Hogy tévesztenek meg a natúrkozmetikumok

Hogy tévesztenek meg a natúrkozmetikumok

Nem minden fenntartható, ami zöld

A manapság nagyon népszerű természetes összetevőkkel együtt sajnos a greenwashing is elterjedt. A természetes összetevőket egyre gyakrabban dicsérik, és számos minősítés ígér zöld, tiszta lelkiismeretet. Érdemes azonban alaposan szemügyre venni a minősítést, az összetevők listáját és a csomagolást – mert nem minden jó Önnek és a természetnek, ami zöld.

Demeter vs Bio

A Demeter a világ legrégebbi és legszigorúbb biominősítése. A biodinamikus termékek pecsétje a hagyományos biopecsétekkel ellentétben nem csak az alapanyagokat foglalja magába, hanem a feldolgozást és a csomagolást is minősíti. A különféle biokozmetikumokkal ellentétben a konvencionális összetevők alkalmazása a Demeternél nem engedélyezett. A felhasznált nyersanyagok legalább 90%-ának meg kell felelnie a Demeter-kritériumoknak, a maradék 10%-nak pedig biológiainak kell lennie. Ezzel szemben sok termék már akkor is bionak nevezi magát, ha csak az egyik összetevőt állítják elő biotermeléssel, az összes többi származhat hagyományos termelésből. Számos logó – a vegántól a mikroműanyag-mentesig – a zöld lelkiismeretet hivatott megteremteni, de gyakran szándékosan megtévesztő.

Ami nincs bent

Az, hogy mit nem tartalmaznak az ápolószerek, legalább olyan fontos, mint az összetevők listája. A natúrkozmetikumok gyártása során gyakran bizonyíthatóan kritikus anyagokat is felhasználnak annak érdekében, hogy olcsóbban lehessen előállítani a termékeket, illetve hogy jobb illatúak legyenek vagy több habot képezzenek. A kritikák az egészségügyi szempontoktól – mint például a bőr védőrétegét károsító ásványolaj-származékok vagy az irritáló illatanyagok – egészen az ökológiai faktorokig terjednek – mint például az esőerdők pálmaolaj-ültetvényeinek kivágása. Mikroműanyag is - részben folyékony mikroműanyagként - megtalálható számos kozmetikai termékben és tusfürdőben, mely a szennyvízen keresztül kerülő utakkal a tányérunkon landol.

Míg a legtöbb natúrkozmetikai minősítés engedélyezi azokat a segédanyagokat, melyek nem bizonyíthatóan károsak, addig a Demeter kozmetikumok rendelkeznek egy "pozitív listával". Ez a lista az összes olyan adalékanyagot tartalmazza, mely bizonyíthatóan nincs negatív hatással az emberekre, állatokra vagy a környezetre, ezért jóváhagyták a Demeter kozmetikumok gyártásához.

Fenntartható csomagolás

Nem minden jó a környezetnek, ami zöld. Bár sok vállalat fontos lépést tesz a fenntartható csomagolás felé, nem minden alternatíva automatikusan ökológiai. Például a "zöld műanyag" gyakran nagy földterületeket igényel az olyan nyersanyagok termeléséhez, mint a cukornád. Ez a műanyag sokszor megújuló nyersanyagokból készül, de biológiailag nem bomlik le, így ugyanolyan hosszú életű és végső soron semmivel sem jobb, mint a hagyományos műanyag.

A holisztikus fenntartható kozmetikumok ezért olyan újrafelhasználható nyersanyagokra támaszkodnak, mint az üveg vagy az alumínium. Ezeknek nagyon magas az újrahasznosítási kvótája és szinte korlátlanul újrahasznosíthatók, ha visszakerülnek a nyersanyag-körforgásba.

Bio, ahogy Ön azt elképzeli

A Demeter magas követelményei miatt csak néhány kozmetikai vonal rendelkezik a narancssárga pecséttel. A dieNikolai egy osztrák, bio szőlőn alapuló kozmetikai termékcsalád, mely egyike ezeknek a holisztikusan fenntartható kozmetikumoknak. A dieNikolai azonban még egy lépéssel tovább megy: Az összetevők többsége közvetlenül Nikolaihof Wachau saját biodinamikus szőlőskertjeiből származik, ami azt jelenti, hogy az alapanyagok szállítási útvonalai különösen rövidek. A termékek teljesen pálmaolaj- és mikroműanyag-mentesek, valamint nem tartalmaznak mesterséges illatanyagot vagy tartósítószert. Ennek eredményeként az összetevők listája rövid, a termékek pedig különösen jól tolerálhatók. A készítményeket újrahasznosítható anyagokba csomagolják a lehető legkisebb ökológiai lábnyom érdekében.