Fermentált összetevők a kozmetikumokban

Fermentált összetevők a kozmetikumokban

Ha valaki az erjedésre gondol, rendszerint az élelmiszerek jutnak eszébe. Nem csoda, számos erjesztett étel van. Az erjesztés fontos szerepet játszik a termelésben és a megőrzésben, illetve enélkül nem lennénk olyan élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, a miso, a tea és a sajt - és ne felejtsük el a sört és a bort.

Mi az az erjesztés?

Az erjedés folyamat során a szerves anyagok különböző gombák vagy baktériumok segítségével átalakulnak. A legtöbb fermentációs eljáráshoz speciális tartályt, úgynevezett fermentort, használnak.

A kozmetikumok jövője?

Az elmúlt időkben a fermentált összetevőket egyre nagyobb mértékben használják a kozmetikai termékekben. Ez számos új utat nyit meg, hiszen attól függően, hogy egy nyersanyagot, hogyan nyernek, az összetétel változhat. Ráadásul a természetes kozmetikai alapanyag komplex összetételük által gyakran szélesebb ápoló hatással rendelkeznek, mint szintetikus társaik. A növényi kozmetikai alapanyagok biológiai erjedése ezeket a különböző hatásokat új szintre emelik.

Gyártási folyamat

Először a sütőtök, bambusz vagy chili növényi nyersanyagai kerülnek a fermentorba. Ott a nyersanyagokat a mikroorganizmusok fermentekké alakítják át. Amikor ez megtörténik, olyan anyagok keletkeznek, amelyek előállítása egyébként nehézkes vagy lehetetlen. Ezeknek sok pozitív hatásuk van. Gyakran különösen jól tolerálhatóak, mert a fermentációs allergén proteinek részben nem allergén anyagokká alakulnak. Az erjesztett anyagok esetében további ápoló hatások alakulnak ki - a felhasznált nyersanyagtól függően. Ezenkívül sok növényi összetevő csak az erjesztési folyamat által válik hozzáférhetővé, így javul a biológiai hasznosíthatóság, könnyebben felveszi és abszorbálja a test.

Íme néhány példa:

  • A kókusz ferment a kókuszdió húsából készül. Intenzív ápolást és hidratálást biztosít. Ehhez jön az erjedésből származó antimikrobiális hatás, amely a természetes összetevő - szintetikus tartósítószerek helyetti - tartósítását biztosítja.
  • A sütőtök ferment kisimító és gyengéd peeling hatást biztosít. Ápolja a sérült hajat, valamint egészséges fényt biztosít.
  • A chili ferment az erjedésnek köszönhetően megakadályozza a bőrirritációt és serkenti a vérkeringést, ami a hatóanyagok jobb felszívódását eredményezi.

Az Ecco Verde üzletében több márka is található, amelynek termékei fermentált össztevőket tartalmaznak. Többek között:

WHAMISA: Ez a márka tiszta természetes kozmetikumot kínál biominőségben. Koreából származik, a név virágot (Wha), szépséget (Mi) és a négyes számot (Sa), azaz a négy fő alkotóelemet: virágok, gyümölcsök, magvak és gyökerek, jelenti.

100% Pure: Az amerikai szépségápolási márka is fermentált összetevőkre támaszkodik egyik termékcsaládjában. A biofermentált rizsvíz vitaminokban és enzimekben gazdag, amelyek ápolnak és kiegyenlítik a bőrtónust.

Delidea: Az olasz gyártó Blueberry & Lotus Flower termékcsaládjában fermentált aktív anyagokra támaszkodik. Ezek a lótuszvirágból származó biofermentek anti-aging tulajdonságokkal rendelkeznek.