Környezetbarát csomagolás egy új szinten

Környezetbarát csomagolás egy új szinten

Fűpapír karton

A kartondobozok és a csomagolások az életünk részei. Mindegy, hogy szállítási dobozként, vagy az üvegek védelméhez használjuk - egy gonosz, amelyre szükség van, azonban környezetbarátabb, mint a műnyag csomagolások. De vajon meg kell elégedni ennyivel?!

Karton és papír - néhány tény

Tudta, hogy Európa évente csaknem 77,5 millió tonna papírt és kartont használ fel? Az egy főre eső éves papírfogyasztás (Németországban és Ausztriában) körülbelül 250 kg. Ennek a mennyiségnek az előállításához 550 kg fára, 1.300 kWh energiára és legalább 13.000 liter vízre van szükség. Ez nagyon sok. Szerencsére a papír és a karton újrahasznosíthatóak, azonban az újrahasznosítás is sok energiát igényel. Milyen lenne, ha kevesebb energiafogyasztás segítségével elő lehetne állítani kartont a csomagoláshoz, amely ráadásul az otthoni komposztban biológiailag lebontható? Néhány ember feltette magának ezt a kérdést, és megpróbálta egy új szintre emelni a csomagolást: erőforrás-megtakarítóbb, fenntarthatóbb és környezetbarátabb. Az eredmény: fűpapír karton!

Mi is pontosan a fűpapír?

A fűpapír egyedülállóan természetes, és ahogy azt a neve is sugallja, napon szárított fűből, valamint papírhulladékból állítják elő. Ehhez a mezőgazdaság által nem használt területekről gyűjtik be a tökéletes, zöld nyersanyagot. Ne aggódjon, ez nem azt jelenti, hogy ezt a füvet az állatok elől veszik el! A "mezőgazdaság által nem használt terület" pontosan jelentése: sem termesztésre, sem takarmányozásra nem használják - tehát ez csak egy rét. Azonban ezt is ápolni kell. A kartondobozok előállításához szükséges füvet a feldolgozó papírgyárak közelében található rétekről gyűjtik be - ezáltal rövidebb a szállítási útvonal és alacsonyabbak a költségek, mint a fák esetében. A legjobb: a fű sokkal gyorsabban nő, mint a fa!

Erőforrás-megtakarítóbb és környezetbarátabb

A papír előállításához, a fű természetes lágysága miatt, kevesebb energiára, vízre és vegyszerre van szükség. Összehasonlításképpen: egy tonna fapépből készült papírhoz ezer liter vízre van szükség. Ugyanennyi fűpapírból készült papírhoz csupán 2 literre. Ez jelenti a különbséget!
A fűpapír előállítása során a CO2-kibocsátás is 75% -kal csökkenthető. Ez nemcsak a rövid szállítási útvonalaknak köszönhető, hanem annak is, hogy a gyártáshoz nincs szükség vegyi anyagokra, például ásványolajra.

Ha összehasonlít kettő vagy több dobozt, akkor észreveheti, hogy mindegyiknek egyedi mintázata, valamint frissen kaszált fű illata van. Ezenkívül a fűpapír nemcsak szép, hanem újrahasznosítható és biológiailag lebontható.

A komposztálás egy nagyszerű módja annak, hogy megszabaduljon az otthoni szeméttől. A folyamat során a hulladék tápanyagban gazdag talajjá alakul át, amelyet felhasználhat a kertben. A doboz komposztálása előtt: A felragasztott címkét ne felejtse el eltávolítani!

Fedezze fel a fűpapír kartonba csomagolt termékek széles választékát!