Ne dőljön be a bőrrel kapcsolatos mítoszoknak!

Ne dőljön be a bőrrel kapcsolatos mítoszoknak!

Azt gondolja, hogy mindent tud bőréről, valamint annak megfelelő ápolásáról? Meg fog lepődni azon, hogy mennyi "általános információ" egyszerűen téves.

Íme öt mítosz a bőrrel kapcsolatban, amelyek nem igazak.

 1. A megfelelő krém segítségével megőrizhető a bőr fiatalos megjelenése
  Rengeteg olyan termék létezik, amelyekről azt állítják, hogy fiatalosabb kinézetet biztosítanak vagy lassítják az öregedési folyamatokat. A ráncok csökkentéséhez a legjobb módszer a retinsav (Retin-A) alkalmazása. Sok vény nélkül kapható termék tartalmaz retinsavat, azonban nem lehet pontosan megmondani, hogy melyik jobb vagy rosszabb. A legjobb, bizonyítottan hatékony intézkedés a bőr fiatalon tartása érdekében a napvédők használata, valamint a dohányzásról történő lemondás.
 2. Az antibakteriális szappan a legjobb a bőr tisztítására
  A bőrön számtalan baktérium él. Még rövid ideig sem lehet teljesen baktériummentesen tartani azt. A tény az, hogy számos szakértő tart attól, hogy az antibakteriális szappan támogatja a baktériumok antibiotikum-rezisztenciáját. A normál szappan elegendő, nem szükséges a napi használat során az antibakteriális szappan használata. Inkább alapos és rendszeres kézmosással akadályozza meg a fertőzések terjedését.
 3. Az olajos ételek pattanások és zsíros bőr kialakulásához vezetnek
  Az igazság az, hogy a faggyúként ismert, olajos anyag pattanásokat okoz. A faggyút a bőr termeli és választja ki. Valójában nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a zsíros ételek pattanásokat okoznának. De ez azért is lehetséges, mivel évtizedek óta nem folytak kutatások ezen a területen. A legújabb tanulmányok szerint, a tejtermékek, valamint egy élelmiszer glikémiás terhelése szerepet játszhat a pattanások kialakulásában.
 4. A túlzott barnulás rossz
  Túl sok időt töltve a napon vagy a szoláriumban - különösen napvédő használata nélkül - növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. A bőrrák kialakulása az egész életen át tartó napozással és a leégések gyakoriságával függ össze. Ezenkívül a túlzott barnulás káros a bőr számára, idő előtti öregedést és ráncokat okozhat.
  Az óvatos napozás, valamint az enyhe barnulás azonban nem veszélyes. Használjon - többször felvive - legalább 30 faktoros napvédőt, valamint ne tartozkódjon erős napsugárzás (10 és 15 óra között) esetén a napon, így elkerülhető a leégés.
 5. A barnaság jó
  Vessünk egy pillantást még egy mítoszra a bőr barnulásáról. Sokak számára a sötét barna bőrszín jelenti az egészséges bőrt. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy ezek az emberek egészségesebbek lennének. A napfény egészségügyi szempontból nagyon hasznos. Aktiválja a D-vitamin képződést a bőrben. Ez a vitamin segít megőrizni a csontok erősségét, csökkentheti bizonyos típusú rákok kialakulásának kockázatát, valamint erősíti az immunrendszer működését. Az étkezéssel bevitt D-vitamin hiánya részben pótolható napfénnyel.

Ez volt az öt legáltalánosabb mítosz. Reméljük, hogy hasznos volt az Ön számára!