösnek.

Az 1960-as években azonban a két ismertté vált tanulmány szerint nincs összefüggés az aknék kialakulása és a táplálkozási szokások között. Ennek eredményeként a tankönyveket átdolgozták, valamint a bőrgyógyászok is úgy vélték, hogy a szóbeszéd nem tudományos eredetű.

Ma azonban ismert, hogy ez a két tanulmány néhány hibát tartalmazott, amelyek téves következtetésekhez vezettek, aminek köszönhetően 40 évig nem folytak kutatások ezen a területen. Csak a közelmúltban fordítottak hangsúlyt az aknék kialakulása és a táplálkozás közötti öszefüggések kutatására.

A legújabb kutatások

Az aknék kialakulása és a táplálkozás közötti összefüggés 2002-ben jelent meg újra, amikor a tudósok arról számoltak be, hogy az aknék a nem nyugati társadalmakban gyakorlatilag nem is léteznek. A kutatók megfigyeléseik alapján arra következtettek, hogy a modern és a nem nyugati társadalmak között, az aknék előfordulásának különbségei nem kizárólag a génekre vezethetőek vissza. Más környezeti tényező is szerepet játszik - talán a táplálkozás.

A vizsgált nem nyugati társadalmak főként növényi alapú, feldolgozatlan, alacsony glikémiás élelmiszereket fogyasztottak. ( A tanulmány a link alatt érhető el.)

Ha a táplálkozás szerepet játszik az aknék kialakulásában, akkor ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy egyes ételek támogatják az aknékat előidéző, komplex folyamatokat. Az eddig leginkább érvényes feltételezések a tejtermékekre és a glikémiásan terhelt élelmiszerekre vonatkoznak.

A következő bejegyzésben részletesebben megvizsgáljuk a két elméletet, valamint néhány tippet hozunk, amelyek segíthetnek az aknék leküzdésében.