Shea vaj - Áldás a bőrnek - Recepttel

Shea vaj - Áldás a bőrnek - Recepttel

A shea vaj Európában számos kozmetikai termékben megtalálható, kiváló bőrápoló tulajdonságai miatt. A shea vaj nagy része még mindig Afrikában kézzel készül.

Kevés olyan termék van, amely jobb a bőr számára, mint a shea vaj. Ennek a kivételes bőrápolónak a származásáról azonban kevesen tudnak. A shea vajat a karité fa gyümölcséből, fáradságos kézi munka által nyerik.

A fa a trópusi Afrikában Szenegáltól Ugandáig terem, ezért ezt a területet Shea-övnek is szokták nevezni. Itt a nők a karité fa gyümölcsének magjából nyerik az értékes seha vajat. A vajat gyakran a "Nők aranyának" is hívják.

Hogyan állítják elő a shea vajat?

Ez egy hosszú folyamat. Először a gyümölcsöt kézzel összeszedik, majd szárítják. Ezáltal a dió héja levállik és a mag felaprítható.

És innen indul a tényleges termelés. A magot mégegyszer szárítják, majd tűz felett megpörkölik, amelytől függ, hogy a vajnak végül milyen színe lesz. A fehértől a sárgán keresztül a feketéig, minden lehetséges.

Ezután a magvakat felaprózzák és vízzel keverik. A kapott masszát kézzel összedolgozzák és préselik.

Az így kapott zsíremulziót felforralják, ezáltal a maradék víz elpárolog. Ezután a meleg vajat egy pamutkendő segítségével megszűrik. Miután kihűlt a vajat szállítás előtt legtöbbször még finomítják. Eltávolítják a színezéket és szagtalan, fehér vaj keletkezik.

A shea vaj hatásai

A shea vaj pozitív hatásai évezredek óta ismertek. Terápiás tulajdonságaihoz tartozik:

 • pihenteti a fáradt, irritált és kivörösödött bőrt
 • nyugtató hatású
 • kisimítja a bőrt
 • rendkívül hatékony hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik

Afrikában a sheát nem csak bőrápolóként használják. A fa és termése az afrikai embereket a születéstől a halálig végigkísérik. A fa minden részét felhasználják - levél, gyümölcs, gyanta, kéreg, stb. A shea vajat a tradicionális afrikai gyógyászatban is alkalmazzák. Egy sokoldalú növény, amely sok afrikai ember megélhetését biztosítja.

Regionális támogatás

Ma már sok natúrkozmetikai gyártó támogatja a Shae-Öv női szövetkezeteit. Ilyen például a Farfalla. A svájci vállalkozás bevételének egy részét az itt elő emberek (Burkina Faso) életkörülményeinek javításáért adományozza.

Ajakbalzsam otthon elkészítve

A tiszta seha vajat saját készítésű natúrkozmetikumok készítésekor is előszeretettel alkalmazzák. A szilárd, illetmentes vaj kiválóan alkalmas repedezett és száraz bőrre készülő balzsamokhoz vagy krémekhez.

A tél az ajkak számára is kedvezőtlen körülményeket teremt, ezért speciális ápolást igényel. Íme egy egyszerű recept, amelynek segítségével Ön is könnyedén előállíthatja szuper ajakápolóját.

Összetevők

 • 7 g shea vaj
 • 3 g jojobaolaj
 • 2 g homoktövis gyümölcshús olaj
 • 1 csepp citromfű illóolaj esszenciális (10%)

Elkészítés

 1. Tegye a jojobaolajat egy pohárba és vízfürdőben óvatosan melegítse fel.
 2. Ezután adja hozzá a shea vajat és hagyja felolvadni. Vigyázat: Ne legyen túl forró. Vegye ki a poharat szükség szerint a vízfürdőből és rendszeresen kevergesse. 
 3. Ha minden jól összekeveredett, hagyja, hogy a masszát rövid ideig hűlni.
 4. Ezután adja hozzá a homoktövis olajat és egy pár csepp citromfű illóolajat, majd jól keverje össze.
 5. Öntse a keveréket egy tégelybe, majd hagyja kihűlni.